MUKADDES MİRAS COŞKUSU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MUKADDES MİRAS COŞKUSUGaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlediği Türkiye’nin en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi olan Mukaddes Miras Sergisi, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de katıldığı törenle açıldı.

Açılış törenine Gaziantep Valisi Erdal Ata, Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, milletvekilleri Şamil Tayyar, Nejat Koçer, Mehmet Sarı ve Derya Bakbak, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, akademisyenler ile yurttaşlar katıldı. Özel koleksiyonlardan seçilmiş 99 el yazması Mushaf-ı Şerif’in bulunduğu Mukaddes Miras Sergisi’nin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, üniversite olarak kendi tel duvarları, aristokrasisi içinde içine kapalı değil, toplumla, insanla, halkla bütünleşmiş, kendi medeniyetini geleceği taşıyan, kültürel etkinliklere imza atan bir üniversite olma ilkesinden ödün vermediklerini vurguladı. Serginin açılmasından büyük onur duyduklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Serginin sponsoru olan herkese teşekkür ediyorum. Sergiyi açtığımız yer eski bir havra binası. 1960’lara kadar tamir görmüş. Sonra Gaziantep Üniversitesi’ne tahsis edildi. Burayı bir kültür merkezi olarak değerlendirmek istiyoruz. Tam da bu anlamda ilk defa etkinliğimizi de bir Kur’an-ı Kerim sergisi ile açıyoruz. Bu evrensel muştunun, Yaratıcısı tarafından bugüne kadar korunan Kur’an-ı Kerim’i burada görmek bizim için çok heyecan verici bir şey. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

MUKADDES MİRAS COŞKUSU‘OKU’ EMRİNİN VERİLDİĞİ GÜNKÜ HEYECANI TAŞIYORUZ

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise konuşmasında, Kur’an-ı Kerim’in bir mucize olduğunu belirtirken, “Kur’an bizi aydınlatmaya devam ediyor. Hattatlarımız bin yılı aşkın zamandır, o güzel mucizeyi gözlerimize hitap eden bir sanat eseriyle bize ulaştırıyor. Bugün de biz o sanatı burada görüyoruz. Ben bu nedenle bu serginin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu önemli serginin açılmasına vesile olan Gaziantep Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Fatma Şahin de, Gaziantep’in medeniyetlerin buluştuğu bir kent olduğunu belirterek, “Bu sergiyi açarken,  Mukaddes Miras’ın ‘Oku’ emriyle geldiği gün ile aynı heyecanı yaşıyoruz.  Bugün bu dünya niye bu kadar gözyaşı, yokluk yaşıyor? Bunların sona ermesi için bu ilahi mirası geleceğe taşımamız gerekiyor. Bu ilahi mesajı özünde hissetmiş bir gelecek kuşağı inşa etmek zorundayız. Yolumuz uzun. Bu uzun yolculukta istikametimizi çok iyi belirlememiz,  rotamızı çok iyi çizmemiz lazım. Gençlerimiz ve çocuklarımız bizim için çok çok önemli. Yüce Mevla’nın ayetinde ‘Bütün ağaçlar kalem olsa, bütün denizler mürekkep olsa benim kelamım bitmez’ dediği bir ilahi mesajdan geliyoruz. Bize bu mesajı yaşatanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

KUR’AN-I KERİM’İ ANLAYARAK OKUYUN

Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne indirilen son mesaj olduğunu ve mucizesinin kıyamete kadar devam edeceğini belirten Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de, “Kur’an-ı Kerim’in çok ama üstün körü değil, anlayarak okumamız gerekiyor. Kur’an bir hayat kitabıdır. İslam Dünyası’nın bugün içine düştüğü sıkıntıların temelinde Kur’ana uzak durmamız var. Bu sıkıntılarımız, O’nu anlamamamızdan ileri gelmektedir. Atalarımız, ecdadımız İslam’ın estetiğine güzel katkılar sundular. Kur’an-ı Kerim için burada, ‘Mekke’de nazil oldu, Kahire’de çözüldü, İstanbul’da yazıldı’ diye güzel bir söz var.  Bu neyi anlatıyor?  Evet. Kur’an Mekke ve Medine’de nazil oldu. Güzel okunma konusunda Kahire ön plana çıktı. Ama hat sanatı olarak da İstanbul’da yazıldı. Burada 99 tane farklı Mushaf var. Elbette bu mucize eserlerin yer aldığı sergiyi gezerken büyük zevk alıp, haz duyacağız. Geçmişimizle iftihar edeceğiz. Ben bu sergiyi hazırlamalarından dolayı Gaziantep Üniversitesi Rektörümüze, Diyanet İşleri Başkanlığımıza, katkısı olanlara teşekkür ediyor, ‘Rabbim bizi Kur’an-ı Kerim’den ayırmasın diye dua ediyorum.”

HERKESİ BÜYÜLEDİ

Farklı coğrafya ve hat ekolleriyle, tarihin farklı dönemlerine ait elyazması Mushafların yer aldığı Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezi’ndeki Mukaddes Miras Sergisi, Kuzey Afrika’dan Çin’e, Hindistan’dan Moğolistan’a bütün İslâm coğrafyasında kaleme alınmış. Birçoğu özel koleksiyonlardan seçilen Mushaflardan oluşuyor. İslâm hat sanatında ekol olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, Cafer-i Baysungurî Tebrizî, Hafız Osman, Mehmet Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli isimlerin eserleri de bulunuyor. Sergide 9. Yüzyıl’dan, 19. Yüzyıl’a kadar olan dönemde parşömen, kâğıt ve bez üzerine yazılan 99 Kur’an-ı Kerim yer alıyor. Sergideki Mushaf-ı Şerifler, ziyaretçileri adeta büyüledi. Sergi 28 Şubat’a kadar gezilebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MUKADDES MİRAS COŞKUSU

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin