Şahin’den, Gaziantep’i liman kenti yapacak Hassa Tüneli açıklaması
Gaziantep başta olmak üzere bölgesel kalkınmayı tetikleyip, hızlandıracak ve bölge ekonomisini büyütecek olan projenin güzergahı belirlendi.
Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Hassa Tüneli Demiryolu ve Otoyol Projesi yüklenici koordinatörü ile bir araya gelerek projedeki son durum hakkında istişarede bulundu.
Proje kapsamında 25 km’lik güzergâhta, bir demiryolu tünelinin uzunluğu 20 kilometre, 2×2 şeritli olacak olan 2 otoyol tünelinin uzunluğu ise 40 km olacak. Tünelin 3 farklı tüpten oluşması ve boylarının da 20’şer kilometre olması planlanan proje hakkında bilgi veren Ali Şahin, proje ihalesinin bu yılın Ocak ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını söyledi.
Şahin, Kredi ve dış finansman görüşmeleri pozitif yönde ilerlerken projenin önemli aşamalarından olan Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporunda ise sona gelindiğine dikkat çekerek:
“Projenin uluslararası finansman ve kredi görüşmelerinde de önemli mesafeler katedildi. Fransız Societe Genaral Bank’ının üstlendiği ekipman (ECA) ve ticari krediler süreci de pozitif şekilde ilerliyor. Hazine ile ilgili tarafların bu yönde gerçekleştirdikleri tüm görüşmelerde önemli mesafeler katedilmiş durumda.
DOĞUŞ EZE Grubu tarafından çalışmalarında sona gelinen ÇSED raporu bu ay sonu itibari ile kredi sürecinin başlatılması için Societe General Bank’a sunulmuş olacak. İlgili bankanın rapor değerlendirmesinin ardından Ocak ayı sonlarına doğru kredi sürecinin tamamlanması bekleniyor.
Kredi sürecinin tamamlanması ve Ulaştırma Bakanlığının yer teslimi ile birlikte projemizin fiziki çalışmalarına da start verilmiş olacak.
İki etaptan oluşan Hassa tüneli demiryolu ve otoyol projemizde demir yolu hattının toplam uzunluğu 55 km den oluşacak.
Depreme dirençli karayolu ve demiryolu ulaştırma altyapısı kurularak bölgenin afet durumlarında da kesintisiz erişim kapasitesi geliştirilecek.
BÖLGEYE BÜYÜK KATKISI OLACAK
Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan illerdeki sanayi bölgelerinin, Suriye ve Irak gibi komşu ülkeler ile yapılacak olan ticarette, İskenderun Limanlarının önemi her geçen gün artmakta olup ticaretin arttırılmasında; yapılacak olan bu projenin katkısı çok fazla olacak.
Proje bölgede ticaret ile uğraşan veya sürekli yük taşımacılığı yapanlarla ve turizm amaçlı ulaşımları kolaylaştırarak, turizmin de canlanmasına gelişmesine katkıda bulunacak. Aynı zamanda proje, Hatay halkı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölge halkının ulaşımını kolaylaştırmaktadır.
Projede daha önce sadece çift şeritli karayolu olarak planlanan tünel projesine tek hatlı bir demiryolu da eklendi. Proje kapsamında 2’si karayolu, biri de demiryolu olmak üzere 20’şer km uzunluğunda 3 tünel inşa edilecek.
İKİ ETAPTAN OLUŞACAK
İki etaptan oluşacak projede, tünel yapımını kapsayan ilk etabı Hassa kavşağında sona erecek. Karayolu bağlantısı ise Toprakkale-İskenderun Otoyolu’ndan ayrılarak Dörtyol kavşağından Amanos Dağları altından geçerek Hassa üzerinden Kırıkhan- Nurdağı arası var olan karayolu ile birleşecek”.
Tüneller ve bağlantı yolları tamamlandığında, 250 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda yaptığı yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep, denizyolu ihracatı için 270 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı yerine, 107 kilometre mesafedeki İskenderun Limanı’nı kullanabilecek. Buradan yapılacak ihracatla, ihracatta lojistik ve zaman maliyeti düşecek. Böylece dış ticarette rakiplere karşı büyük avantajlar elde edilecek” açıklamasında bulundu.
Şahin, projenin sadece Gaziantep değil, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi son yıllarda ciddi sanayileşmenin olduğu bölge illeri de limanlara erişimde ciddi bir avantaj elde edeceğinin altını çizdi.
