Şevket Memiler: “Zanaat Ustası artık yetişmiyor”

featured
Şevket Memiler: "Zanaat Ustası artık yetişmiyor"
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şevket Memiler: “Zanaat Ustası artık yetişmiyor”

“EN BÜYÜK SORUNLARIMIZDAN BİR TANESİ ZANAAT USTASI ARTIK YETİŞMİYOR”

Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Memiler yaptığı açıklamada Zanaat ustası artık kolay kolay yetişmiyor dedi.

Şevket Memiler yaptığı açıklamada;

“Günümüzün en büyük sorunlarından biri zanaat sahibi insanların sayısı azalırken, yerine yetişen insan kaynağı sayısının hiç olmadığı kadar düşük olmasıdır.

Maalesef birçok meslek dalı bu kaynak yetersizliği nedeniyle kaybolmaya yüz tutmuştur. Diğer taraftan büyük oyuncular tarafından köşeye sıkıştırılıp var olma mücadelesi veren esnafımızda yetiştirecek eleman bulmakta zorlanmaktadır. Bunun başlıca nedeni tahmin edebileceğiniz gibi 12 yıllık zorunlu eğitimdir.

12 Yıl okula giden ve nihayet üniversite sınavında başarılı olmayacağı ortaya çıkan yüz binlerle ifade edilecek sayıda gencimiz bulunmaktadır. Bu gençlerimizin 18’li yaşlarda mesleki eğitime yönlendirilmeleri hem o gencimiz için hem yönlendirildiği meslek için bir kayıptır. Gönül ister ki, her bir çocuk ile özel olarak ilgilenilsin ve yeteneklerine göre yönlendirilerek her birinden azami oranda faydalanılsın. Fakat mevcut eğitim sistemimiz bunu tam olarak sağlayamadığı gibi ailelerde çocukların mutlaka üniversiteye gitmelerini istemektedir. Bugün yüz binlerce üniversite mezunu kendi alanları dışında istihdam edilmekte ve bir çoğu da ne yazık ki iş bulamamaktadır.

Oysa günümüz şartlarında birçok sektörde faaliyet gösteren zanaat sahipleri üniversite mezunlarından çok daha iyi kazanmaktadır. Çocuğun şayet okul performansı çok iyi değilse orta öğretim sonrası mesleki eğitime yönlendirilmesi gençlerimizi doğru alanlarda kullanmak için oldukça önemli bir konudur. Eğitim sistemimiz orta öğretim sonrası çocuklarımıza hem lise eğitimi hem meslek eğitimi almalarına imkân tanımaktadır.

Bu imkânın kullanılması çocuklarımızın ileride vasıfsız bir bireye dönüşmesinin önünü tıkamaktadır. 18 Yaşında okul hayatından umudu kalmamış ve artık bir meslek edinmek için çok geç kalmış bir bireyin kendisine faydası olmayacağı gibi yaşadığı topluma da bir faydası olacağı düşünülemez. Haftada 1 gün okul diğer 4 gün ise mesleki eğitim aldığı yerde eğitimine devam eden bir gencimiz hem lise mezunu olabilecek hem de meslek edinebilecektir.

Ayrıca ekonomik açıdan kendine yetecek bir miktarı da kazanabilecektir. Aldığı mesleki eğitim sonrası KOSGEB aracılığı ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek esnaflarımıza 100 Bin lira ile 300 bin lira gibi bir hibe para ile kendi işini kurabilecek bu gençlerimiz üretime direk katkı sağlayabilecektir.

Devletimiz sunduğu bu mevcut imkânlar ile gençlerimizin önünü açmaktadır. Bu konuda Esnaf Birliği olarak üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şevket Memiler: “Zanaat Ustası artık yetişmiyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin