Şahin, Lüksemburg’da resmi temaslarda bulundu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şahin, Lüksemburg’da resmi temaslarda bulunduAK Parti Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Türkiye-Lüksemburg Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı sıfatıyla,  TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte resmi temaslarda bulunmak üzere Lüksemburg’a gitti.

Lüksemburg temasları çerçevesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Başbakan Jean-Claude Juncker ve Temsilciler Meclisi Başkanı Laurent Mosar ile görüşmeler yapan Türkiye- Lüxemburg Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ali Şahin,  iki ülke meclislerinin ortak akıl çerçevesinde her alanda parlamentolar arası ilişki ve iş birliğini geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.  Diplomatik, siyasi, ekonomik ve demokratik imkânlarını bölgesinde ve dünyada istikrar, barış ve refah için seferber eden Türkiye’nin Avrupa için çok önemli olduğunu belirten Şahin, ülkemizin, Avrupa’nın enerji ihtiyacını güvence altına alacak koridorların geçiş yolu üzerinde bulunduğunu ve genç nüfusuyla dünyanın en büyük 16. ve Avrupa’nın da 6. ekonomisi konumunda olduğunu dile getirdi.

Lüksemburg’daki Türkiye Büyükelçiliğini de ziyaret eden Lüksemburg-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ali Şahin, burada, Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek vatandaşların sorun ve taleplerini dinleyerek sohbet etti. Lüksemburg’da yaklaşık 600 Türk vatandaşının yaşadığını belirten Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Lüksemburg ile ikili ilişkilerimiz 1987 yılında bu ülkede faaliyete geçen Büyükelçiliğimizle birlikte ivme kazanmaya başlamıştır. Lüksemburg da, 2002 yılında Ankara’ya mukim olmayan bir Büyükelçi atamış, 29 Kasım 2011 tarihinde Ankara’da bir Büyükelçilik açmıştır. Şuan toplam Lüksemburg ile ticaret hacmimiz yaklaşık 100 milyon Euro civarında bulunmaktadır.  Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin bugünkü düzeyinden daha da yukarılara taşınması ve bu yolla iki ülke halkının refahına katkıda bulunulması temel hedeflerimizden biridir. Lüksemburg, Türk şirketlerinin Avrupa Tek Pazarı’na ulaşmasına köprü oluşturabileceği gibi, Türkiye’de Lüksemburg’un Balkanlar ve Orta Asya’ya ulaşmasında tramplen rolü üstlenebilir.

Resmi temaslar sırasında Türkiye olarak, Lüksemburg’dan Ülkemizin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine üyeliği, AB Üyeliği; terörle mücadele konusunda işbirliği ve İstanbul 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği konularında destek istediklerini belirten Şahin, Lüksemburg tarafının da kendilerinden Türkiye’ye yapılacak ticari işlemlerde ve yatırım çalışmalarında kolaylık sağlanması konusunda bir talep geldiğini söyledi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ‘in Türkiye’yi yakından tanıdığını, ülkemize ve Başbakanımıza büyük sevgi ve güvenin duyduğunu belirten Şahin, Başbakan Erdoğan ile Lüksemburg Başbakanı arasında Lüksemburg’da Kasım 2002 seçimlerinden hemen sonraki günleri anekdot olarak şöyle anımsattı;

“Seçimden birinci parti çıkmıştık. Hükümeti şimdiki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül kurmuştu. Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Avrupa Birliği ülkelerine dönük turu kapsamında Lüksemburg’u da ziyaret etti. 1995’ten itibaren Lüksemburg’un Başbakanlığını yürüten Jean-Claude Juncker, Tayyip Bey’i uçağın kapısında karşılamıştı. Sayın Juncker’e, “Tayyip Bey, henüz Başbakan değil. Buna rağmen kendisine neden Başbakan veya Devlet Başkanı gibi protokol uyguladınız?diye sorulduğunda sayın Juncker, “Ben demokrasiye inanırım. Sandıktan birinci çıkmış bir partinin Genel Başkanı, benim açımdan önemlidir” cevabı vermiştir.”

Türkiye Cumhuriyeti Lüksemburg Büyükelçiliği himayesinde, Lüksemburg Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde, Türkiye-Lüksemburg İş Kulübü tarafından Lüksemburg’daki Place Guillaume meydanında fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan’ın  “”Işıklar ve Gölgeler Şehri İstanbul” adlı fotoğraf sergisini de ziyaret eden Şahin, Lüksemburg’daki temaslarının verimli geçtiğini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şahin, Lüksemburg’da resmi temaslarda bulundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin