RAMAZAN BAYRAMI’NDA BESLENMEYE DİKKAT…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Mavi, oruç tutanların bayramı, bir aylık iki öğün beslenme sonrası “midelerinin bayram etmesi” olarak algılamaması uyarısında bulundu.

Mavi Ramazan ayı boyunca dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanın da yavaşlamasıyla birlikte kilo alımında artış gözlendiğini anımsatarak “Ramazan ayı sonrasında yavaşlayan metabolizmayı, hızlandırmak için beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir” dedi.

Ramazan ayında, sahur ve iftar olmak üzere ikiye indirilen öğün sayısının bayramın gelişiyle birlikte değişeceğini belirten Mavi, günlük ideal beslenme şeklinin 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olması gerektiğine işaret etti.

Ana ve ara öğünler arasında 2,5 – 3 saatlik zaman dilimleri olması gerektiğini kaydeden Mavi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm ana öğünlerin karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içermesi gerektir. Ana öğünlerde yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli. Hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Çay, kahve ve gazlı içeceklerin fazla tüketimi uykusuzluk ve ritim bozukluğuna neden olabileceğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalı, bunların yerine süt, ayran ve bitkisel çaylar tüketilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarına dikkat edilmeli, diğer alınan sıvılar dışında günde ortalama 2-2,5 litre su içilmeli.

Şeker, kalp ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireyler diyetlerine dikkat etmelidir. Bu grupta yer alan hastaların özellikle hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, diyabetli bireylerin şekerden uzak durmaları gerekir. Özellikle sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla kullanılabilen toz tatlandırıcılar ile diyabetlilerin kendilerine sütlü, meyveli diyabetik tatlılar yaparak nefsini köreltmesi söz konusu olabilir.”

UYARILAR
Mavi Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
“Kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve az az, sık sık beslenilmeli. Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğneyerek tüketilmeli. Sıvı alımı artırılmalı öğünlere süt, ayran, bitki çayları, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmeli. Hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmeli. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli. Tatlılar yemekle birlikte değil yemekten sonra az miktarda tüketilmeli, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Meyve tüketmeye özen gösterilmeli.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
RAMAZAN BAYRAMI’NDA BESLENMEYE DİKKAT…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin