PLASFED, İSO 500 Plastik Sektörü Raporu Hazırladı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PLASFED, İSO 500 Plastik Sektörü Raporu HazırladıEkonomide frene basıldı, plastik sektörü olumsuz etkilendi

PLASFED’in hazırladığı İSO 500 raporuna göre, hükümetin ekonomide ”soğuma yılı” olarak planladığı 2012’de büyük plastik firmalarının da zorlandığı gözlendi. Bütün imalat sanayisi şirketleri gibi, plastik imalatçıları da performanslarında düşüş yaşadı. İSO 500 içinde plastik imalatçılarının sayısı 18’den 17’ye indi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yayınlanan “İSO 500 – Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine, 17 plastik imalatçısı firma girdi. PLASFED’in İSO 500 raporundan yaptığı analizlerde, Türkiye’nin en büyük plastik imalatçılarının 2012 performanslarında bir önceki yıla göre düşüş oldu saptandı. Raporda, sektöre yönelik son dönemde alınan kararların, Türkiye ve dünya ekonomisinde devam eden ekonomik durumun olumsuz sonuçlarının hem imalat sanayisine hem de plastik sektörüne yansıdığı gözlemine yer verildi.

PLASFED raporunda, 2012 yılında bir önceki yıla göre dünyada gelişmiş ülkelerdeki üretim artışının yüzde 1,2 gibi çok düşük bir seviyeye indiği, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’nın ise yüzde 0,9 gerileme ile karşı karşıya kaldığı değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, Türkiye’nin ekonomi politikalarının öngördüğü biçimde “soğuma yılı” olarak tasarladığı 2012 yılında yüzde 2,2 ile son yılların en düşük büyüme performanslarından birinin görüldüğü belirtildi.  Türkiye’nin zayıf bir büyüme hızı gösterdiği, dış açıktaki olumsuzlukların sürdüğü, kurların baskı altında tutularak enflasyonun belirli bir düzeyde kalmasının sağlandığı 2012 yılında, ISO sıralamasında ilk 500’e girme başarısını elde eden 17 firmanın da bu yansımaların etkisiyle performans ve finansal yapılarında olumsuzlukların yaşandığı tespiti yine raporda yer aldı.

PLASFED, İSO 500 Plastik Sektörü Raporu HazırladıİSO 500-2012 sıralamasında yer alan plastik sektörü firmalarının toplam değerleri üzerinden yapılan hesaplamanın da yer aldığı raporda, üretimden satışlarda, satış hasılatlarında, ihracat, öz sermaye ve net ihracatlarında düşüş olduğu hatırlatıldı.

Sektör, küçülmeyi, pazar kaybetmeyi değil; koşmayı, Avrupa lideri olmayı istiyor!

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2012’de sektörün; başta hammadde tedarikine getirilen ek vergi ve teşvik dışında bırakılması olmak üzere bir dizi beklenmedik kararla karşı karşıya kaldığını, Türkiye ekonomisinin büyüme hızındaki düşüş ve Avrupa ile diğer pazar ülkelerdeki ekonomik-siyasi sorunlarla boğuştuğunu kaydetti.

Selçuk Aksoy, “Bütün olumsuz koşullara göğüslemek için sektör canla – başla çalışmış ve 2012’de her şeye rağmen büyümesini sürdürmüştür. Türkiye plastik imalatçıları koşmak, daha hızlı büyümek istiyor. Ancak, görülüyor ki, imalat sanayisinin genelinde olduğu gibi, İSO 500 içindeki firmalarımız olumsuz iç ve dış şartlardan sektörün geneline göre daha fazla etkilenmiştir. Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyümeye devam etmeye ihtiyacı var. Oysa sektörümüz 6. Bölge hariç teşvik sistemi dışındadır. Ülke hedefimizin, Avrupa’nın 3. büyük plastik üreticisi olan sektörümüzün küçülmesi, pazar kaybetmesi değil; Avrupa ve hatta dünya liderliği olması gerekiyor. Bu hedefe ulaşacak potansiyelimizin olduğu da aşikardır. Büyük firmalarımızı daha da büyüterek her birini dünya devi haline getirmek, KOBİ’lerimizi de büyük şirket haline dönüştürmemiz gerekli” dedi.

İSO 500’e giren plastik firması sayısı 18’den 17’ye indi!

PLASFED raporunda, İSO 500 içindeki plastik firmalarının, 2009 yılında 23 ile en yüksek sayısına ulaştığını ancak bu yıldan sonra sürekli azalarak 2012’de 17’ye düştüğü belirtildi. İSO 500 listesinin geneli dikkate alındığında, bütün performans göstergelerinde iyileşme görüldüğü kaydedilirken, plastik sektörünün performans göstergelerindeki düşüşün anlamlı olduğu kaydedildi.

İSO 500’e giren plastik firmalarının üretimden satışların yüzde 13,7 satış hasılatlarının yüzde 12,6 öz sermayelerinin yüzde 23,9, net aktiflerinin yüzde 5,9, ihracatlarının yüzde 14,7 ve çalışan sayılarının yüzde 10,4 azaldığı, dönem karlarının yüzde 26,2 arttığı, yarattıkları brüt katma değerlerinin ise aynı düzeyde kaldığı belirtildi.

Büyük firmaların sektördeki payı düşüyor!

Yapılan analizde, İSO listesine girmeyi başaran büyük firmaların, sektör içindeki paylarında da düşüş tespit edildi. Plastik firmaları, 2011’de toplam sektör ihracatının yüzde 28,3’ünü gerçekleştirirken, bu oran 2012’de yüzde 20,8’e düştü. Üretimdeki payı ise yüzde 12,8’den, yüzde 9,6’ya indi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
PLASFED, İSO 500 Plastik Sektörü Raporu Hazırladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin