Rumkale’den kaçırılan eserler, doğduğu topraklara getirilmeli

featured
Rumkale'den kaçırılan eserler, doğduğu topraklara getirilmeli
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rumkale’den kaçırılan eserler, doğduğu topraklara getirilmeli

Gaziantep’ten kaçırılan tarihi eserlerin bazıları, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Rumkale kitabının ikinci basımımı hazırlayan Araştırmacı –Yazar Hasan Yelken, 18. Yüzyıla ait Rumkale’den götürülen bu eserlerin, doğdukları topraklara geri getirilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden bir olan Gaziantep’ten götürülen ve 18. yüzyıla ait bazalt kabartma iki eser Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergileniyor.

Araştırmacı –Yazar Hasan Yelken, 18. Yüzyıla ait Rumkale’den götürülen bu eserlerin 1886 yılından koleksiyonerlerden satın alındığını ve Louvre Müzesi’nde sergilendiğini söyledi. Bu iki bazalt kabartma eserin yuvaya dönmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini belirten Yelken “Daha önce Gaziantep’ten kaçırılan bir çok tarihi eser, yapılan üst düzey girişimler sonucu yuvaları olan Gaziantep’e geri getirildi. Gaziantep Rumkale’den götürülen ve Louvre Müzesinde sergilenen bu iki önemli eserinde, yani Gazaintep’e, doğdukları topraklara getirilmesi için üst düzey girişimlerde bulunulması, tarihimiz kent turizmi açısından büyük önem arz ediyor.5 bin ve 4 bin yıl öncesine dayanan kabartmalar Rumkale’nin tarihsel önemini göstermektedir.” diye konuştu.

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan ve Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergilenen iki tarihi eserin özellikleri ise şöyle:

ERKEK, SAKALI, CÜBBELİ, KEMERİNDE SİLAHLI

Rumkale’de bulunan Paris Louvre Müzesinde bulunan Doğu eserleri bölümünde AO 1531 no ile sergilenen bazalt kabartma.1886 yılından Koleksiyonerden alınmış, Özellikleri: Erkek, sakalı, cübbeli, kemerinde silahlı, Bol elbisenin önü açık, sağ elinde bir dal ve sol elinde sineklik olabilecek bir nesne taşımaktadır. Detaylarının tam işlenmediği görülmektedir. Yaklaşık 4000-5000 yıllık olduğu düşünülmektedir. Yükseklik 62 cm, genişlik 29.5 cm, kalınlığı 18.5 cm, ağırlığı 52.5 kg. dır.

ÖNDE BİR KİŞİNİN KABARTMASI YAN YÜZEYDE İSE BİR YILAN KABARTMASI BULUNMAKTADIR

Rumkale’de bulunan, Paris Louvre Müzesinde Doğu eserleri bölümünde AO 1189 numara ile sergilenen bazalt kabartma. Yaklaşık 4000- 4500 yıllık bir kabartma. Bir Koleksiyonerden alınıp, 1886 yılında Müzeye kazandırılmış. Anadolu Fırat Rumkale yükseklerinde bulunmuştur yazmaktadır. Önde bir kişinin kabartması yan yüzeyde ise bir yılan kabartması bulunmaktadır. Kabartma 70 cm uzunluk, 36 cm. genişlik, 25 cm kalınlığında, 87 kg ağırlığındadır.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rumkale’den kaçırılan eserler, doğduğu topraklara getirilmeli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin