MB HOLDİNG’TEN DORA-3 ENERJİ SANTRALİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MB HOLDİNG’TEN DORA-3 ENERJİ SANTRALİMB Holding tarafından inşa edilen 34 MWe (Megavat) kurulu güçte hizmet verecek 3. jeotermal enerji santrali Dora-3’ün temelleri Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımı ile Aydın’da atıldı.

40 yılı aşkın süredir İnşaat, Tekstil, Enerji, Hazır Beton, Perlit ve Seracılık konularında birçok ilklere imza atarak, teknoloji ve yeniliklere önderlik etmiş ve Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santralini kurmuş olan MB Holding; 34 MWe (Megavat) kurulu güçte hizmet verecek 3. jeotermal enerji santrali Dora-3’ün temellerini Aydın’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımları ile attı.

Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Sultanhisar’a bağlı Salavatlı Beldesi’nde gerçekleşen temel atma törenine bakanların yanı sıra Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş,  MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Mustafa Birincioğlu, Eski Milletvekili Mehmet Bozgeyik, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ve MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat katıldı.

DÖVİZ GİRDİLERİNİ AZALTTIK

MB HOLDİNG’TEN DORA-3 ENERJİ SANTRALİ

Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin ekonomik gelişime paralel artmakta olan elektrik enerjisi talebini alternatif, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklarla karşılamakta olduğunu söyleyen MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat;‘’Aydın’da yaptırılan Türkiye’nin ilk jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megavat kurulu gücündeki DORA-1’in ve 11,5 megavat kurulu gücündeki DORA-2 santralinin ardından bugün 34 megavat gücünde DORA-3’ün temelini atıyoruz. MB Holding olarak, jeotermal alanda yaptığımız yatırımların toplumsal anlamda birçok getirisinin olacağını düşünüyoruz. Santral yatırımlarıyla jeotermal saha potansiyelini değerlendirmenin yanında Türkiye ekonomisine dinamizm kazandırdık. Hava kirliliği yanında da petrol için harcanan döviz girdilerini azalttık. DORA tesislerinden üretilen elektrik enerjisi vasıtasıyla yılda yaklaşık 25.000.000.-USD mertebesinde doğalgaz ve/veya petrol ürünü karşılığı döviz harcanmamış olacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

YILDIZ: ‘’YENİ ENERJİ KAYNAĞIMIZ YENİLENEBİLİR JEOTERMAL ENERJİ’’

Yenilenebilir enerji kaynaklarına verdikleri öneme değinerek konuşmasına başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bizler yerli kaynaklarımıza, yenilenebilir enerji kaynaklarımıza önem vereceğimizi söylemiştik. Bu proje en önemlilerinden biri. Biz yerli kaynak deyince kömür diyorduk. Şimdi yenilenebilir enerji kaynaklarını da biliyoruz. Aydın jeotermal enerjide kapasite olarak Avrupa birincisi, dünyada da yedinci. Birçok yerde aslında bizim vatandaşımızın sağduyusundan, basiretinin ve ferasetinin haricinde yapılan bir kısım manipülasyonlarla yerli kaynaklarımız, hatta sadece yerli kaynaklarımıza değil kalkınmamıza karşı duruş var. Safiyane şekilde zaman zaman eline tencere tava alanları tenzih ederek söylüyorum Avrupa’dan dahi bir kısım lobiler tarafından bunların yönetildiğini biliyoruz. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Aydın, bu oyuna gelmedi. 2007 yılından bu güne kadar 488 milyon dolarlık jeotermal ihalesi yapıldı. Bunun 350 milyon doları Aydın’da. Bütün bu işler tamamlanınca 150 milyon Valilik ve Özel İdare’ye aktarılacak. Bu parayla yerel yönetim yatırım kararı verecek” dedi.

ŞAHİN:“GÜÇ BİRLİĞİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Temel atma töreninde kürsüde konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise; “Sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmemiz için ekonomik kalkınma ile birlikte bütün kaynakları kullanmak gerekmektedir. İnsanoğlunun yaşam kalitesi yükseldikçe enerji ile ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Yola çıkarken ülkemizin bütün kaynaklarını kullanarak kalkınma hamlesini gerçekleştireceğiz demiştik şimdi o aşamaya geldik. Enerji kaynaklarını bir türlü kullanamamışız. Rüzgar esmiş, biz bakmışız. Su kaynaklarını kullanmayı başaramamışız. Biz ilk önce hukuki altyapıyı oluşturduk. Maden yasası yoktu. Taş ocağı nizamnamesi ile yönetiliyordu. İlk önce bunu değiştirdik. Ailenin mutluluğu ailenin pozitif enerjisinden geçiyor. Bu güç birliğimizi devam ettireceğiz” diye konuştu ve Gaziantepli müteşebbis işadamı Muharrem Balat’ı yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı tebrik etti.

BEREKET GELSİN DİYE PİRİNÇ SERPİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleşen Dora-3 jeotermal santraline,bakanlar bereketli olması için pirinç serpti. Tören sonrasında ise MB Holding bünyesinde bulunan Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.çalışanlarından jeotermal enerji konusunda uzmanlaşmış isimler ‘’Türkiye’de jeotermal enerji’’ ve ‘’Jeotermal enerjinin faydaları’’ hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MB HOLDİNG’TEN DORA-3 ENERJİ SANTRALİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin