KADINLARIN ELLERİNDE YENİDEN HAYAT BULAN MESLEK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KADINLARIN ELLERİNDE YENİDEN HAYAT BULAN MESLEKOsmanlı döneminden buyana insanlara hizmet veren “bakırcılık” mesleği gün geçtikçe önemini kaybetmeye başlamış. Ancak günümüzde Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile bakırcılık kadınların el akmasıyla yeniden hayat bulmaya başladı.

Nesilden nesile geçen, ancak zamanla unutulmaya yüz tutan bakırcılık insanlığın vazgeçilmez parçası oldu. Yemek pişirilmesinde ve servis edilmesinde kullanılan kazan ile tabaklar, tatlı servisinde kullanılan tepsiler ile süs eşyası olarak kullanılan ibrikler ve cezveler yeniden hünerli ellerde değer bulmaya başladı.

Bakırcılık mesleğinin Gazianteplilerin 400 yıllık geçmişinde olan bir meslek dalı olduğunu vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Bu mesleğin son dönemlerde unutulduğunu ve bakırcı ustalarının çocuklarını bakırcı yapmadığını gördük. Eskiden bakırcı ustası erkekler iş bulamıyorlardı. Şimdi erkek bakırcı ustası bulunamıyor. Biz de kadınları bu işe teşvik ettik. Ev hanımlarımız bunu bir hobi olarak değil bir meslek dalı olarak görüyorlar. Kadınlarımız evlerine bu meslekten artık para götürmeye başladılar.” diye konuşuyor.

Bir dönem İngiltere Kraliçesine, hatta İran Şahı’na bile hediye olarak yapılan Gaziantep bakırcılığı, şimdilerde kadınların büyük ilgi gösterdiği bir meslek dalı haline geldi. Sadece Gaziantep’e has olan bu meslek dalı çekiş ve çelik kalem ile çizilen bu desenler Türkiye’nin hatta dünyanın birçok bölgelerinde kullanılıyor. Güneydoğu mutfağına bir sır gibi giren bakırcılık, mutfağın yanı sıra evlerine ve işyerlerinin aksesuar malzemesi de oluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KADINLARIN ELLERİNDE YENİDEN HAYAT BULAN MESLEK

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin