Koronovirüs Salgını Sonrası Şirketlerin Alması Gereken Tedbirler

featured
Gel vatandaş gel, kripto paralar bunlar çip çip
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İndex Ekonomi Bağımsız Denetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mali Müşavir Mehmet Emin Tatlı, Koronovirüs Salgını Sonrası Şirketlerin alması gereken tedbirler hakkında açıklamada bulundu.

Tatlı, Covid-19 olarak isimlendirilen bir virüsün birkaç ay içerisinde küresel bir pandemiye dönüştüğü günlerden geçiyoruz. 30 Nisan itibariyle küresel olarak hastalığa yakalanan insan sayısı 3 milyona doğru giderken ekonomik olarak da sorunlar artan bir hızda büyümeye devam ediyor” diyerek şirketler için önerilerde bulundu.

Ocak-Mart aylarında Çin ekonomisinin neredeyse durma noktasına gelmesi arz zincirinin bozulmasına yol açmış ve diğer ekonomilerde yavaşlamaya sebep olmuştu.

Salgının Çin’in sınırlarını aşması ve hatta bugün 1 milyona dayanan hasta sayısıyla yeni salgın merkezinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ye dönüşmesi ekonomik sorunların daha da büyümesine ve öngörülerin de kötüleşmesine yol açtı.

Koronovirüs Salgını Sonrası Şirketlerin Alması Gereken Tedbirler

Ekonominin ani bir şekilde yavaşladığı bu günlerde ekonomik gelişmenin motoru olan, ihracatın ve istihdamın büyük kısmı için önlemler gerekmektedir.

Şirketler İçin Öneriler;

  1. Kriz yönetimi ve sonrasında alınacak önlemler için tavsiye verebilecek bir “danışman kurulu” kurulmalıdır.
  2. Şirketlerin kriz yönetimi ve gelecek planlaması noktasında bilgi eksiklikleri bulunmaktadır. Örneğin; Kriz yönetimi, finansal planlama, insan kaynakları yönetimi, e-ihracat, inovatif ürün geliştirme, online satış ve dijital pazarlama vb. konularda çalışmalara ağırlık vermelidir.
  3. Şirketlerin dijital dönüşüm çalışmaları başlamakla birlikte yavaş ilerlemektedir. Bu bağlamda, sektörel bazda dijital dönüşüm iyi uygulama örneklerini her şirket kendi vizyonuna uygun şekilde ortaya koymalı ve hayata geçirmesi gerekmektedir.
  4. Şirketlerin finans ve muhasebe başta olmak üzere tüm birimlerinin dijital dönüşüme hızla ayak uydurmaları gerekmektedir.
  5. Şirketler fonlama gibi yeni finansman yöntemlerini kullanması önem arz etmektedir
  6. Şirketler sadece öz sermayeleri ile büyümemeli aynı zamanda hisselerini satarak yatırım almalı ve finansmanını bu şekilde sağlamalıdır.
  7. Şirketler kısa vadeli kredilerden çok uzun vadeli seçenekleri ön planda tutmalıdır.
  8. SGK ve Vergisel teşvikleri araştırmaları ve kullanmaları gerekmektedir.
  9. Karlılığı arttıracak verimlilik konularına gayretle eğilmeli, personel, üretim, enerji verimliliği konularında çalışmalar arttırılmalıdır.
  10. Yatırım yaparken devlet yardımlarını araştırmalı, yatırımlarda devlet yardımlarını, devlet desteklerini araştırarak, SGK, Faiz, Vergi gibi konular değerlendirilmedir.
  11. Döviz dalgalanmalarından dolayı SWAP, Opsiyon vb. finansal seçenekler önemsenmelidir.
  12. Şirketler cari alacaklarının sigorta kapsamına alınması için alacak sigortası seçeneklerini kullanmalıdır.
  13. KGF ile sağlanan krediler değerlendirilmelidir.
  14. Şirketler masraflarını tekrar kontrol etmeli, gelecek aylara ilişkin masraf çizelgeleri hazırlanmalıdır. Şirketler maliyetlerini azaltacak çalışmalar yapmalıdır.
  15. Özellikle hijyen kavramının gündeme geldiği bu günlerde, özellikle gıda sektörü başta olmak üzere tüm şirketlerin hijyen koşullarını tekrar gözden geçirmeleri önemlidir.

İçinden geçmekte olduğumuz COVID-19 salgınıyla ülkemiz ekonomisinde karşılaşılan zorlukları alınacak tedbirlerle fırsata çevirmek gerekmektedir.

Özellikle işletmelerin yaşadığı mali sorunların aşılması için alınacak tedbirlerin ve verilecek desteklerin krizi fırsata çevirmede kritik önemi haiz olduğunu görmekteyiz. Bunun için yapılması gerekenler bu raporda analiz edilip önerilerimiz sıralanmıştır. Bütün bu tedbirler ve uygulamalar ile ekonominin can damarı ve istihdamın ana kaynağı olan işletmelerimizin rahatlayacağını ümit etmekteyiz.

İndex Ekonomi Bağımsız Denetim A.Ş.

Yön.Krl.Bşk.

Mehmet Emin TATLI

(KGK) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından BDK/2020/337 sicil numarası ile Bağımsız Denetim Kuruluşu olarak yetkilendirilmiştir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Koronovirüs Salgını Sonrası Şirketlerin Alması Gereken Tedbirler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin