ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen, her yıl ICCI – Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında verilen ICCI Enerji Oscar Ödülleri Ankara’da düzenlenen muhteşem ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Dereceye giren iki kategoride toplam 8 ödülü sahiplerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş verdi.

Türkiye’de enerji sektörünün en önemli ve lider yaklaşık 50 şirketinin başvuruda bulunduğu ve tamamının değerlendirmeye alındığı Enerji Oscar’ları 24 Eylül 2013 tarihinde JW Marriott Hotel Ankara’da düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu.

ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye’nin en büyük enerji ve çevre konferansını düzenleyen sektörünün lider kuruluşu Sektörel Fuarcılık, üçüncü kez Türkiye’nin en başarılı enerji projelerini ödüllendirdi. Ülkemizdeki enerji sektörünün başarılı proje uygulamalarının seçildiği ve enerji sektörünün en prestijli yarışması olarak bilinen ICCI Enerji Oscar Ödülleri kapsamında 2 farklı kategoride toplam 8 ödül verildi.

ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri Sahiplerini BulduEnerjiye 130 milyar dolar yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, enerji ailesinin bir bütün olduğunu belirterek, “Bugün ister yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı olsun, isterse yerli ve ithal kaynaklarla alakalı olsun Türkiye’nin büyümesine ve arz güvenliğine katkı koyan aktörlersiniz. Kamu ve özel sektörün ortak dil tesis etmesiyle beraber 2013 yılını arz fazlasıyla kapatmış olacağız. Bu bizi hiçbir zaman için rehavete itmeyecek. Çünkü 2013 yılı hedefleri bizim hala çok fazla yatırım yapmamızı gerektirecek ve 130 milyar dolar civarında bir yatırımı öngörecek bir kurguyu planlattırıyor. Stratejilerimiz belli, politikalarımız belli, bununla alakalı denetimlerimiz belli” dedi.

Sanayide enerji verimliliği Konya’dan başlıyor

Zincirleme bir sistem kurmak istediklerini dile getiren Bakan Yıldız, sanayide enerji verimliliğini kısa bir dönem içerisinde Konya‘dan başlatacaklarını bildirdi. Şu ana kadar yapılan tespitlerde çok çarpıcı rakamların olduğunu kaydeden Yıldız, ölçülebilir, tespit edilebilir ve altı çizilebilir rakamlarla çevreye rağmen değil çevreyle beraber yapılacak yatırımlarla yıllık 15 milyar TL’lik tasarruf yapma imkanının olduğunu vurguladı.

Yıldız, “Biz bunu yapacağımıza inanıyoruz. Son 3 yıl içerisinde çıkartılan kanunların, ilgili mevzuatın, yönetmeliklerin ve uygulamayla alakalı bütün fiili işlemler bize bunun bir kısmının geri döndüğünü göstermektedir. Tabii ki yüzde 70’e yakın konutlarda yapılacak tasarrufun kamu binaları ile beraber özel sektörün yapacağı bütün tasarrufların sanayide motorların değişimi ile beraber yılda önemli bir miktar tasarruf sağlanacağını hep beraber gördük. Aranızda bunu uygulayan firmalarımız var. Bugün burada ödülü hak eden yatırımcılarımızdan yalnızca yaptığı tasarrufla bu noktaya geldiğini biliyoruz” şeklinde konuştu.

43 milyar kilovatsaat tasarruf yapılacak

Üretim santrallerinde son 8 yıldan bu yana yapılan 720 milyon liralık bir harcamayla beraber 43 milyar kilovatsaatlik tasarrufun önünün açıldığını kaydeden Yıldız, “Önümüzdeki dönemde rehabilitasyonlara ayıracağımız 2 milyar TL’lik yatırımla beraber tasarruf miktarımız 700 milyon TL kadar daha artmış olacak. Aynı şekilde sokak aydınlatmalarında bugün Dikmen ve Muhsin Yazıcıoğlu Caddelerinde yaptığımız fiili çalışmalar ve pilot bölgeler bize minimum yüzde 41’ler civarında tasarruf miktarını göz önüne serdi. Tarımsal sulamalarda 4 yıl içerisinde kendisini amorti edecek ve 18 bin pompanın 4.3 milyar kilovatsaatlik bir elektrik tükettiğini göz önüne alırsak yine oradaki tasarruf miktarları da çok çarpıcı bir şekilde bulunmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Elimizdeki En Yerli Kaynak Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğidir
“Elimizdeki en yerli kaynağın enerji tasarrufu ve enerji verimliliği olduğunu biliyoruz” diyen Bakan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
“İster ithal ettiğimiz doğalgaz ve ithal kömür isterse yerli kaynaklarımızdan yerli kömür, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan su, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle ile alakalı bütün enerji kaynaklarının özü, süzülmüş hali artık bugün enerji tasarrufu ve enerji verimliliği olan birinci derecedeki enerji kaynağımızdır. Bizler tüketici olmaktan daha ziyade kullanıcı olacağımız bir döneme girdiğimizi bilmemiz lazım. Hele hele yüzde 72’ler civarında ithal kaynaklara dayalı enerji sektörü yapılanmasının oluşması bizleri daha dikkatli kılmaya tabii ki sevk ediyor.”

En büyük zarar çevre dostlarına

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamış olması, Avrupa Birliği Çevre Faslı’nın açılmış olması, çevreye karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu’na alınmış olması Türkiye’nin ne çevreden ne de kalkınmadan taviz vermeden yoluna devam ettiğinin en önemli işareti olduğunu söyledi. Erol Kaya şöyle devam etti:

Öyle bir medeniyetin mensuplarıyız ki ‘kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin’ emri bize söylenmektedir ve hepimiz ağaç sevgisiyle büyüdük. Dün Taksim’de bugün ODTÜ’de yaşananların çevre ve ağaç sevgisiyle alakalı olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bu yapılanları asla kabul etmemiz mümkün değildir. Olay, çevre hassasiyetinden çıkmış ideolojik bir yapıya bürünmüştür. Bu istismarcıların en büyük zararı gerçek çevre dostlarına ve ağaç sevgisine verdiğini belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Enerji sektörü hızla büyüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’de enerji sektörünün boyutunun giderek arttığını, bu artışın devam etmesi için EPDK olarak gerekli uygun finansman imkanların sağlanması için kurumlarla ciddi işbirliklerine imza attıklarına ve sektörün ihtiyacı olan insan kaynağının hızlı bir şekilde artması için çalıştıklarına değindi.

Enerji sektörü ödüllerle markalaşıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve ICCI Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Selahattin Çimen Türkiye’deki enerji sektörünün son 10 yılda önemli bir reform sürecinden geçtiğine ve bu sürecin devam ettiğine dikkat çekerek, kamu kurumlarının ve özel şirketlerin bu sürece hızla adapte olduklarını aktardı.

Bu gelişim sürecinde sektöre katkı sağlayan, ICCI konferans ve kongrelerin ve Enerji Oscar Ödülleri gibi etkinliklerin önemini vurgulayan Çimen, “Bu ödüllerle enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin başarılı faaliyetlerini değerlendiren, ödüllendiren, sektörümüzün markalaşmasına katkı sağlayan faaliyete sahip olmuştur” dedi.

Ödüller her yıl büyük heyecan yaratıyor

Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak ise açılış konuşmasında ICCI Enerji Oscar Ödülleri’ne katılmak için yatırımcı firmaların ilgisinin arttığını, her yıl sektörde önemli bir heyecan yarattığını söyleyerek, “Başvuran tüm santraller jüri üyelerimiz tarafından ölçülebilir kriterlere göre puanlama sistemiyle değerlendirilip her kategoride en yüksek puanı alan santrallere Enerji Oscar Ödülleri layık görülmüştür” dedi.

Şirketlerde ödül heyecanı

Ödül törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ile pek çok özel ve kamu kurumunun üst düzey yöneticileri, enerji sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

Oscar kazanan santraller

Yenilenebilir Enerji Santralleri alanında Hidroelektrik Kategorisi’nde 2M Enerji Üretim A.Ş’ye ait Sıra Konaklar Regülatörü ve HES, Rüzgar Kategorisi’nde Fina Enerji’ye ait Ziyaret RES, ve Sanko Enerji San. Ve Tic. A.Ş.’ye ait Çatalca RES, Jeotermal Kategorisi’nde, Maren Maraş Elek. Ürt. San. Ve Tic. A.Ş.’ye ait Maren Germencik JES (Deniz), Biyokütle ve Atık Kategorisi’nde Mey Alkollü İçkiler A.Ş.’ye ait Nevşehir İçki Fabrikası ödül aldı.

ICCI Enerji Öscar Ödülleri’nde Termik Santraller Atık Isı Kategorisi’nde Trakya Yenişehir Cam Sanayi A.Ş.’ye ait Bursa Trakya Cam Fabrikası, Doğalgaz Kategorisi’nde Enerjisa Enerji A.Ş.’ye ait Bandırma 1 Doğalgaz Çevrim Santrali, Kömür Kategorisi’nde ise İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.’ye ait Bekirli Termik Santrali ve Ciner Grubu’na ait Silopi Termik Santrali ödüle değer görüldü.

Jüri Özel Ödülü kazanan santraller

Biyokütle ve Atık Kategorisi’nde Nuh Çimento San. A.Ş.’ye ait Kocaeli Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi, Güneş Kategorisi’nde Fina Enerji’ye ait Özyeğin Üniversitesi Fotovoltaik Enerji Santrali, Doğalgaz Kategorisi’nde ise Ak Gıda San. Ve Tic. A.Ş.’ye ait Ak Gıda Kojenerasyon Tesisi Özel Ödülü almaya hak kazandı.

ICCI Enerji Oscar Ödülleri

Kazanan Santraller

Yenilenebilir Enerji Santralleri

Hidroelektrik Kategorisi

  • 2M Enerji Üretim A.Ş – Sıra Konaklar Regülatörü ve HES

Rüzgar Kategorisi

  • Fina Enerji – Ziyaret RES
  • Sanko Enerji San. Ve Tic. A.Ş. – Çatalca RES

Jeotermal Kategorisi

  • Maren Maraş Elek. Ürt. San. ve Tic. A.Ş. – Maren Germencik JES (Deniz)

Biyokütle ve Atık Kategorisi

  • Mey Alkollü İçkiler A.Ş. – Nevşehir İçki Fabrikası

Termik Santraller

Atık Isı Kategorisi

  • Trakya Yenişehir Cam Sanayi A.Ş. – Bursa Trakya Cam Fabrikası

Doğalgaz Kategorisi

  • Enerjisa Enerji A.Ş. – Bandırma 1 Doğalgaz Çevrim Santrali

Kömür Kategorisi

  • İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. – Bekirli Termik Santrali
  • Ciner Grubu – Silopi Termik Santrali

ICCI Enerji Oscar Ödülleri

Jüri Özel Ödülü Kazanan Santraller

Güneş Kategorisi Jüri Özel Ödülü

  • Fina Enerji – Özyeğin Üniversitesi Fotovoltaik Enerji Santrali

Biyokütle ve Atık Kategorisi Jüri Özel Ödülü

  • Nuh Çimento San. A.Ş. – Kocaeli Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi

Doğalgaz Kategorisi Jüri Özel Ödülü

  • Ak Gıda San. Ve Tic. A.Ş. – Ak Gıda Kojenerasyon Tesisi

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin