Kanser tarih oluyor: Bilim adamları kanser aşısını buldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanser Tarih Oluyor: Bilim adamları kanser aşısını buldu

ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, corona virüsü aşılarında da kullanılan mRNA teknolojisini kullanarak kanserli hücreleri yok etmeyi başardığını sosyal medya hesabından duyurdu.

ABD merkezli şirket tarafından yapılan açıklamada aşının cilt kanserine sebep olan melanoma karşı etkili sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Moderna’nın aşısı ile birlikte Merck’in geliştirdiği Keytruda isimli ilacın birlikte kullanılması durumunda ölümcül cilt kanserinde ölüm ya da hastalığın yeniden ortaya çıkması riskini sadece Keytruda kullanılması durumuna oranla yüzde 44 oranında azalttığı açıklandı.

Şirketin sosyal medya hesabından paylaştığı açıklama: “One medicine, for one patient. We, along with our partner @Merck, are pioneering a new frontier in the fight against #cancer by designing an mRNA-based investigational personalized cancer #vaccine – that targets each patient’s unique cancer cells”

“Bir hasta için bir ilaç. Ortağımız @Merck ile birlikte, her hastanın benzersiz kanser hücrelerini hedef alan mRNA tabanlı araştırma amaçlı kişiselleştirilmiş bir kanser #aşısı tasarlayarak #kanserle mücadelede yeni bir cepheye öncülük ediyoruz. “açıklamasında bulundu.
Verilerin paylaşılması sonrasında Moderna’nın hisseleri artarken mRNA bazlı aşı çalışmaları yürüten Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in şirketi BioNTech’in hisseleri yükseliş trendine girdi.
Bu araştırmanın mRNA aşı teknolojisi ile ilaçların birlikte kullanımının bağışıklığa nasıl etki edeceğini gösteren ilk araştırma olarak kayıtlara geçerken, teknik olarak bu yöntemin diğer kanser türlerine de etkisi olduğunu aktardı.

Moderna’nın tıbbi gelişmelerden sorumlu genel müdür yardımcısı Paul Burton: “Üçüncü ve dördüncü evredeki 157 cilt kanseri hastasını inceleyen bilim insanları sadece Keytruda kullanılan durumlarla hem mRNA bazlı aşı hem de Keytruda kullanılan durumları kıyasladı. Her iki ilacın kullanıldığı durumlarda yan etki görülmesi durumu yüzde 14.4 olarak kayıtlara geçerken sadece Keytruda kullanımında ise yan etki görülme oranının ise yüzde 10 seviyelerinde olduğu belirtildi.

KİŞİYE ÖZEL AŞI 8 HAFTADA ÜRETİLİYOR

Kişiye özel olarak geliştirilebilecek aşı için hastadan tümör örneği ve sağlıklı doku örneği alıyor. Daha sonra uzmanlar gen dizilimini, mutasyona uğrayan proteinleri ve diğer verileri inceleyerek kişiye özel bir kanser aşısı geliştiriyor. Bu karışım hastaya enjekte edildiğinde hastanın hücreleri bir üretim merkezi gibi çalışarak bunun kopyalarını üretiyor ve bağışıklık sistemi tümörü fark edip yok edebiliyor.
Moderna, kişiye özel bir aşının 8 haftalık bir sürede üretilebildiğini de belirtti.

Bazı uzmanlar bu araştırmanın henüz çok ufak bir bölümünün kamuoyu ile paylaşıldığını belirterek,  araştırma sonuçlarının henüz hakemli bir dergide yayımlanmadığına  dikkat çekti.

Gaziantep Haberler     Gaziantep Sağlık     Son Dakika

Gaziantep Haberler     Gaziantep Sağlık     Son Dakika

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
1
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kanser tarih oluyor: Bilim adamları kanser aşısını buldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin