Musabeyliler Derneği’nden Cenaze Yemeği tavsiye kararı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Musabeyliler Derneği’nden Cenaze Yemeği tavsiye kararı

Musabeyliler Kalkınma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu’ndan CENAZE YEMEĞİ duyurusu yağpıldı.

Musabeyliler Kalkınma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, vefat eden kişinin defin işlemlerinin ardından verilen yemeğin yanlış bir uygulama olduğunu ve kınama konusu haline geldiğini belirtti.

Açıklamada:

“Tüm Musabeylililer Kalkınma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu olarak tüzüğümüz gereği toplumu ilgilendiren sosyal, ekonomik, kültürel konularda öncülük etmek, bilgilendirmek ve uygulamak için hem dernek tüzel kişiliği olarak hem de Yönetim Kurulu Üyelerimizin kendi şahsında da örnek olarak yapacağı bölgemizin kanaat önderleri, muhtarlar ve din görevlilerimizle yapılan istişareler ve görüşmeler sonrasında sosyal sorumluluk alanında uygulayacağımız bir kararı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Son yıllarda bölgemizde CENAZE YEMEĞİ adı altında vefat eden kişinin yakınları tarafından mevtanın defni sonrasında mezarlık dönüşünde verilen yemeklerin yanlış bir uygulama olduğunu, bu uygulamanın kişilerin ekonomik durumunun ötesine geçerek zorunlu bir görevmiş gibi yanlış yorumlamalara mahal vererek (Bazı kişilerin bu uygulamayı yapmak için kredi çekmesine kadar varan yaşanmış olaylar bulunuyor) ve alışkanlık haline getirilmesi sonucunda KINANMA korkusuyla devam ettirilmesinin doğru olmadığını düşünülerek kaldırılması konusunda Derneğimiz tarafından tavsiye kararı alınmıştır.

“CENAZE YEMEĞİ VERİLMEME KARARI ALINMIŞTIR”

Dernek Tüzel Kişiliği olarak defin sonrası verilen yemeklere KATILMAMA kararı aldığımızı ayrıca Dernek Yönetim Kurulu Üyelerimizin yakınlarından vefat eden olduğunda CENAZE GÜNÜ defin sonrasında CENAZE YEMEĞİ verilmeme kararı alınmıştır. Bu kararların alınmasından önce İlçe Müftümüz, Din Görevlilerimiz, Hocalarımız ve konunun uzmanlarıyla görüşmelere yapılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen Fetva ise şu şekildedir;

“Bir yakınını kaybetmenin üzüntü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından mekruh görülmüştür(İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, III, 148). Bunun yerine komşular veya yakınlarının, cenaze sahiplerine ve gelen misafirlere ikramda bulunmaları sünnettir (Tirmizî, Cenâiz, 21).
Bunun yanında cenaze sahiplerinin mezarlıkta veya evde helva, ekmek gibi şeyler dağıtmalarının dinî bir dayanağı yoktur. Dinî bir gereklilik olarak görmeden yapılmasında bir sakınca olmayacağı söylenebilirse de bu tür uygulamaların kısa süre sonra cenazeyle ilgili bir dinî hüküm olarak algılanması tehlikesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu ikramlar dinî bir zorunluluk olarak yapılırsa, bid’at ve hurafe sayılır.”

Dini hükümler bu kadar açık ve net olarak bu uygulamanın BİD’AT,MEKRUH ve yanlış olduğunu söylerken bunun yanın da gelenek, görenek, kültürel kodlarımız ve töremizde bu uygulamanın yeri yokken KINANMA korkusuyla uygulamaya devam etmek asla doğru ve uygun değildir. Defin sonrasında, Taziye evine başsağlığı dilemek maksadıyla giderken yaptırılan yemekler veya definden sonraki günlerde taziye yerinde bulunan misafirlere cenaze sahipleri, komşular, eş-dost tarafından yapılan ikramlar hem dinen hem de gelenek, görenek ve töremize uygundur.

Şayet cenazenin defni öğle vaktine denk gelirse ve yemek ikramı yapılması gerekiyorsa önceki yıllarda olduğu gibi defin için cenazeye gelen misafirlerin komşu, akraba, eş-dost tarafından ağırlanması hem birlik ve beraberlik duygularını perçinleştireceği gibi bu yanlış uygulamanın da sona ermesine destek olacaktır. Ayet-i Kerimede de ifade edildiği gibi Mümin Kınayıcının Kınamasından Korkmaz ve doğru olanı yapmaktan kaçınmaz ve bunun uygulaması içinde üzerine düşeni yapar. “Maide Suresi, Ayet 54: Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse, (bilin ki) ALLAH onların yerine öyle bir topluluk getirir ki, ALLAH onları sever, onlar da ALLAH’I severler. Onlar Mü’minlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı güçlü ve onurludurlar. ALLAH yolunda cihad ederler. (Bu yolda) hiçbir kınayıcının kınamasından da korkmazlar. İşte bu, ALLAH’IN bir lütfudur. Onu dilediğine verir. ALLAH, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.”
MUSABEYLİLİ HEMŞERİLERİMİZE VE KAMUOYUNA İLANEN DUYURULUR! EL ELE , HEP BERABER , HAYDİ MUSABEYLİLİLER !” denildi.

Gaziantep Haberler      Gaziantep Son Dakika     Gaziantep Sağlık

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
2
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Musabeyliler Derneği’nden Cenaze Yemeği tavsiye kararı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin