Gaziantep’te ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi hayata geçirildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep’te, Gaziantep Valiliği, Ziraat Bankası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi hayata geçirildi.

Vali Davut Gül, proje tanıtım toplantısında; proje ile 100’ün altında küçükbaş hayvanı olan üreticilere ilave destek verilerek sayının 100’ün üzerine çıkmasının sağlanacağını söyledi.

Protokol konuşmaları öncesi hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticiler, halk türküleriyle katılımcıları karşıladı. Ardından Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, bölge kalkınması çerçevesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta Gaziantep’i değerlendirdi, katılımcıları bilgilendirdi.

Protokol imza töreninde, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Yöneticisi Gazi Özgür Yılmaz ve Gaziantep İl Tarım Orman Müdürü Mehmet Karayılan’ın yanı sıra Gaziantep Milletvekilleri Müslüm Yüksel, Ali Şahin, Ahmet Uzer, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Sait Kirazoğlu ve ilçe belediye başkanları yer aldı.

Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde, gerçekleştirilen törende, Gaziantep’in hükümet politikalarının en iyi uygulandığı İl olma iddiası ile yeni bir projeye adım atıldığını belirten Gül, “Bizim bir iddiamız var. Gaziantep’in hükümet politikalarının en iyi uygulandığı İl olması. Bu projede hükümet politikası. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve Ziraat Bankası Genel Müdürümüzün koordinesinde gerçekleştiriliyor. Gaziantep Modeli ile tüm kurumlarımızla el ele vererek, 100 bin küçükbaş hayvanın ekonomik ölçeğe getirdikten sonra, ikinci 100 bin, üçüncü 100 bin ile hedefimiz olan 500 bin koyunu vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Bu daha çok aş, daha çok iş demek” dedi.

Gül, “Bizim küçükbaş hayvan varlığımızdaki koyun sayımız 420 binlerde ve biz toplam koyun varlığımızın yaklaşık %24’ü kadar yeni koyun vereceğiz. Koyun ve Keçi Birliği’ne kayıtlı olan küçükbaş üreticilerin tamamı yani 100’ün altında küçükbaşı olanların sayısı 2 bin 400. Biz proje ile 100’ün altında küçükbaş hayvanı olanlara ilave destek vererek sayının 100’ün üzerine çıkmasını sağlayacağız. Bu ise küçük aile işletmelerinin gelişimini sağlayarak ekonomik büyüklüğe ulaşmasına zemin hazırlayacak” ifadelerini kullandı.

17 yılda yaklaşık 250 milyonun üzerinde bir destek verildiğinin altını çizen Gül, “Bu 100 bin koyunun değeri yaklaşık 150 milyon lira. 17 yılda verilen desteğin yarısından daha fazla bir destek verilmiş olacak. Uygun şartları taşıyan yetiştiricilerimize Ziraat bankası faizsiz 100.000,00 TL yatırım kredisi kullandıracak ve bunu 7 yıl vadeli verecek” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Modeli, birlikte iş yapma modeli tam olarak budur. Bu bir kardeşlik, az parayla çok iş yapma modelidir. Milletvekillerimize de teşekkür ediyorum. Ankara’da bakan ve vekillerimiz bu modelle şehir için çalışıyor. Yola çıkarken Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik. Parlamentoda 3 dönem vekillik yaptığımda da en büyük desteği tarıma verdik. Çiftçinin yaşamına, üretimine dair yapılması gereken ne varsa kuvvetli destekler sağladık. Çiftçi bizim başımızın tacı. Bereketli hilalin ortasındayız. Güneş, toprak bizde, Doğu Akdeniz’e açılan bu coğrafyada büyük bir nimet var. Bunu ekonomiye dönüştürmek için de yapmamız ve yapmamamız gerekenler var. Diğer belediyelerle ortak çalışarak arazi yolları açıyoruz. Çiftçinin araziye ulaşması, o araziyi sulaması lazım. Bereketli bir alandayız. Kendimizi yetiştirip çiftçiyi rahatlatmak gerekiyor. Ne kadar sanayi şehriysek o kadar da tarım şehriyiz” diye konuştu.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep’te doğru işler yaptıklarının altını çizerek, “Adana Tarım İl Müdürü bize ‘Bir gün oraya gidelim Gaziantep Modeli’ni görelim bize anlatın dediler. Sıkıntılarımızı Gaziantep Modeli ile çözdüğümüzü söyledim” dedi.

Hayvancılık sektöründe bir kadın girişimci olarak yer alan İnci Soğancı ise şunları aktardı: “Oğuzeli’nden selam getirdim. 9 yıldır Gaziantep’te yaşıyorum. Şehir yoğunluğu ve stresi ile köyümüze dönmeye karar verdik. İlk önce birliğe başvurdum ve yönlendirmeleri ile 2 yıl önce köye döndük ve küçükbaş hayvan yetiştirmeye başladık. Bu projenin tanıdığı imkânlarla şu an 30 tane olan koyunumu 100’e tamamlamak istiyorum. Böylece üreten bir kadın olmanın, ailemin gelir seviyesini arttırmanın, çocuklarımın geleceğine güvenle bakmanın mutluluğu ile ülke ekonomisine katkı sağlayan bir üretici olacağım.”

Konuşmalar sonrasında Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ve Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Yöneticisi Gazi Özgür Yılmaz arasında protokolün imzaları atıldı.

2023 Yılı Tarım ve Hayvancılık vizyonu hedeflerinden biri olan küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona çıkarma amacıyla uygulamaya geçilen projeden küçükbaş hayvan sayısı 1 ila 100 baş olan işletmeler yararlanacak. Uygun şartları taşıyan yetiştiricilere Ziraat bankası faizsiz 100.000,00 TL yatırım kredisi kullandıracak. Proje uygulamaya başladığında İldeki küçükbaş hayvan sayısının % 20 oranında artması hedefleniyor. Alınacak hayvanlar bölgedeki yetiştiricilerden ve bölgeye ait yerli ırklardan temin edileceği için hayvanların adaptasyon problemleri minimum seviyede olacak. Elde edilecek et süt vb. ürünler toplu olarak değerlendirileceği için karlılığı daha yüksek olacak.

Projenin devamında küçük aile işletmelerinin gelişim sağlayarak ekonomik büyüklüğe ulaşması sağlanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep’te ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi hayata geçirildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin