Serindağ: Torba değil harar!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serindağ: Torba değil harar!Mecliste görüşülen yeni ‘torba yasa’ ile ilgili olarak TBMM’de CHP Grubu adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ “gene bir AKP klasiğiyle karşı karşıyayız” dedikten sonra torba yasayı harara benzetti ve “Bizim oralarda, saman doldurulan büyük çuvala Harar denir, bu artık torba değil Harar” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ’ın meclise gelen torba yasanın birinci bölümü ile ilgili olarak CHP adına yaptığı konuşmanın bazı bölümleri şöyle:

BİR AKP KLASİĞİ

Bugün, gene bir AKP klasiğiyle karşı karşıyayız. Birinci bölüm 26 madde ama 18 kanunda değişiklik yapıyor… Anayasa Komisyonu Başkanı bu temel kanunu mevzuata uygun görüyorsa, İç Tüzük ‘teki düzenlemeye uygun görüyorsa ona ben bir şey demem ama demiyorsa buna müdahale etmelidir. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olmak üzere, tüm milletvekillerinin bu duruma isyan etmesi lazım. Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yasama yetkisini gasp etmektir. Hem temel kanun olarak görüşüyoruz hem torba kanun olarak görüşüyoruz. Bu torba değil harar. Harar! Biliyorsunuz bizim oralarda, saman doldurulan büyük çuval. Bu, bu niteliğe dönüştü; bu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ne ciddiyetiyle ne de haiz olması gereken vasfıyla bağdaşmıyor; buna herkesin isyan etmesi lazım.

Serindağ: Torba değil harar!

SÖYLEDİKLERİNİZLE UYGULAMALARINIZ FARKLI

Siz sürekli olarak ademi merkeziyetin faziletlerinden bahseden bir siyasi partisiniz. Sizin söyledikleriniz ile uygulamalarınız arasında çok büyük fark var. Siz gerçekten yerel yönetimleri güçlendirmek istiyorsanız, yerel yönetimlere daha fazla yetki vermek istiyorsanız neden yerel yönetimlerin kullandığı bir yetkiyi alıp merkezî idarenin taşradaki en büyük temsilcisine veriyorsunuz? Madem bu doğru idi neden daha evvel değişiklik yaptınız? Burada sizin genel anlayışınız ortaya çıkıyor. Nedir o? Siz yasa yaparken o anki konjonktüre göre hareket ediyorsunuz, kişileri ve olayları gözeterek değişiklik yapıyorsunuz. Oysa yasalar soyut olmalı, genel olmalı, nesnel olmalı, herhangi bir olayı veya kişiyi gözeterek yasa yapılmamalı

YASALARLA SÜREKLİ OYNUYORSUNUZ

İl afet ve acil durum müdürlüğüyle ilgili düzenlemede, daha evvel il özel idarelerine bağlı olan il afet ve acil durum müdürlüklerini alıyorsunuz merkezî idareye bağlıyorsunuz? Nereye bağlıyorsunuz? Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına bağlıyorsunuz. Peki, neden öyle yapıyorsunuz? Çünkü özel idareleri kaldırdınız. Özel idareler kalkınca, özel idarelerin yaptığı görevlerin diğer birimlere aktarılması ihtiyacı doğdu. Yasa çıkarken siz bunu düşünmediniz. Çünkü aceleniz vardı, belli bir tarihe yetiştirmeniz gerekirdi, bunu nazarıitibara almadınız ama şimdi onların sakıncalarını görerek bu değişiklikleri yapıyorsunuz. Bu değişikliği yaparken de ne yapıyorsunuz? Yine klasik bir yola başvuruyorsunuz, sizin döneminizde artık alıştığımız bir yönteme başvuruyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? İl afet ve acil durum müdürlüklerini kapatıyorsunuz, müdürlerin görevini sona erdiriyorsunuz ve onları araştırmacı kadrosuna atıyorsunuz. E, madem, o görevi alıyorsunuz, yeni il afet ve acil durum yönetimine devrediyorsunuz, personel de o görevi yapsın. Yani, 81 il müdürünü değiştirmekle elinize ne geçecek? Üstelik onlar sizin atadığınız müdürler, elinize ne geçecek? Bu müdürler de -sizin deyiminizle söylüyorum-  paralel yapının eseri midir? Bunun sebebi o…

İLİ ORTADAN KALDIRDINIZ

Siz özel idareleri kaldırdınız. Özel idareler bizim yönetim sistemimizde, gelenekselleşmiş, oldukça da önemli görevler ifa etmiş idarelerdi. Bizim Anayasa’mıza göre üç mahallî idare birimi var: İl, belediye ve köy. Siz ili ortadan kaldırdınız. Bakın, 19 Mayıs Stadyumunu Ankara İl Özel İdaresi yaptı. Numune Hastanesini, Yüksek İhtisas Hastanesini Ankara İl Özel İdaresi yaptı. Bu kadar faydalı hizmet üretmiş bir idareyi, tutuyorsunuz, kaldırıyorsunuz, ondan sonra da o idarenin yaptığı görevlerin nasıl yerine getirileceği konusunda, hiç de uygun olmayan düzenlemeler yapıyorsunuz. Bu, netice vermeyecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Serindağ: Torba değil harar!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin