NEDEN KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN Kİ?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NEDEN KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN Kİ?

UEFA Kadın Futbolu Komitesi Başkanı Karen Espelund,  Futbol oynamak isteyen her kıza şans verilmesi gerektiğini, futbolda kadın yönetici oranının dünyada çdk düşük oranlarda olduğunu, ancak bu oranın Türkiye’de çok daha düşük olduğunu söyledi.

Antalya’da düzenlenen UEFA 19 Yaş Altı Kadınlar Avrupa Şampiyonası için Türkiye’ye gelen UEFA Kadın Futbolu Komitesi Başkanı Karen Espelund UEFA’nın tarihindeki ilk ve şu ana kadar tek kadın Yönetim Kurulu Üyesi konumunda. Karen Espelund’a göre Hiçbir spor sadece erkekler tarafından yapılamaz! Her spor dalında mutlaka kadınlar da olmalı.

NEDEN KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN Kİ?

NEDEN KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN Kİ?

UEFA’nın da bu konudaki eğilimi cinsiyet fark etmeksizin futbol oynamak isteyen her insana bu şansı vermek. Futbol dünyanın en popüler sporu ve “Bu sporda kadınlar olmasın” demek tam anlamıyla bir intihar olur! Aslına bakarsanız dünyada çok büyük bir kadın futbolcu potansiyeli var. Biz de UEFA olarak bunun üzerine gitmeye çalışıyoruz. Federasyonların oyuncuları erken yaşlarda kadın futboluyla tanıştırıp, planlı bir oluşum gerçekleştirmelerini ve böylece kadın futbolunu daha yukarı seviyelere taşımalarını bekliyoruz. Bu konuda da üye federasyonlara her türlü desteği sağlıyoruz. Şu an kadın futbolu dünyada en çok gelişme kaydeden spor dalı konumunda. UEFA’ya üye 53 federasyondan 46’sı gerek A millî, gerekse de genç millî takımlar kategorisinde olmak kaydıyla uluslararası kadın futbolu turnuvalarında mücadele ediyor. Bu gelişmenin devam etmesini bekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki, çeşitli ülkelerde futbol oynamak isteyip, oynama şansı bulamayan kızlar bulunmakta. Tekrarlamak gerekirse UEFA’nın da en önemli hedeflerinden biri bu. Üye federasyonlarla birlik olup, futbol oynamak isteyen her kıza bu şansı mutlaka ama mutlaka vermek.

Kadın futbolcuların hayata futbolla bağlandıklarını söylemesi futbolun ve futbol oynamanın her açıdan öneminin ne kadar büyük olduğunun bir kanıtı. Bahsettiğim gibi TFF’nin amacı da ülkedeki her bayana futbol oynama şansını bir şekilde sağlamak olmalı. Futbol her açıdan çok önemlidir, öncelikle sağlık için. Daha sonra da sosyalleşmek ve insanın kişiliğini geliştirmesi bakımından çok faydalıdır. Futbol size arkadaşlık bağları ve dostlar kazandırır. Kişinin ülkesini uluslararası ortamda temsil etme fırsatını verir. Futbolun sosyolojik bakımdan rolü budur aslında.

YEREL VE ULUSAL MEDYA BAYAN FUTBOLUNU ÖN PLANA ÇIKARMALIDIR

Medyanın ilgisini arttırmak için kadın futbolunun ulusal gazetelerin spor sayfalarında yer bulması mutlaka sağlanmalı. Halkın ilgisi de böylece artacaktır doğal olarak. Ancak yerel ve bölgesel gazeteler de yapacağı haber ve çağrılarla daha çok bayanı kadın futboluna teşvik edebilir. Böylece bölge bölge, şehir şehir, ayrı bir şekilde kadın futboluna olan ilgi arttırılabilir diye düşünüyorum. Aynı zamanda her bölgedeki okullara gidilerek de kızlar futbol oynamaya davet edilebilir. Bu da muhakkak planlanmış bir proje ve devlet desteğiyle mümkün. Devletin yardımı olmadan bu tarz projelerin bir kolunun eksik kalacağını düşünüyorum. UEFA da bu gibi projelere her zaman para yardımı yapmakta. Çünkü dediğim gibi asıl amaç kadın futbolcu sayısını arttırmak. Ayrıca genel hatlarıyla bahsetmek gerekirse internet, sosyal medya ve dergiler de kullanılarak toplumun kadın futboluna olan ilgisi yükseltilebilir. Örneğin Antalya’daki UEFA 19 Yaş Altı Kadınlar Avrupa Şampiyonası için Türkiye’de kadın futboluna yönelik özel olarak çıkarılan dergiler bunun bir örneği diyebilirim.

KADIN FUTBOLCULAR HAKEM OLABİLİR

Tüm Avrupa ve dünya genelinde daha fazla kadın teknik direktör ve hakeme ihtiyacımız olduğu  bir gerçek. Özellikle kadın teknik direktör yetiştirme konusunu da Grassroots etkinliklerindeki planlarınıza koyabilirsiniz. UEFA bunun için gereken eğitim desteğini, vereceği kurslarla her zaman sağlayacaktır. Kadın hakemlere gelince öncelikle şu örneği vermek istiyorum. Bu sezon UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde son derece başarılı Rumen bir kadın hakem vardı. Kendisi futbolculuk yıllarında da Romanya Kadın A Millî Takımı kaptanıydı. Bu örnekten yola çıkarak futbolu bırakmış kadın futbolcuları hakem olmaya teşvik etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da verebileceğim tavsiye bu. Ancak şunu da belirtmeliyim ki, Türkiye’de de çok başarılı kadın hakemler var. UEFA da her zaman bu gelişim düşüncesine sonuna kadar destek verecektir. Çünkü UEFA olarak bizim de son yıllarda kadın futbolunda sayısı oldukça artan uluslararası maçlar için kadın hakemlere ihtiyacımız var.

DAHA FAZLA KAYITSIZ KALAMAZDIM

Ben Futbol kariyerime oyuncu olarak başladım. Bir süre yurtdışında da oynadım. 70’lerin sonu 80’lerin başı gibi ülkem Norveç’e geri döndüm. O dönemler federasyonun kadın futboluna ve kadın futbolcuların gelişimine önem vermemesinden dolayı son derece rahatsızdım. Bu haksızlığa daha fazla kayıtsız kalamazdım. Bu sporun bir aktörü olup, bu durumu dışarıdan seyredemezdim kısacası. O yüzden önce bir kulüpte yöneticilik yapmaya karar verdikten sonra zamanla Norveç Futbol Federasyonu’nda idari görevlerde bulundum. Norveç Futbol Federasyonu Genel Sekreterliğine kadar yükseldim. Bu noktada spor dallarında yöneticilik yapmak isteyen hemcinslerime verebileceğim mesaj şudur; şansınızı deneyin, kapıyı çalın ve bu sektörde sizin de varolmanız gerektiğini gösterin. Asla geri çekilip izleyici olmayın. Futbolcu, teknik direktör, hakem sayısında olduğu kadar yönetici sayısında da kadın aktörlere ihtiyaç var. Ayrıca bana göre UEFA tarafından yönetim kurulu üyesi seçilmemin sebebi, UEFA’nın aynı davranışı üye federasyonlardan da beklemesi. Yani UEFA da üye ülke federasyonlarında kadın yöneticiler görmek istiyor. Bu durum da her geçen gün meyvelerini veriyor bana göre. İngiltere Futbol Federasyonu tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu üyesini atadı kısa süre önce. Norveç ve İsveç federasyonlarının yönetim kurullarında kadın temsilciler önceden de mevcuttu zaten. Almanya da bunlara bir başka örnek. Duruma başka bir gözle bakmak gibi, kadınların futbolda idari konumda olmaları da bana göre bakış ve düşünce farklılığını beraberinde getirecektir. Bu da olumlu bir gelişme olarak o ülke federasyonunun yönetim şekline yansıyacaktır. Kısacası bu oyunu her kategorisinde olmak üzere sadece bir erkek oyunu olarak görmemeli ve futbolcusundan yöneticisine, teknik direktöründen hakemine kadar kadınlara bu sektörde varolma şansı vermeliyiz. UEFA da her zaman kadın futbolunun gelişimi hakkında yapılan çalışmalarda, uzmanlarıyla birlikte gerek TFF’nin gerekse de üye federasyonların yanındadır ve olmaya da devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NEDEN KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN Kİ?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin