KADINLAR NEDEN İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞIYOR?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KADINLAR NEDEN İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞIYOR?

Gaziantep’te Kadın İstihdamına ilişkin yapılan araştırmalar kadınların çalışmak istememesinin en önemli nedenin ev işleri, çocuk ve diğer bakım sorumlulukları ile ailelerin geleneksel düşüncelerinin olduğunu ortaya çıkardı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye İş Kurumunun da katılımcı olarak yer aldığı “Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında Gaziantep’te yapılan araştırmalar kadınların neden istihdamın içerisinde olmadığını ortaya çıkardı. Yapılan araştırmalar neticesinde kadınların çalışmak istememelerinin en büyük nedeni ev işleri ve çocuklar olurken, işten ayrılmalarında en büyük etken ise nişanlanma ve evlilik olarak açıklandı. İş hayatında olmayan kadınların, yarı zamanlı ve esnek çalışma modelleri hayata geçirilirse veya sadece kadınların çalıştığı işyerleri olursa çalışabileceklerini ortaya koydu.

KADINLAR NEDEN İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞIYOR?KADINLAR KIZLARININ OKUYUP ÇALIŞMASINI İSTİYOR

Çalışan, işsiz ve inaktif 10 kadın, 14 kanaat önderi ve 2 işverenle yapılan görüşmeler neticesinde açıklanan verilere göre hemen hemen her eğitim düzeyindeki kadınların %92,1’i kızlarının eğitim alıp çalışmasını istiyor. Geleneksel kültürel yapı ve toplumsal cinsiyet ayrımı, ev işleri, çocuk, yaşlı ve engelli bakımı gibi sorumluluklar, eş, baba ve erkek kardeşin kadın çalışmasına yönelik olumsuz tutumları, Eğitim düzeyinin düşük olması, herhangi bir iş deneyiminin olmaması gibi etkenler kadınlar tarafından kadın istihdamının önünde engel olarak görülüyor.

KADIN YÖNETİCİ SAYISI ÇOK AZ

Hali hazırda istihdam edilen kadın çalışan sayısı 3333 iken toplam istihdamda kadınların oranı %9,5. Etkin olan 15 sektör üzerinde yapılan araştırmada kadınların %63,9’unun Finans ve sigorta faaliyetlerinde, %56,5’inin insan sağlığı hizmetlerinde, %42,4’ünün ise bilgi ve iletişim faaliyetlerinde çalıştığı tespit edilirken, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %4,5’lik oran çıkması bayanların turizm sektöründe çok fazla yer almadığını gösterdi. Kadınlar genel olarak Desen Kontrol işçiliği, sekreterlik, dikiş nakış, tekstil, hasta hizmetlisi, kasiyer ve hemşirelik gibi sektörlerde çalışırken çok az sayıda yönetici, doktor, mühendis ve finans uzmanı olduğu tespit edildi.

İşverenler işte daha dikkatli ve tertipli olmaları, ofis işlerinin kadınlara daha uygun olması ve iletişim becerilerinin kuvvetli olması nedeniyle kadın işgücünü tercih ediyorlar. Ancak işverenlerin bir çoğu da kadınların çocuk sahibi olduktan veya evlendikten sonra işi bırakmaları, ev sorumluluklarından dolayı devamsızlık yapmaları ve çok izin kullanmaları nedeniyle kadın iş gücünü tercih etmiyor.

KADIN İSTİHDAMI NASIL ARTTIRILABİLİR?

Kadın istihdamının arttırılabilmesi için kadınların ihtiyaç duydukları konularda mesleki eğitim verilmesi, ücretsiz kreş, gündüz ve yaşlı bakım evi gibi yerlerin sayısının arttırılması, kadın istihdam eden işyerlerine teşvik verilmesi, ihtiyacı olan kadınlara yönelik dışarıdan okuma ve yazma sisteminin yeniden düzenlenmesi ve özellikle kadın istihdamı konusunda ailelerin geleneksel düşüncesini değiştirecek kampanyaların yürütülmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KADINLAR NEDEN İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞIYOR?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin