Seçim Sistemi Değişmeli!

featured
Seçim Sistemi Değişmeli!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçim Sistemi Değişmeli!

Kapitalizm ve Neo Liberal Oy Tuzağı Bozulmalı 

Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve 28. Dönem Gaziantep Milletvekili Adayı Mehmet Pamuk, mevcut seçim sisteminin seçmenlerin tercihini adil olarak parlamentoya yansıtmadığını söyledi. Pamuk, TBMM’de hakkaniyetli bir temsil için seçim sisteminin değiştirilmesinin şart olduğu görüşünü savundu.
Seçimlerde oy kullanan milyonlarca seçmenin tercihinin demokratik ve adil şekilde Meclis’e yansımadığını ifade eden Zafer Partili Mehmet Pamuk, mevcut sistemi kapitalizm ve neo liberal oy tuzağı olarak nitelendirdi.

Pamuk uygulanan seçim sistemi ile milyonlarca oyun başka partilere kaydırılması nedeniyle seçmenin iradesinin bir anlamda gasp edildiğini belirterek, “Bu durum bir anlamda oy gasbıdır. Bu sistem seçmen iradesini TBMM’ye adil şekilde yansıtmamaktadır” dedi.
Pamuk’un açıklamaları şöyle:

“14 Mayıs 2023 28.ci dönem milletvekili seçimlerinin ne kadar adalet ve demokrasiden yoksun olduğunu hep beraber bir inceleyelim.

Gaziantep’in Seçmen Sayısı Toplam 1 milyon 358 bin 832 kişidir. Bu rakamın yüzde 86,27’i= 1 milyon 172 bin 245 kişisi oy kullanmıştır. yüzde 13,73 ü=186 bin 587 kişi kullanmamayı tercih etmiştir.

Milletvekili seçilen partilerin toplam aldığı oy 1 milyon 48 bin 497 Kişi kullanmış ve karşılığında
Partilerin milletvekili dağılımları;

Adalet ve Kalkınma Partisi  8.Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi  3.Milletvekili, Milliyetçi Hareket Partisi  1.Milletvekili, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi  1.Milletvekili ve İyi Parti 1.Milletvekili olmak üzere toplam 14.Milletvekili kazanılmış olduğu gözükmektedir.

Baktığımız zaman 63 bin oy alan’da bir milletvekili çıkarmış, 113 bin oy alanda nerede ise iki katı fark far ama vekil aynı. Arada bulunan 50 bin kişinin oyu gitti başka partiye.

Birkaç örnek ile kafalarımız karışmadan net anlatmaya çalışacağım.

• Toplam seçmen sayısı, 1 milyon 358 bin 832 seçmeni, 14 milletvekiline böldüğümüzde bir milletvekili için, 97 bin 59 kişinin oy vermesi lazım.
Böyle olur ise AKP 5.milletvekili, CHP 2.milletvekili, MHP 1.milletvekili , Yeşiller 1 milletvekili olmak üzere toplam 9 milletvekili yapmakta, kalan 5 milletvekili boşta demektir.

• Oy kullanan seçmen sayısı, 1,172,245 Seçmeni 14 milletvekiline böldüğümüzde bir milletvekili için, 83.731 kişi oy vermesi lazım.
Böyle olur ise AKP 6.milletvekili CHP 2.milletvekili , MHP 1.milletvekili , Yeşiller 1.milletvekili Toplam 10 Milletvekili kalan 4 milletvekili boşta demektir.

• Milletvekillerinin aldığı, Oy sayısı, 1,048,497 Seçmeni 14 milletvekiline böldüğümüzde bir milletvekili için, 74,857 kişi oy vermesi lazım.
Böyle olur ise AKP 6.milletvekili CHP 2.milletvekili , MHP 1.milletvekili , Yeşiller 1.milletvekili Toplam 10 Milletvekili kalan 4 milletvekili yine boşta demektir.

Maalesef bu tablolara göre hiç birinde adalet demokrasi yoktur, çünkü kişi sayısı, neyi belirlersen belirle, arada seçmenin, seçtiğine verdiği oylar, bir başka partiye geçiyor. Ve heba oluyor.

Yeni partilere oyum boşa gitmesin diye, oy vermekten kaçınan bu seçmen, aslında en etkili ve şiddetli, hiç istemediği başka partiye oyunu kaptırıyor. Daha zararla çıkıyor maalesef farkında bile değil. Çünkü zannediyor ’ki benim oyum hiç boşa gitmiyor ama büyük yanılgıya gidiyor. Bırakın boşa gitmeyi istemediği partiye gidiyor.

Şimdi gerçekte olması gereken neler nasıl olmalıdır.

Bir oyun bile boşa gitmemesi lazım, bu çerçevede bakar isek,
• Tüm seçmenlere göre belirlenen milletvekili sayısı çerçevesinde, belirlenen vekil sayısı üzerinden belirlenen milletvekili adeti her şehrin nüfusuna göre çıkarılmalı. (Gaziantep için 14 milletvekili varsayalım)
• Oy kullanan seçmen sayısına göre 14 milletvekili seçmen sayısına bölünerek orantılanmalı.
• Vatandaşın Kullanılan oy sayısı bir milletvekili için 74,857 oy gerekiyor varsayalım, A parti 85,000 veya katları, oy aldı ise aradaki 10,143 oy zayi olmadan en yakın il’in oylarında eksik varsa oranın üzerine ilave olmalıdır.
• Veya tam tersi 60,000 oy aldı yetersiz, en yakın illerden oyları transfer ederek, eksik olan 14,857 oyu alarak, parti’ nin yani seçmenin tercih ettiği ideolojisine oyunu kullanabilmesi sağlanmalı.
• Dolayısı ile tüm Türkiye’de, Hiç bir vatandaşın oyu bir tane bile zayi olmadan adresine teslim edilmiş olur.
• Gaziantep’te vekil çıkaramayan partilerin toplam 123,748 oyu yani ortalama 2 milletvekili alabilecek oylarda hiçe sayılmış oldu.
• Hatta daha öteye gidelim, oy kullanmayan vatandaşın bile oyu boşuna gitmemeli ve Gaziantep’te 186,587 kişi oy kullanmayarak ve sizin temsil etmenizi istemiyorum demiştir.
Ortalama 2 milletvekili demektir’ ki, bu sayıyı mevcut milletvekillerinden bile düşmek lazım 14 vekil ise meclise 12 göndermek lazım.
Bunun içinde toplam seçmen sayısı 1,358,832 kişi yi temsil edecek 14 Milletvekiline bölerek bile gidilebilir.

• Bunların yanı sıra, eksiği tamamlamak üzere 600 milletvekilin, 100 tanesini türkiye milletvekili kontanjeni yaparak, tüm Türkiyedeki partilerin fazla boşa düşen oyları hiçbir başka partiye aktarılmadan, kendi içinde toplanarak, artık oy dediğimiz, veya fazla oy denilen, İl ve İlçelerin oyları, İlgili parti çatısında, toplanarak Türkiye Milletvekili adı altında, milletvekili olarak hanelerine yazılmalıdır.

Mevcut sistem hiç istenmeyen Kapitalist, Neo Liberalizm sistemi gibi Oylar güçlüye gidiyor ve güçlenmek isteyen partileri güçsüzleştirmek için sistem zorluyor.

Tabi bunların yanı sıra, barajın yüzde 3 e de düşürülmesi de destekleyici olur.
Siz bağımsıza yol açıyorsunuz yüzde oranı bir hiçe yakın, ama vekil seçilebiliyor bu duruma müsaade eden bu sistem legal partilerinde önünü açmalı ve her parti temsil gücü ile temsil etmeli ve hakkaniyet oluşmalıdır.

Aksi halde, Gaziantep’te temsilen 25 Parti ve 3 bağımsız’ın girdiği seçime, 28 legal seçim içinde, Zafer Partisi 7. sırada ve yüzde 25 in içinde, 38,038 oy aldığı halde, Türkiye genelinde , 1,5 milyon oy veren vatandaşlarımızı maalesef temsil edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

İllerde Binlerce oy boşa giderken, olması gereken kadar oy alamayanlarda vekil olabiliyor.
Bu durum örnekleri ile, tüm Türkiye ye yansıyor ve tek adam, tek kişi yönetiminden çıkamıyoruz. Mevcut muhalefet’ten şikayet ediyoruz ve Yeni yeni muhalefetler’de oluşamıyor.
Demokrasi’de mevcut sistemi değişmeniz ve oyum boşa gider mantığından çıkmamız gerekmektedir. Aksi durumda zaten milyonlarca oy boşa gidiyor.”
Diyen; PAMUK seçim sıkıntılarını dile getirmekle dikkatleri yine çekti.

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Seçim Sistemi Değişmeli!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin