HER ŞEHRİN AFET YÖNETİM PLANI OLMALI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HER ŞEHRİN AFET YÖNETİM PLANI OLMALIHER ŞEHRİN AFET YÖNETİM PLANI OLMALIYıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Dç.Dr. Zeynep Gül Ünal,  Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odasında afet yönetimi, deprem ve meslek insanlarının rolü konulu seminer verdi.

Yrd.Dç.Dr. Zeynep Gül Ünal; uluslar arası bağlantısı olan tüm arama kurtarma gruplarının birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanmış bir web sitesi sayesinde koordinatörlerin cep telefonlarına uydu telefonları aracılığı ile deprem olduktan birkaç dakika sonra bir mesaj geldiğini , değişik renklerde gelen bu mesajı alan üyelerin bulunulan merkeze en kısa sürede ulaşarak deprem bölgesine intikal edildiğini söyledi. Van depreminde de kendisine gelen bu mesaj ile tüm ekibin yarım saat içerisinde arama kurtarma merkezinde toplandığını söyleyen Ünal; “  99 depreminden sonra Sivil Savunmanın yerini alan  Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı bu tür durumlarda çok hızlı bir şekilde koordine olmaya başladı. Biz tüm arama kurtarma ekipleri olarak yaklaşık beşinci saat içerisinde deprem bölgesine giden Başbakanlığa ait uçağın içerisindeydik. Burada şanslı olduğumuz konu ise bir ekibimizin de Van’da olması idi ve bu ekibimiz birkaç dakika sonra arama-kurtarma çalışmalarına başladı. Gelişmekte olan ülkelerin afet sonrasında bazı durumlara düşmemesi için alınması gereken tedbirler bulunmakta ve bununda bir plan dahilinde olması gerekir. Bu nedenle yapabileceğimiz şeyleri deprem esnasında yapabilmemiz için çok iyi bir afet yönetim planımızın olması gerekiyor. Gaziantep aslında depremsellik açısından çok fazla bir risk taşımıyor bu nedenle deprem esnasında yardım edebilme potansiyelini barındıran bir şehrimiz. Biz nasıl İstanbul’dan Van’a gidebiliyorsak, sizde iyi bir afet planı ile iyi bir acil durum ekibi oluşturursanız, çevrenizde depremsellik açısından yüksek risk taşıyan bir çok bölgeye yardım edebilirsiniz. Son dönemlerde yurt dışında afet kelimesi artık insanları etkilediği için çok kullanılmıyor, bunun yerine büyük olay kelimeleri tercih ediliyor. Afet yönetim planı bir şehir için çok önemli. Biz meslek mensupları olarak afetlerin risklerini azaltabiliriz ancak bunları önlememiz mümkün değildir. Eskiden afet önleme diye bir terminoloji vardı ancak bu afet denen şey önceden önlenmesi mümkün olmayan bir şeydir. Bu nedenle afetin önlenemediğini düşünerek afet yönetiminden kriz yönetimine ne kadar hızlı geçebilirsek afet yönetiminde o kadar büyük başarı sağlamış olursunuz” diyerek son Van depremi ile ilgili olarak çeşitli görseller ile afet sonrasında yaşanan ilk müdahaleler ve alınması gereken öncesi tedbirlerle ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Oda başkanı Metehan Gündüz ise yaptığı açıklamada; Türkiyenin % 92’inin deprem bölgeleri içinde bulunduğunu ve  Türkiye nüfusunun  %95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığını belirtti. Gündüz; “  Bu söylediğimiz bilgileri artık ilkokul öğrencileri bile bilmektedir, çünkü bu bilgiler sürekli olarak medyada gündeme gelmektedir. Senelerdir yaşanan depremlere rağmen söylenenleri ne kadar tekrarlasakta ne yazıkki çok şeylerin değişmediğini görüyoruz. Öncelikle deprem ve doğal afetlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak deprem yönetmeliği, yapı tasarımı, malzeme, onarım ve güçlendirme konularında görevde bulunduğumuz dört sene içerisinde ve daha önceki senelerde çok fazla eğitimler yaptık. Bu zamana kadar meslektaşlarımızı yeteri kadar bilinçlendirdik diye düşünüyorum ancak bu zamana kadar deprem sonrasında alınacak tedbirlerle ilgili olarak bir çalışma yapmadık. Bu konuyla ilgili olarak afet yönetimi, deprem ve meslek insanlarının rolü konusunda seminer vermek için bizlere destek veren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Dç.Dr. Zeynep Gül Ünal’a  teşekür ediyorum” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
HER ŞEHRİN AFET YÖNETİM PLANI OLMALI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin