MEME KANSERİNE DİKKAT!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEME KANSERİNE DİKKAT!İl Özel İdare, İl Milli Eğitim iş birliği ile Primer hastanesi 1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı nedeniyle, Gaziantep’te görev yapan bayan öğretmenlere ‘meme kanseri tanı ve tedavi yöntemleri’ konulu seminer düzenlendi.

Şehitkâmil kongre merkezi toplantı salonunda düzenlenen seminerde Özel Primer hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı op. Dr. İbrahim Halil Büyükbeşe, genel cerrahi uzmanı op. Dr. Yavuz çapan, diyetisyen Duygu Bilir Kale Akınal meme kanseri, rahim kanseri, kanser ve beslenme konularında bilgiler verdiler.  Jinekolog Op. Dr. İbrahim Halil Büyükbeşe rahim kanserleri hakkında bilgiler vererek erken teşhisin önemine değinerek rutin kontrollerinizi yaptırın, sağlıklı yaşayın dedi.

Dünyada her yıl 300 bin kadın’ın rahim ağzı kanserinden öldüğünün altını çizen Büyükbeşe “Hastalığın tam olarak tedavisine henüz çare bulunmamıştır. Şimdilik erken teşhis edilmesi hastalığın tedavisinde en büyük etkendir. Kadınlarda 50 yaş ve üzerinde daha sık görülen rahim ağzı kanserinin son dönemlerde erken yaşta aşı olarak tedavi yönteminin artığı da gözlemlenmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri (nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, dikkat çekici belirtiler göstermez. Lakin rahim ağzı kanseri ilerledikçe, iki adet dönemi arasındaki sürede kanamalar görülmeye başlanır, cinsel ilişki esnasında kanama görülür, ağrılı cinsel ilişki yaşanmaya başlanır, şiddetli vajinal akıntı görülür. Bu tür belirtiler başlar başlamaz hemen doktora gitmelisiniz.

Rahim ağzı kanserini tetikleyen unsurlar genellikle; Rahim ağzı kanseri, çok eşlilik durumlarında görülebilir, Cinsel ilişki hayatının 20 yaşın altına düşmesi, Rahimdeki viral ve bakteriyal enfeksiyonlar,  Çok sayıda doğum yapmış olmak,  Sigara içmek,  Özellikle c ve a vitamini eksikliği, Kadının eşinin sünnetli olmaması.

Rahim Ağzı kanserini tetikleyen nedenlere çok dikkat etmek gerektiğini belirten Büyükbeşe kadınları bu konularda duyarlı olmasının gerektiğini söyledi.

MEME KANSERİNE DİKKAT!HER ON KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ

Op. Dr. Yavuz Çapan her on kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır erken tanı konulduğunda başarıyla tedavi edilir diyerek kendi kendine kontrol yöntemlerini anlattı. Kişisel gögüs kontrellerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çapan; “Kadınlarda ilk adet görme yaşı, ilk çocuk sahip olma yaşı, Aile geçmişi, alkol, sigara, yeme alışkanlıkları, hormon tamamlayıcı tedavi, anne,teyze, kız kardeşlerin hastalığa yakalanmış olması meme kanserinde teşhisi kolaylaştıran ve risk faktörlerinin  başında gelmektedir. Hastalığın diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanısı çok önemlidir. Kadınlar yıllık kontrolleri yaptırmalı ve özellikle evde yatarak göğüs bölgesini elleri ile hafifçe kontrol ederek kitle olup olmadığı tespitleri mümkündür.” Türkiye’de her yıl 30 bini aşkın kadına meme kanseri teşhisi konulduğuna dikkat çeken Çapan  “Ne kadar erken, o kadar başarı” diyerek kadınlar meme kanseri hakkında geniş bilgi verdi.

Diyetisyen Duygu Bilir Kale Akınal ise hastalıkların beslenme ile kanser ilişkisini anlattı. Akınal,  hastalıkları kontrol edebilmenin ve sağlıklı yaşamın en büyük anahtarının “düzenli ve sağlıklı beslenme” olduğunu belirtti. Çoğu hastalığın temel nedeninin beslenme ile alakasını ilişkilendiren ve hangi besini nasıl ve günde ne kadar kalori alınması gerektiğini anlatan Akınal, meyve ve sebzeleri zamanında tüketmenin de önemine değindi.

DÜZENLİ BESLENMEK SAĞLIKLI YAŞAMANIN ANAHTARIDIR

“Doğanın bir dengesi var ve her şeyin yaradılış sebebi var, en önemlisi de doğada yetişen besinlerin de tüketim zamanları var. Kış sebzesi kışın, yaz sebzesi yazın yenmelidir.  Günümüz hastalıklarının başlıca nedenlerinden olan OBEZİTE kesinlikle düzensiz beslenmenin getirdiği önemli hastalılardan bir tanesidir. Aşırı kilolu insanlar birçok hastalığı da beraberinde taşır. Bireyler olarak kadın erkek düzenli beslenme cetveli hazırlayarak sağlıklı yaşama önem vermeli ve aynı zamanda düzenli spor yapmalıyız” dedi.

Bayanların sorularını cevaplayan doktorlar daha sonra verilen kokteyle seminere katılan öğretmenlerle sohbet ettiler.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MEME KANSERİNE DİKKAT!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin