Rektör Gür’ün, ABD Senatosunda kabul edilen Ermeni Tasarısına ilişkin kararı kınama mesajı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği üzere, Barış Pınarı Harekatı akabinde ABD’de Türkiye’yi çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya bırakmak amacıyla 30 Ekim 2019 tarihinde ABD Kongresinin Alt Meclisi Temsilciler Meclisinde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin yasa tasarısı büyük bir çoğunlukla onaylanmıştı. Bu siyasi tavrın ardından 13 Aralık 2019 tarihinde de (dün) ABD Kongresinin üst kanadı olan ABD Senatosu 1915 yılında Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan olayları Ermeni soykırımı olarak tanıyan yasa tasarısını onayladı. Esasında bu durum ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Nisan 2019 tarihinde 1915 olaylarına dair yaptığı açıklamayla da çelişmektedir. Zira Trump söz konusu konuşmasında soykırım ifadesine yer vermemiş, o zamanın olağanüstü şartlarında yaşanan olaylarla ilgili Büyük felaket anlamına gelen “Meds Yeghem” ifadesine yer vermişti.

Türkiye’yi, yaptırım uygulamakla tehdit eden bu kararlar; ABD-Türkiye ilişkisini önemseyen herkes için endişe verici olduğu gibi bu ve benzeri tavır ve davranışlar ülkemizin her alandaki mücadele azmini ve kararlılığını da asla etkileyemeyecektir. Bu gibi kararlar iki ülke arasındaki kadim ilişkileri tehdit etmekle kalmayıp bu ilişkilere zarar da verecektir. Öte yandan alınan bu kararlar tarihi mesnedden yoksun, hiçbir hukuki zemini olmayan sadece ABD’deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik tamamen siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır. ABD Senatosunca kabul edilen bu kararı ve ayrıca Türkiye’nin, bölgesindeki oynadığı etkin ve caydırıcı rolünü kabullenemeyenlerin ve tarihi siyasete alet edenlerin utanç verici bir kararı olarak görmekteyiz. Söz konusu Senatoda alınan bu kararın bizim ve Türk Milletinin nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmadığını ve Gaziantep Üniversitesi Senatosu olarak bu kararı telin ettiğimizi kamuoyu ile paylaşırız. Saygılarımızla

Prof. Dr. Ali GÜR

Gaziantep Üniversitesi Rektörü

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rektör Gür’ün, ABD Senatosunda kabul edilen Ermeni Tasarısına ilişkin kararı kınama mesajı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin