Romatizmal ve Romatolojik Hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. F.Tuğba Altuner Kalli Kış mevsiminde artış gösteren romatizmal hastalıklar hakkında bilgiler verdi.

Kış aylarında yağıştan dolayı Romatizma hastalarının ağrılarının artabileceğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı  Dr. Fatma Tuğba Altuner Kalli ‘“Romatizmal hastalıklar eklem bağ doku ve kasları tutan hastalıkları tanımlamak için kullandığımız bir terimdir. Bu tip hastalıklarda düzenli takip ve kontrolü özellikle önemsemekteyiz. Gerek iç organ tutulumunu saptamak amacıyla, gerekse de ilaçların yan etkisini saptayabilmek için belirli zaman aralıklarıyla kan tahlilleri ve görüntülenme yöntemleri önerilmektedir. Gerek ilaç tedavileri, egzersiz eğitimi, günlük yaşam eğitimi düzenleme yöntemleri ve fizik tedavi ünitesinde yapılabilen bazı tedavi yöntemleri önem kazanmaktadır” dedi.

Romatizma hastaları yağmuru tahmin edebilir mi?

Romatizma hastalığı genellikle orta yaş ve üzeri bayanlarda daha sık görülür. Kış mevsiminde bu tip hastalıklardan yakınmalar artar. Bu yüzden de toplum arasında yaygınlıkla kireçlenme ve romatizma olarak bilinen hastalarımızın, ağrılarının arttığı, yağmuru önceden bildikleri yönünde bir bilgi vardır. Bu yağışlı ve nemli havalarda, bu ağrılar arttığı için yağmuru önceden bildikleri doğrudur.

Romatizmal hastalıklar nelerdir?

Romatoid artrit ( Eklemlerde iltihap şeklinde meydana gelen romatizmal bir hastalıktır), Ankilozan spondilit,( omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir romatizma hastalığıdır), Gut (organizmadaki ürik asidin atılmayarak vücudun kimi yerlerinde, özellikle ayak başparmağında, topuk ve eklem yerlerinde birikmesinden ileri gelen, ağrı ve şişkinliklerle ortaya çıkan hastalıktır) Osteoartrit, (halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığıdır),Fibromiyalji (yaygın kas ağrıları) ,  Polimiyalji romatika (vücudun büyük kas gruplarında şiddetli ağrı ve sertliğe neden olan bir hastalıktır) , Psöriatik artrit (sedef adı verilen bir cilt hastalığı bulunanların yaklaşık -20’sinde görülen, eklem iltihabına verilen addır) ,  Reaktif artrit (ani başlayan ve 6 haftadan kısa süreli iltihabi bir artrittir), Enteropatik artrit (bağırsak hastalıklarıyla birlikte seyreden eklem iltihabı hastalığıdır) ,Skleroderma artriti ( deri ve vücudun diğer organlarını etkileyen sistemik otoimmün bir hastalıktır) , Sle (lupus)artriti (Eklem bölgelerinin kızarması, hassaslaşması ve şişmesi) , Sjögren sendromu, ekzokrin (dış) bezlerin (tükrük, gözyaşı, vajinal salgılar, alt ve üst solunum yolu salgı bezleri gibi) öncelikle tutulduğu, sistemik otoimmün bir hastalıktır.

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı  Dr. Fatma Tuğba Altuner Kalli Romatizmal hastalıklarda fizik tedavinin, hastada yaşam kalitesini artıran en önemli unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Romatizmal ve Romatolojik Hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin