GAZİANTEP TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİDİR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAZİANTEP TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİDİR8 Şubat Gaziantep’e Gazilik Unvanı verilişinin 92.yıl münasebetiyle sivil toplum kuruluşları tarafından “Fransız Belgelerinde Ayntab’ın işgali” konulu bir panel düzenlendi. Em. Korg. Dursun Bak, toplanan belgelerin panoramik müze altında gelecek nesillere aktarılmasının şart olduğu vurgusunu yaparak yetkilileri müze konusunda harekete geçmeye davet etti.

Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen panelde, yaklaşık dört yıl önce Gaziantep Turizm Derneği önderliğinde Fransız savaş arşivleri taranarak getirilen 3000’e yakın belgenin Hacettepe Üniversitesi tarafından tercüme edilmesi ve belgelerin Gaziantep savunması ile ilgili bölümlerinin Em.Korg.Dursun Bak tarafından oluşturulan bir heyet tarafından derlenmesi sonucunda oluşan bilgilere yer verildi. Panelde ayrıca,  Dr.Abdulkadir Tanrıverdi belgelerin çevresi, Yrd.Doç.Dr. Celal Pekdoğan Ayntab savunmasının Mustafa Kemal ile ilişkisini, B.Sıtkı Severoğlu ise Fransızlar Antepe karşı işlemiş oldukları insanlık suçları hakkında bilgi verdi.

Bazı belgelerde Gaziantep tarihi ile ilgili yanlış bilgilerin olduğunun altını çizen konuşmacılar Gazianteplilerin gerçek tarihle belgelerle yüzleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Gaziantep Harbinde devletten hiçbir katkı almadan düşmanla mücadele eden tek şehir olduğu söylentisi bu belgelerle çürütülerek Gaziantep Harbi’nin her aşamasında Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğu belirtildi. Gazianteplilerin eşi benzeri görülmemiş bir mücadele verdiği tamamen doğrudur fakat yanlış bildiğimiz bazı gerçeklerle de yüzleşme zamanı gelmiştir denildi.

GAZİANTEP TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİDİRYAPILACAK MÜZEYLE BU BELGELER GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI

Em.Korg.Dursun Bak, Antep savunmasının panoramik bir müze haline getirilerek gelecek nesillere ecdadının kahramanlıklarının sergilenmesi gerektiğini söyledi. Bak; “ Antep savunmasının tüm ayrıntılarının ortaya çıkarılması adına, bütün belgelerin toplanması anlamında ilk toplantımızı 17 Nisan 2007 tarihinde Gaziantep Orduevinde düzenledik. Bu süreçte Paris Askeri Ataşemiz Kur.Alb.Yücel Özel ve Londra askeri Ataşemiz Mustafa Göksel tarafından gerekli kaynaklar toplanarak bize gönderildi. Bu belgeleri Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı tarafından Gaziantep Ticaret Odası finansmanı ile tercüme edildi. İlgili belgelerin finansmanı konusunda İmam Altınbaş (Altınbaş Holding), Sıtkı Severoğlu, Mahmut Necip Köroğlu (Ünal Sentetik A.Ş.) bize ciddi anlamda katkı sağladılar.

DOKÜMANLARLA HERKES YÜZLEŞMELİDİR

Yapılan bütün bu çalışmalar neticesinde bütün plan ve projesi hazır olan Panorama müzesi için Şehitkamil Belediyesi tarafından tahsis edilen 3850 m2’lik arazi daha sonra çeşitli nedenlerle başka bir yere tahsis edildi. Bu süreçten sonra toplanan bu belgelerin kitap haline dönüştürülmesi için gerekli çalışmalar başladı. Elde edilen bu dokümanların içeriğine kesinlikli hiçbir ilave yapılmadı. Bu belgeler Antep harbini yeniden inceleyip yazacaklar için çok değerli bir kaynakça olarak değerlendirilebilir. Belgelerde bazı şahıslara ait menfi açıklamalar karşı tarafın görüşleri olması nedeniyle tartışmaya açıktır, ancak tarihli yüzleşmekte bir erdemdir.

GAZİANTEP TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİDİRORTADOĞUNUN ELE GEÇİRİLMESİ İÇİN AYINTAB’IN ELE GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Bu belgeler de Ayntab harbinde her yerde Kemalistlerin olduğu, Ortadoğu’yu ele geçirebilmek için Antep’in ele geçirilmesi gerektiği vurgusu yapılmıştır. Arşivlerde detaylı bir şekilde o günkü Antep nüfusunun 80 bin civarında olduğu ve bunun yüzde otuzunun gayri Müslimlerden oluştuğu görülmektedir. Ayrıca belgelerde Antep’in el işlemelerinin dünyada bir numara olduğu ve üzümlerinin dünyaca ünlü olduğu söylemleri de bulunmaktadır. Devletin ve çevre illerin Ayntab’a bu mücadele ciddi yardımları olduğu bu belgelerde gayet güzel açıklanmıştır. En önemlisi ise Ayntab halkının kahramanlığının düşman tarafından anlatılmış olmasıdır. Ayntab savunması şaheser bir halk savunmasıdır. Bu belgeler kesinlikle çocuklarımıza ve torunlarımıza panoramik müze olarak bırakılmalı, bu müzeyi gezdiklerinde benim ecdadım bu günlere kolay gelmemiş diyebilmelidir.

Dr.Abdulkadir Tanrıverdi, “31 Temmuz 2008 tarihinde Sıtkı Severoğlu bu belgelerle yanıma geldiğinde içimdeki kıvılcımı ateşledi. Adeta kanatlanmış uçuyordum, çocuklar gibiydim. Bu belgeler sadece Ayntab’ın değil çevre illerinde savunmasını gösteriyordu. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan tercümeleri kendi tercümelerim ile karşılaştırdım ve ciddi hatalar olduğunu gördüm. Aylarca tartıştıktan sonra doyurucu tercümelerle gerçekleri bulmaya çalıştık” dedi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise Fransızlar’ın Antepe karşı işlemiş olduğu insanlık suçları hakkında bilgi verirken ağaçların kesildiğini, insanların öldürüldüğünü ve tarihi eserlerin talan edildiğini söyledi. Severoğlu, Fransa’nın, Gazianteplilerden özür dileyerek, savaş tazminatı ödemesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Antep’in teslim olmadığını, düştüğünü söyleyerek bunun Fransız belgelerinde açık bir şekilde olduğunu söyledi. Donanımlı düşman kuvvetlerinde yurdunu kahramanca savunan Antep halkı Gazilik unvanı alarak manevi bir pırlanta sahibi olmuştur. Ben bu salonda herkeste manevi bir pırlanta görüyorum” dedi.

Panelin düzenlenmesinde; Gaziantep Kulübü, Gaziantep Empati Derneği, Gaziantep Eczacılar Odası, Gaziantep Makine Mühendisleri Odası, Gaziantep Mimarlar Odası, Gaziantep Tabipler Odası, Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası, Gaziantep Kavaklık, Yesemek,Zeugma, Alleben ve Gaziantep Rotary Kulüpleri, Gaziantep Lions, Ayıntap Lions, Gaziantep Türk Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Gaziantep Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, GAKİKAD, GALMER, GÖĞDER, Gaziantep Kolej Vakfı Mezunları, Gaziantep Turizm Derneği, Gaziantep ODTÜ Mezunları Derneği tarafından katkı sağlanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAZİANTEP TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİDİR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin