Kadınlar İçin Avustralya Diplomasisi DAÜ’de

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlar İçin Avustralya Diplomasisi DAÜ’deDoğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi (DAÜ-KPM), geçtiğimiz günlerde “Avusturalyalı Kadınların Diplomasideki Yeri ve Kadınlar için Avusturalya Diplomasisi” (Australian Women in Diplomacy, Australian Diplomacy for Women) başlıklı bir konferans düzenledi.

Avusturalya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Trevor Peacock’un katılımıyla gerçekleşen konferansta, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınların diplomasideki bugünkü yeri, kadın istihdamında geçmişte karşılaşılan engeller ve Avusturalya’nın bu alandaki çalışmaları konuşuldu. Konferans, DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ahmet Sözen’in Peacock hakkında kısa özgeçmiş bilgisi vermesi ile başladı. Trevor Peacock Avusturalya’nın şimdiki Başbakanı’nın (Julia Gillard) kadın olduğunu vurgularken, Maliye gibi önemli bakanlıkları ve yüksek savcılığı da içeren 30 önemli pozisyondan 8’inin kadınlardan oluştuğunu, fakat şimdiye dek kadın bir dışişleri bakanları olmadığını belirtti.

Peacock, 2011 Eylül ayından itibaren Avusturalya’nın Penny Williams adında kadınlar ve kız çocuklarıyla ilgili konular için küresel çapta görev yapan bir büyükelçileri olduğunu, böyle bir pozisyona Avusturalya ile birlikte dünyada sadece beş ülkenin sahip olduğunun altını çizdi. (ABD’nin Küresel Kadın Konularından Sorumlu bir büyükelçisi, Norveç’in Kadın Hakları için bir büyükelçisi, İspanya’nın Cinsiyet Konuları için bir büyükelçisi ve Pakistan’ın Kadının Güçlendirilmesi için bir İyi Niyet Elçisi bulunmaktadır.)

Geçmişte diplomaside ve heyetlerin başlarında bulunan kadınların sayısının az olmasının sebeplerinden ve zaman içerisinde nelerin değiştiğinden konuşan Peacock, 1966 yılına kadar Avusturalya’da kadınlar için diplomasi alanında kariyer için en büyük engelin diğer batı ülkelerinde olduğu gibi evliliğin olduğunu söyledi. Daha önce çalışan kadınların evlenmelerine izin verilmediğini ya da verildiği takdirde uluslararası çalışmaya uygunsuz olarak değerlendirildiklerini, bu sınırlandırmaların da kadınları kısıtladığını ve hayatlarına dair zor tercihler yapmak zorunda bırakıldıklarını belirtti. İşe alınan kadınların daha sonra evlenip işlerinden ayrılması gerekeceğinden dolayı kadın istihdamı eldeki kaynakların müsrif kullanımı olarak görülüyordu. Bunun yanında erkeklerin baskın olarak yönettiği bu alanda kadınların profesyonelliklerine ve başarı kapasitelerine dair yaygın bir biçimde önyargılar bulunduğuna değinen Peacock, bundan dolayı 1950 yılları boyunca diplomaside yer alan kadın sayısı üç ile sınırlı kaldığının altını çizdi.

1966 yılında Avusturalya kadın istihdamının önündeki evlilik engelini kaldıran ilk batı ülkesi oldu. 1973 yılında erkekler ve kadınların eşit miktarda ödenmesi, esnek çalışma saatleri, kadınlar için maaşlı doğum izni, 1984 yılında Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası ve Kamu Hizmeti Reform Yasası gibi değişikliklerle cinsiyet ayrımcılığının önündeki esaslı engeller ortadan kaldırdı. Buna takiben 1970’lerde kadın istihdamlarının hızla arttığını vurgulayan Peacock, 1985 yılında kadın istihdam oranının erkek istihdam oranından yüksek olduğunu ve 1990’lara gelindiğinde ise artan sayıda üst düzey kariyer sahibi yetkili kadınlar Avusturalya’nın denizaşırı misyonlarını yönettiğini söyledi.

Göreve başladığından bu yana kadınların diplomasideki yeri ve sayısının etkileyici bir şekilde arttığını söyleyen Peacock, reformlardan önce biri Kıbrıs Büyükelçisi olmak üzere iki kadın büyükelçisisi olan Avusturalya’nın bugün 24’ü kadın toplam 81 büyükelçisi bulunduğunu kaydetti. Her ne kadar büyükelçiler’in sayısı diplomaside kadınların hikayesini anlatmasa da bunun önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Peacock, Avusturalya’nın kadın büyükelçi ve yüksek temsilcilerinin yüzde 5’ten bugün yüzde 30’a yükselmesinin kesinlikle bir başarı ölçüsü olduğunu belirtti.

Konferansın son kısmında Avusturalya’nın Kadınlara ve Kadın Haklarına verdiği önemi, ülkenin Kadın Hakları için uluslararası alanda yaptığı geniş çaplı yardım ve hizmetlerin olduğunu yineleyen Peacock, konuşmasını Türkçe olarak “Kadınlar gününüz kutlu olsun, teşekkür ederim.” Cümlesi ile bitirdi. Konferansın ardından son olarak Peacock dinleyiciler tarafından kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kadınlar İçin Avustralya Diplomasisi DAÜ’de

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin