KOSGEB SERMAYE DEĞİL, CAN SUYU SAĞLAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOSGEB SERMAYE DEĞİL, CAN SUYU SAĞLARKilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görev yapan Doç.Dr.Mustafa Paksoy, KOSGEB aracılığıyla açılan Girişimcilik kursların özünde can suyu sağlamak olduğunu, KOSGEB’in belirli bir alt yapı olmadan kursu bitirir bitirmez hiçbir girişimci adayına 30 bin TL vermesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Girişimcilik kursunu bitiren kişilerin uzman kişilerden destek alması gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Mustafa Paksoy, eline kalem alan herkesin proje yazamayacağını, bunun adının projeden ziyade karalama olacağını söyledi. Paksoy; “Girişimcilik konusu dünya gündemine bizden çok daha evvel girmiş bir konu ve onlar bu işin önemini bizden çok daha önce kavramışlar.Özelleştirmenin temelinde yatan nedenlerden bir tanesi özel girişimciliğin yaygınlaştırılmasıdır. Özel girişimciliğin gelişmesi ile birlikte devletin hantal yapısı içerisinde işlemeyen bazı süreçlerin özel girişimciler ile daha işler hale getirilmesi amaçlanmıştır. Devlet bu işi ülkemizde  KOSGEB yoluyla girişimcilik eğitimi vererek çözmeye çalışmaktadır” diyerek şu bilgileri verdi;

GİRİŞİMCİLİK ÇOK BOYUTLU BİR KONUDUR

Özünde ruhunda iş yapma isteği olan ancak bir miktar paraya ihtiyaç duyanlar için adeta can suyu şeklinde katkı sağlayarak işe yönlendirmek amacıyla girişimcilere KOSGEB aracılığıyla bir miktar destek vermektedir. Girişimciliğin çeşitleri vardır. Eğer siz de hiçbir şey yok ancak fikir varsa buna Risk Girişimciliği denir. Yani başka zengin bir yatırımcı sizin fikrinizi beğeniyor ve bunun piyasada tutulabilirliği söz konusu olursa bu konuda size destek olabiliyor.Girişimcilik eğitimleri ile açılan kursların özünde hiç parası olmayana iş vermekten ziyade, can suyu mesafesinde katkı sağlamaktır. Yani mevcut durumu harekete geçirecek enerjiyi başlatmaktır. Bu anlamda ben kursa geldim., hiç param yok, bana kurs verin işyerimi de açın bana teslim edin gibi bir durum söz konusu değildir. Girişimcilik eğitimden sonra siz iş yerinizi tutacaksınız, gerekli makine teçhizat ve donanımı temin ve tesis edeceksiniz, gereksinim duyduğunuz personeli alacaksınız ve bu süreç içerisinde de projeniz geçerse bir miktar da KOSGEB aracılığıyla destek alıyorsunuz.

BAYANLAR İŞ DÜNYASINA HIZLI BİR GİRİŞ YAPMIŞTIR

Yasal süreç iyi takip edilirse KOSGEB tarafından yeni girişimci desteği veriliyor. Ancak siz belirli ödemeleri yaptıktan sonra KOSGEB belgeler üzerinden size ödeme yapıyor. Yoksa hemen al sana 30 bin TL git işyeri aç şeklinde bir uygulama bulanmamaktadır.

Bayanların karşılaştığı güçlükler ve baskılar, ev ortamında eşler tarafından şiddete maruz kalmaları ve dünyadaki özgürlükçü gelişmeler bayanların Türkiye’de iş dünyasına hızlı bir şekilde girişini sağlamıştır. Girişimcilik kurslarında ciddi miktarda bayan girişimci göze çarpıyor. Bundan 10 yıl önce GAP bölgesinde kadın girişimcilerin düzeyini belirlemek üzere yapmış olduğum anketlerde çıkan sonuç %1 civarındaydı. Bugün bu oran %10-15’lere çıkmış durumda ve önümüzdeki dönemde çok daha yükseklere çıkabilir. Ancak, kadın girişimci adaylarımızın endüstri, sanayi veya üretime dayalı girişimcilik anlayışının ötesinde daha çok bakım merkezi, cilt, kuaför, güzellik salonu gibi küçük düşüncelerin olduğunu görüyoruz. Girişimcilik ruhumuzun istediğimiz düzeyde ortaya çıkmadığını görüyoruz. Bayanlar biraz daha dar bir sektörel alan içerisinde bulunuyor.

KURSA GELENLER İŞİN CİDDİYETİNDE DEĞİL

Kursa katılanların genelinde iş kurmaktan ziyade elimde bir belge bulunsan, yarın bir gün lazım olur zihniyetinin hakim olduğunu görüyoruz. Biz bunu girişimcilik eğitiminin gereği olan bir takım motive edici bilgiler ile aşmaya çalışıyoruz. Bu işin şaka olmadığını, ciddi bir şekilde düşünülmesi  gerektiğini, gerçekten istihdam için, yeni bir hayat ve gelecek için önemli bir kurs olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu eğitimlerin neticesinde kursa katılanların bakış açılarının değiştiğini görüyoruz.

PROJE YAZMAK CİDDİ BİR İŞTİR

Proje yazmak ciddi bir iştir. Eline kalemi alıp, internet üzerinden bir şeyler karalamak proje yazmak değildir. Girişimcilik eğitimleri, KOBİ projeleri, yeni girişimci desteği projeleri bu konuda alanında uzman, deneyimli, bu işi profesyonelce yapan insanlar tarafından kaleme alınmalıdır. Girişimcilik eğitimine katılan adaylara belirli bir kazanım sağlıyor. Girişimcilik eğitimine ilkokul mezunundan tutun, Doktora yapanlara kadar bir çok seviyede insanlar katılıyor. Mühendislik eğitim alırsınız inşaat projesi hazırlarsınız, Makine Mühendisi olursunuz bir çizim yaparsınız  ancak Girişimcilik Projesi, KOBİ projesi yazmak için öncelikle işletmecilik eğitimi almanız gerekir. Finans boyutu, teknik boyutu, ekonomik boyutu, yasal boyutu proje bir bütündür ve bunların hepsinin bir araya getirilmesi ile ortaya iyi bir sonuç çıkar. Örneğin %50 kapasite ile çalışan bir firmaya Kapasite Arttırım Projesi yazmak ne kadar mantıklı olar düşünmek gerekir. Dolayısıyla ileride sıkıntılar yaşamamak için projelerin bu işi profesyonelce yapan danışmanlarla yapmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KOSGEB SERMAYE DEĞİL, CAN SUYU SAĞLAR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin