İNSANLAR TİCARET DEĞİL, CAN DERDİNDE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İNSANLAR TİCARET DEĞİL, CAN DERDİNDEGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kilis Valisi Yusuf Odabaş ile birlikte konteynır kentte kalan Suriyelileri ziyaret etti. Güzelbey ve Odabaş daha sonra muhaliflerin eline geçen Suriye’nin Esselam Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundular.

Suriye’nin dost bir ülke, Halep’in ise kardeş bir şehir olduğunu açıklayan Güzelbey, bu açıdan Kilis’teki konteynır kentte yaşayan Suriyelilerin durumun yerinde görmek için kampa geldiklerini kaydetti. Burada muhalif askerler ile bir süre sohbet eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, iki ülke arasındaki kardeşliğin bundan sonra da devam edeceğini, Suriye halkının alacağı demokratik kararlara saygılı olduklarını belirtti.

Burada, aralarında Reuters, BBC, İsveç Devlet Kanalı, CNN Türk, NTV, A Haber, Show, SKY Türk gibi kanaların bulunduğu birçok ulusal televizyonlara açıklamalarda bulunan Güzelbey, Suriye’deki iç savaşın biran önce bitmesi temennisinde bulundu. Güzelbey demecinde, Suriye’de insan hakları ihlalinin yapılmasına dikkat çekti.

İNSANLAR TİCARET DEĞİL, CAN DERDİNDE

Suriye’de yaşanan gerginlikten sonra Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerin bittiğini ve bölge esnafının sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Biz Gaziantep olarak sanayi ve ticarette gelişmiş bir kentiz. Bu bağlamda ticari bir kaygımız yok. Ancak bizim kaygımız ve endişemiz Suriye’de yaşanan insan hakları ihlalinin yapılması. Burada akan kanın durmaması. Bizi üzen durum bu.” dedi.

TÜRKİYE ADINA TALİHSİZLİK

Türkiye’nin 1970’li yıllarda Suriye’den getirdiği ürünleri Kilis, Gaziantep ve buradan Türkiye’nin değişik bölgelerine gittiğini aktaran Güzelbey, bu dönemlerde her iki ülkenin ilişkilerinin iyi olmadığını kaydetti. 2000’li yıllarda iki ülkenin ilişkilerinin düzeldiğini, tam işlerin rayına oturduğu anda Suriye’de iç kargaşanın çıkmasını Türkiye adına talihsizlik olarak yorumlayan Güzelbey, “Bu iyi ilişkiler neticesinde biz bazen öğle yemeğine Halep’e gidiyorduk, bazen de onlar bize yemeğe geliyordu. İran’dan günde 60 adet otobüs Suriye’ye, Gaziantep üzerinden giderdi. Biz bu ilişkilerin daha iyi gelişeceğini beklerken maalesef Suriye’deki olaylar ilişkileri bitirdi.” diye konuştu.

Gaziantep’te Suriye’ye yönelik iş yapan esnafın ciddi şekilde etkilendiğini ve ekonomik anlamda önemli kayıplar yaşadıklarını aktaran Başkan Güzelbey, “Suriye’den gelen misafirleri ağırlamaya yönelik restoranlar ve oteller yapılmıştı. Maalesef şimdi bunların hiç birisi çalışmıyor. Esnafımız bu konuda şikâyetçi. Ama esas bizim şikâyetimiz Suriye’de insan haklarının ihlali ve suçsuz insanların hayatını kaybetmesi. Bunlar bizim manevi olarak etkiliyor. Ama ticari olarak Gaziantep’in çok ciddi bir şekilde etkilendiğini söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.

Öncüpınar Sınır Kapısı’nın daha önce kilometrelerce araç ve kamyon kuyruğu olan bir kapı olduğunu dile getiren Güzelbey, ancak şimdi burada kimsenin bulunmadığını belirtti.

Son dönemlerde Gaziantep ile Suriye arasında dostane ilişkilerin yaşandığını, bu bağlamda Halep ile kardeş şehir olduklarını ve birçok ortak projeye imza attıklarını açıklayan Güzelbey, ticari bir kaygılarının olmadığını vurguladı. Güzelbey, “İnsanlar ticaretin değil, canının derdine düşmüş durumda. Suriye’deki akan kanın biran önce bitmesini temenni ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İNSANLAR TİCARET DEĞİL, CAN DERDİNDE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin