Gaziantep’te Adalete Erişim Paneli
Gaziantep Barosu ile Gerçek Eşitlik, Çoğulculuk ve Kapsayıcılık Derneği iş birliğinde düzenlenen “Adalete Erişim Hakkı” paneli, hukuk ve siyaset dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi. Adaletin, demokrasinin temel taşı olduğu vurgusunun yapıldığı panelde, yargıya erişimin önündeki engeller, yargının siyasallaşması ve eşitlik temelli hukuk anlayışı çok yönlü ele alındı.
Panelin moderatörlüğünü Gerçek Eşitlik Derneği Başkanı Gül Yıldız Bozgeyik üstlenirken; CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bülent Duran konuşmacı olarak katıldı. Panelde ayrıca Av. Kemal Akaltun ve Gerçek Eşitlik Derneği Başkan Yardımcısı, CHP Gaziantep Belediye Meclis Üyesi Didem Dinleyici de söz aldı.
“Sessizlik adaletsizliği büyütür”
Panelin açılış konuşmasını yapan Gül Yıldız Bozgeyik, adalete erişimin bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, “Toplumsal meselelerde sesler birleştiğinde sessizlik bozulur ve değişim başlar. Bu panel sadece konuşmak için değil; ortak değerler etrafında kenetlenmek, sivil toplumun gücünü birleştirmek içindir,” dedi. Bozgeyik, çoğulculuk ve kapsayıcılığın gerçek demokrasinin temelleri olduğunu vurgulayarak adalete erişimin herkes için eşit şartlarda sağlanmasının önemini dile getirdi.
“Adalet sadece mahkeme salonlarında aranmaz”
Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bülent Duran, konuşmasında adalete erişimin yalnızca hukuki değil, toplumsal boyutu da olduğunu ifade ederek, “Adalet bir çocuğun hakkını arayabilmesinde, bir kadının şiddete karşı korunabilmesinde, bir işçinin emeğinin karşılığını alabilmesindedir. Adalete erişim hakkı diğer tüm hakların kilididir,” dedi. Duran, yargıya erişimin önündeki ekonomik ve dilsel engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
“Bu mesele hepimizin meselesi”
Gerçek Eşitlik Derneği Başkan Yardımcısı Didem Dinleyici ise, yargının siyasallaşmasının toplumsal eşitliği zedelediğine dikkat çekerek, “Kadınlar, engelliler, gençler, yoksullar ve muhalifler için adalet sistemi çoğu zaman bir baskı aracı olarak işliyor. Bu ülkenin yurttaşları adaleti başka yerlerde aramaya başlarsa, bu yalnızca bireysel değil, toplumsal bir çöküştür,” dedi.
“Somut adımlar bekleniyor”
Panelde konuşan Av. Kemal Akaltun, yargı reformuna ve adli yardım sisteminin güçlendirilmesine vurgu yaparak, “Temennimiz, bu panelin sadece bir fikir alışverişiyle sınırlı kalmaması; CMK ödemeleri, barolara destek gibi konularda somut adımların atılmasına vesile olmasıdır,” şeklinde konuştu.
Panel yoğun ilgi gördü
Gaziantep Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde katılımcılar yazılı olarak sorularını iletti. İki oturum halinde gerçekleşen etkinlik, izleyicilerin yoğun ilgisiyle tamamlandı. Panel sonunda katılımcılar, adaletin herkes için erişilebilir olması yönünde çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News
Gaziantep Haberler, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler bu sitede…