Mehmet Uzun, “Emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerden prim kesintisi yapılmayacak”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

sgk-mehmetSGK İl müdürü Mehmet Uzun Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle SGK toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında hedeflerinin SGK Kurumunu paydaşlarına tanıtmak, vatandaşları yeni yasalar ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Gaziantep’teki Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları, kapsamında SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, tek gayelerinin sosyal güvenlik bilinci oluşturmak olduğunu belirterek, “Tek gayemiz sosyal güvenlik bilincini oluşturmak. Sosyal güvenlik bilinci vatandaşlarımızda oluştuğu zaman bizim işimiz çok daha kolay oluyor” dedi. 80li yıllarda sigorta yapmak isteyen vatandaşların kaçınıyor olduklarını vurgulayan Uzun, “Benim paramı bana ver devlete vermene gerek yok derken bu gün tam tersi part time çalışanlar bile bizi ayda 15 gün göster maaşımızdan kes diyorlar. Bu gerçekten büyük bir değişim. Dolayısıyla otokontrol yani halk bu şekilde kendi hakkını aradığı zaman bunun denetimi de bunun uygulaması da daha kolay oluyor. Tek başına bir kurumun sosyal güvenlikle alakalı özelikle kayıt dışıyla alakalı mücadele etmesi çok zor” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL GÜVENLİK DESTEKLEME PRİMİ KESİNTİSİ KALDIRILDI”

Uzun yaşlılık ve emekli aylığı prim kesintisinden de bahsederek, “Yaşlılık ve emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırıldı. 10/02/2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenlemeler yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.02.2016 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır” dedi.

 

“SURİYELİ ÇALIŞANLAR İÇİN YÖNETMELİK ÇIKTI”

15/01/2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma izinlerine dair yönetmelik çıkmış olup bu yönetmeliğe göre çalışma izni alınması kolaylaştırılmıştır. İşverenlerimizin Suriyeli çalışanlar için çalışma izni E-Devlet sistemi alınması sağlandı.

26 Nisan 2016 tarihinde resmi gazetede bir kanun yayınlandığını belirten SGK Gaziantep İl Müdür Mehmet Uzun, “6704 sayılı kanun. Bu kanunda 25 yalını dolduranlar yani 26 Nisan tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olanların genel sağlık sigortası borçları silinecek. Yani o tarihte ama 25 yaşını doldurmuş olanlar eğer o tarihte 23 yaşında, 22 yaşında, 24 yaşında ise o yaşa kadar. Bununla ilgili merkezimiz şu anda bir hazırlık yapıyor. Program yapıyor yani bir başvuruya, her hangi bir izdihama da gerek yok. Bu şekilde borcu olan genel sağlık sigortalılarımız otomatikman GSS borçları silinecek” şeklinde konuştu.

Gaziantep Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, “Genel Sağlık Sigortası borçları olanlar ve bağımsız çalışan esnaf dediğimiz 4B’liler bunlarında 30 Hazirana kadar Bakanlar Kurulu kararıyla Borcu olmalarına rağmen Devlet hastanelerine ve Devletin üniversite hastanelerine gitme imkânı var.

“%32 KAYIT DIŞI İSTİHDAM VAR”

Yani borçlu olmalarına rağmen sağlıktan faydalanabiliyorlar. Diğer bir konu, hepimizin bildiği gibi sosyal güvenlik destek pirimi, yani diğer adıyla emeklilerin maaşından kesilen daha önce yüzde 15 sonra yüzde 10’a düşmüştü bu. Nisan itibarıyla tamamen kalktı.

Bu gün emekli olup ta Bağkur’a tabi bir işte çalışırsa vergi mükellefi, şirket ortağı, oda kaydı olanlar tekrar sigorta kapsamında emekli olursa olsun,memur da olsa sigortalı işçi de olsa, esnaf ta olsa emekli olduktan sonra yine 4B yani Bağkurlu olmayı gerektiren bir işte çalıştığı zaman onların maaşından bir kesinti yapılmayacak. Kayıt dışı istihdam şu an ülkemizde TÜİK’in verilerine göre, yüzde 32,37 bu tabi ilimizde de benzer şekilde rakamı benzer şekildedir. Bizde de yüzde 32 civarında kayıt dışı istidam var. Kayıt dışı istihdamı hepimiz birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. İl Müdürlüğü olarak bizde bu oranın düşürülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mehmet Uzun, “Emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerden prim kesintisi yapılmayacak”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin