SANKO Üniversitesi Oğuzeli’nde halka açık konferans düzenlendi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SANKO Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Soran, “Koroner arter hastalığı tedavisinde özellikle son 20 yılda çok önemli gelişmeler oldu. Buna rağmen, bu hastalıktan ölüm, ülkemizde tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer alıyor” dedi.

Prof. Dr. Özlem Soran, SANKO Üniversitesi ve Oğuzeli Belediyesi işbirliğiyle, Belediye Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen halka açık konferansta, “Koroner Arter Hastalığı ve Korunma Yolları” konusunu anlattı.

Konferansın açılışında konuşan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, üniversitelerin görevinin eğitim vermenin yanı sıra, bilgi üretmek ve ürettiği bilgiyi bölgesindeki yaşayanlarla paylaşmak olduğunu söyledi.

Oğuzeli’ne, Prof. Dr. Özlem Soran’ın bilgilerini paylaşmak amacıyla geldiklerine vurgu yapan Prof. Dr. Dağlı, nazik daveti için Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç’a teşekkür etti.

SANKO Üniversitesi Oğuzeli'nde halka açık konferans düzenlendi

Prof. Dr. Özlem Soran ve eşi Prof. Dr. Atilla Soran’ın, hem yaşadıkları Amerika Birleşik Devletleri’nde, hem de dünyada kendi alanlarındaki başarılı çalışmalarıyla ülkemizi gururla temsil ettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, katılımcılara SANKO Üniversitesi’ne ilişkin paylaşımda bulundu.

OĞUZELİ BELEDİYE BAŞKANI

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç ise belediyeciliğin o yörede yaşayan insanların doğumdan ölüme kadar her türlü ihtiyaçlarını olabildiğince giderebilmek, sorunlar çıkmadan önlem alabilmek olduğunu kaydetti.

Halka açık sağlık konferansını bu amaçla Oğuzeli halkına sunduklarını belirten Kılıç, “Yaşın ilerlemesiyle birlikte ister istemez farklı hastalıklarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Amacımız hasta olmadan ve hasta olduktan sonra neler yapmalıyız konusunda halkımızın bilgilenmesine katkı sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.

Organizasyon için SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ve Prof. Dr. Özlem Soran’a teşekkür eden Kılıç, SANKO Üniversitesi’ne bilimsel yolculuğunda başarılar diledi.

PROF. DR. ÖZLEM SORAN

SANKO Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran, koroner arter hastalığını, “Kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması” olarak tanımladı.

SANKO Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Soran, koroner arter hastalığı tedavisinde özellikle son 20 yılda çok önemli gelişmeler olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Soran, “Buna rağmen, bu hastalıktan ölüm, halen ülkemizde tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.

Araştırmaların, dünyada her yıl 15 milyon kişinin ölümüne neden olan koroner arter hastalığından korunmanın mümkün olduğunu gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Soran, şöyle devam etti:

“Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 milyonun üzerinde kalp hastası var. Her 4 kişiden birinin ölüm nedeni, kalp hastalığı. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kalp hastası olmakla beraber, her yıl bunun üzerine 400 bin yeni hasta eklenirken, yılda 200 bin kişiyi kalp hastalığı nedeniyle kaybediyoruz.”

Koroner arter hastalığı nedenlerinin doğru analiz edilmesi, korunma yolları konusunda bilinçli bir yaklaşım ve özellikle yöresel faktörler de dikkate alınıp halka anlatılması ve farkındalık yaratılmasının önemine değinen Prof. Dr. Soran, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu hastalıktan korunmak ve bu bilincin geliştirilmesi için etkin ancak düşük maliyetli bilimsel yöntemleri kullanmaya başlamak çok önemlidir. SANKO Üniversitesi olarak, tüm bunları göz önünde tutarak, bir metot geliştirdik. Geliştirdiğimiz metotla tıp fakültesi öğrencilerimiz, öğrencilik dönemini sadece öğrenerek değil, üreterek de geçiriyorlar.

Ülkemizde ilk kez 4 yıl önce başlattığımız proje dersleri aracılığıyla tıp fakültesi öğrencilerimiz 1. sınıftan itibaren yapılandırılmış eğitim programından geçtikten sonra projemizde aktif roller üstlendiler. Özellikle tıpta büyük önemi olan hasta-hekim ilişkisiyle erken yaşta tanışmanın yanı sıra, düşünerek yaratmayı, çalışarak üretmeyi, bilimsel verileri paylaşmayı öğreniyorlar.

Hekimlik mesleği büyük bir özveri gerektirir. Her adımda insani ve etik değerleri ön planda tutan, neden-sonuç bağlantısını doru kurup, değerlendirebilen, nesiller yetiştirmek hepimizin görevi. Çağımızda üniversiteler sadece eğitim vermekle yetinmemeli. Öğrencileri ve öğretim görevlileri ile bilimsel veriler ışığında halkın eğitim ve hizmetinde aktif rol almalı. Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Güner Dağlı ve idari kadrosunun desteği ile bu hizmeti ülkemize ilk sunan üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz.”

Prof. Dr. Soran, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Programın sonunda SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencileri katılımcılara uyguladıkları anketler aracılığıyla uygulama projesi başlatarak belirlenen bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişiklikleri konusunda yardımcı olmak üzere çalışmaya başladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SANKO Üniversitesi Oğuzeli’nde halka açık konferans düzenlendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin