Mehmet Pamuk: “Fıstık üreticileri sahipsiz”

featured
Mehmet Pamuk: "Fıstık üreticileri sahipsiz"
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mehmet Pamuk: “Fıstık üreticileri sahipsiz”

Zafer Partisi Gaziantep Milletvekili Adayı ve Kurucular kurulu üyesi Zafer Pamuk, Fıstık üreticilerinin sahipsiz olduğunu belirterek Güneydoğu Bilirlik’in yeniden açılması gerektiğini söyledi.

Pamuk yaptığı açıklamada: “Ürünler olgunlaşmadan 2 ay önce bahçede mutlaka köpekli bekçi bulunduracaksınız. Yoksa hırsızlar traktörü çeker fıstığı silkeler götürürler. Hasat zamanı bir saat bile bekçisiz olmaz. Toplanan fıstıklar halde satışa çıkar. Üretici olarak fiyat belirleme şansınız yok. Fiyatı her zaman alıcı belirler. Eğer satmaz iseniz fıstık hemen solar ve zarar görür. Eğer satmayacaksanız dış kabuğu soydurarak, tuzlu fıstık için kavlak hale getirteceksiniz. Yada güneşte kurutacaksınız. O zaman daha da meşakkatli hale gelir işler. Saklamakta ayrı bir sorun. Kaldı ki bir yıl para harcamışsınız, cebinizde para kalmamış ihtiyaç için satmak durumundasınız. Ayrıca yetmez gibi bir fıstık her sene verimli olmaz ortalama 2 yılda bir verim verir buda demektir ki, yaptığınız her emek ve masraf çarpı 2 demektir.” dedi.

HASAT BAŞLADI AMA ÜRETİCİ MALİYETİ DAHİ KARŞILAYAMADI

Pamuk, “Ağustos ayı ile birlikte taze ben fıstığının hasatı başladı ancak üreticilerin kara kara düşünüyor. Çünkü çiftçilerimizin bir yıldır büyük emek harcadığı fıstık yüzde 20 gibi bir mahsül verebildi. Bunun nedeni de çiftçilerin pahalılıktan gübre veremesi ve toprağa yeterli sürüm yapamaması. Olması gereken gibi budam yapılamıyor. Ağaç diplerindeki piç dediğimiz, otlar ve yabani bitkiler ayıklanamıyor. Çünkü üreticiler mazota yapılan fahiş zamlarla birlikte amele ücretlerini de karşılayamaz durumda kaldı.
Tüm bunlar da yetmez gibi sahipsiz fıstığın piyasasında söz sahibi olan neo liberal yani kapitalist tüccarlar fıstığın fiyatını belirliyor. Çiftçi de borçlu harçlı elinde bekletme imkanı olmadığı için tüccarın belirlediği fiyattan fıstığı vermek zorunda kalıyor” diyerek sözlerine devam etti.

FINDIĞIN LOBİSİ VAR, FISTIĞIN LOBİSİ YOK

Antep fıstığının dünya genelinde çok önemli bir Türk tarım ürünü markası olduğuna dikkat çeken Mehmet Pamuk, “Antep fıstığı global piyasada bir fındık kadar değer görmüyor. Çünkü fındığın çok güçlü bir lobisi var. Fındık fidanı 10 yılda ürün vermeye başlar, fıstık ise ancak 20 yıl sonrası mahsule geçer.
Çiftçilerin elinden kilogramı 100 liraya alınan fıstıklar, iç fıstık olana kadar yani satışa sunulan aşamada kilosu 700 lirayı buluyor. Bu kadar farkın çok fahiş fark kabul edilebilir bir durum değildir. Daha kabul edilebilir tutarlara çiftçinin emeklerini zayi etmeden almaları gerekir.” diye konuştu.

GÜNEYDOĞUBİRLİK TEKRAR AÇILSIN

Kendi şahsı ve şirketi adına Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve çiftçilik belgeleri olduğunu da kaydeden Pamuk, Antep fıstığı üreticilerinin gerçek anlamda desteklenebilmesi için; geçtiğimiz yıllarda kapatılan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin tekrar hayata geçirilmesi ve Antep Fıstığı için de taban fiyatlar belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mehmet Pamuk: “Fıstık üreticileri sahipsiz”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin