Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

featured
Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

Covid-19 pandemisinin başladığı Mart 2020’den bu yana geçen bir yılı aşkın sürede tüm sağlık çalışanları yıpratıcı bir dönem yaşadı ve bu zor süreç hala devam ediyor. Bu süreçte eczacılar da yoğun bir çaba sarf ederek pandemiyle mücadelede önemli bir sorumluluk üstlendiler. Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

Türkiye’de tüm serbest eczacılar, ilaç endüstrisindeki eczacılar, klinik ve hastane eczacıları ile akademisyen eczacıların pandemi sırasında karşılaşılan pek çok sorunu çözmek için birlikte çalıştıklarını söyleyen Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Nilay Aksoy, birçok sağlık kuruluşunun zorunlu sebeplerle sınırlı sayıda hasta kabul edebildiği bu süreçte eczacıların halka en yakın sağlık danışmanları olarak kesintisiz hizmet verdiklerini vurguladı.

“Eczacılar 1.basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları oldular” Pandemi sürecinde akademisyen eczacıların, sağlık ekipleri ve sahada çalışan eczacılar tarafından sorulan ilaç tedavisi ile ilgili soruları cevaplamak ve yaşanan zorlukları çözümlemek için büyük efor sarf ettiklerini belirten Dr. Nilay Aksoy, “Pandemide kullanılan ilaçlar ve bunların güvenliliği ile ilgili önemli klinik bilgileri sağlamak için eczacılık profesörleri diğer akademisyenler ile birlikte yoğun çalışıyor. Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık Bakanlığı, çoğunlukla hastane eczacıları tarafından hazırlanan ve Coronavirüs ilaçlarının yanı sıra tamamlayıcı tedavileri de değerlendiren bilgilendirici broşürler, posterler ve kitaplar yayınladı. Akademisyenler, ülke genelindeki tüm eczacılara çevrimiçi uzaktan eğitim veriyor. Hastane eczacıları, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları tedarik etmek için gayret gösteriyor. Aynı zamanda klinik eczacılık uzmanları ve öğrencileri, medikal tedaviyi optimize etmek, farmasötik bakım sağlamak, ciddi ilaç etkileşimlerini ve ilaçla ilgili sorunları önlemek için tıbbi ekiplerle birlikte çalışıyorlar” açıklamasını yaptı.

Koronavirüs salgınının toplum eczaneleri üzerinde büyük bir etki yaratarak eczacıların ve çalışanlarının çalışma hayatlarında değişikliklere yol açtığını belirten Dr. Aksoy, “Pek çok kişi pandemi sırasında hastanelere başvurmaktan kaçınarak şikâyetleri için eczaneleri ziyaret etmeyi tercih etti. Bu yüksek riskli dönemde hizmet vermeye devam eden eczacıların iş yükü arttı. Toplum eczacıları, ülkenin her yerinde, haftanın her günü, günün her saati ilaç, eczacılık ve sağlık hizmetleri sunan birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları oldular” ifadelerini kullandı.

Telefon ve sosyal medya üzerinden destek sundular Bulaş riskine karşı sağlık kurumlarına fiziksel başvurudan endişe duyulduğu pandemi şartlarında eczacıların, telefon ve hatta sosyal medya vasıtasıyla eğitim ve danışmanlık sağlayarak hizmetlerini artırdıklarını anlatan Dr. Nilay Aksoy, şunları söyledi: “Pandeminin başlangıcında, maske ve dezenfektanlara aşırı talep nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşanmış ve maliyetlerinin üreticiler tarafından aniden artırılması sonucu eczacılar halktan olumsuz tepkilere maruz kalmışlardı. Bu haksız tepkilere rağmen eczacılar pes etmeyip hizmetlerine devam ettiler. Kuyrukların oluşmasına neden olan bedava maske dağıtımının sorumluluğunu da üstlendiler, eczaneler içinde yoğunluklar oluştu, sistem zaman zaman çalışmadı. Bu yoğunluk, normal ilaç hizmetinde zorluklara neden oldu ve Covid-19 ile enfeksiyon riskini artırdı. Ardından grip aşısı sorunu ortaya çıktı. Yoğun talebe karşı yine eczacılar, ücretsiz grip aşısı dağıtımını yaptı. Son altı ayda kronik hastalık için hekim tarafından reçete edilen ilaç kullanmış olan hastalar, her seferinde 30 günlük tedaviyi içeren ve bir önceki reçetede belirtilen miktardaki ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duymadan doğrudan eczaneye giderek temin edebildiler. Bu sürecin lojistiği ve yönetimi eczacılar tarafından başarıyla gerçekleştirildi.”

Hayatlarını kaybeden ve şiddet mağduru olan eczacılar Covid-19 tedavisinde zaman zaman ciddi tedarik güçlükleri yaşandığını ve bu yüzden çok sayıda

eczacının sağlıkta şiddet mağduru olduğuna dikkat çeken Dr.Nilay Aksoy, bu durumun pandemi boyunca devam ettiğini ve eczacıların enfeksiyona karşı kendilerini korumak için aldıkları önlemlerin daha fazla şiddete varan halk tepkilerine yol açtığını ifade etti. “Ne yazık ki pandemide Covid-19 nedeniyle 51 eczacı meslektaşımızı ve 19 eczane çalışanı arkadaşımızı kaybettik. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Kendilerini saygıyla anıyoruz” diyen Dr.Öğr. Üy. Nilay Aksoy, “Eczacılar pandemide ön saflarda savaşanlar arasındalar. Halkı pandemi hakkında bilgilendirdiler, önlemler konusunda aydınlattılar ve sıkı çalışmaya devam ettiler. Pandemi olsun ya da olmasın tüm eczacılarımıza emekleri ve fedakârlıkları için çok teşekkür ederiz. Sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, özveri ve gayret içerisinde görevlerini yapan tüm eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü kutlu olsun” şeklinde konuştu.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin