Gebelikte içilen sigara bebeklerde depresyona neden oluyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gebelikte içilen sigara bebeklerde depresyona neden oluyorZirve Üniversitesi Emine Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Erdoğan, Hollandalı araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre gebelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde hatalı beyin gelişimine bağlı olarak çocukluk döneminde depresyon ve kaygı bozukluklarına neden olabileceğini söyleyerek hamileleri uyardı.

Beynin gelişimini engelliyor

Gebelik döneminde içilen sigaranın bebeklerde büyüme geriliği ve erken doğum riski gibi zararlara yol açtığı daha önce de bilindiğini belirten Erdoğan, “Sigaranın yeni doğan bebeklerde beyinde kalıcı sorunlara da neden olduğunu saptadı. Yapılan son araştırmada, gebelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde hatalı beyin gelişimine bağlı olarak çocukluk döneminde depresyon ve kaygı gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirlendi.” dedi.

Erdoğan, yapılan araştırmada gebeliklerinde sigara içen anneler ile sigara içmeyen annelerin 6-8 yaşındaki çocuklarının beyinlerinde yapılan MRI analiz sonuçlarının karşılaştırıldığını ifade ederek, “Gebelikleri süresince annesi sigara içen bebeklerin beyin hacminin (büyüklüğü) sigara içmeyenlerin bebeklerine göre daha küçük olduğu ve ruh halini düzenleyen gri ve beyaz katmalarının da daha ince olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde çocukların beyinlerindeki bu yapısal değişimlerin depresyon ve kaygı bozukluğu gibi belirtiler ile ilişkisi de saptandı.” diye konuştu.

Gebelikte içilen sigara bebeklerde depresyona neden oluyor

Hücre göçünü olumsuz etkiliyor

Erdoğan gebelikte içilen sigaranın yalnızca anneye değil bebeğe de zarar verdiğini vurgulayarak, “Sigara veya tütün mamullerinin içerdiği 4 binden fazla kimyasal ve toksinler ile sayısız zararlı gazların hamilelikte akciğerler vasıtasıyla vücuda alınması anneye zarar verdiği gibi bebeklerin de beyin hücrelerinin göçünü olumsuz etkiliyor. Bebeklerin kan damarlarını daraltarak oksijen ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma getiriyor ve beynin yeterince gelişmesini engelleyebiliyor. Annesi sigara içen çocukların tamamında aynı belirtiler görülmemekle birlikte, özellikle gebelik döneminde anne adaylarının sigara içmemesi hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gebelikte içilen sigara bebeklerde depresyona neden oluyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin