Siyasi Partilerin milletvekili aday adaylığı için belirlediği ücret ne kadar?

featured
Siyasi Partilerin milletvekili aday adaylığı için belirlediği ücret ne kadar?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyasi Partilerin milletvekili aday adaylığı için belirlediği ücret ne kadar?

14 Mayıs 2023’te yapılacak olan seçimde siyasi partiler, milletvekilli aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı.
İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru ücretleri detayları…

AK Parti

AK Parti’de üracaatların il başkanlıkları ve genel merkezden alınması şeklinde karar verildi. Aday müracaatların 16 Mart’a kadar devam edeceğini ve başvuru aidatın bu dönem alınmamasına; bunun yerine AFAD’a bağış şeklinde yapılmasına karar verildi.
Yetişkinler için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL şeklinde, engelliler için 5 bin TL şeklinde olacak.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

MHP’de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart’ta başlayıp 21 Mart’ta sona erecek. Başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

CHP’de milletvekilliği genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu da 13 Mart’ta başlayacak ve 20 Mart’a kadar sürecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3’er bin lira da dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen illerden başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.

Saadet Partisi (SP)

Saadet Partisi’nde ise, müracaatlar 13 Mart 2023 Pazartesi başladı, 17 Mart 17.00’de sona erecek. Saadet Partisi milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını İl Başkanlıklarına veya doğrudan Genel Merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem Bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ)aday adaylığı katkı payı alınmayacağı belirtildi.

İYİ Parti

İYİ Parti’nin kadın ve erkek milletvekilliği adaylık başvurusu için tek rakam belirlendi, adaylardan 7 bin 500 TL alınacak. Engelli ve gazi aday adaylarından başvuru ücreti alınmayacak.

YENİDEN REFAH PARTİSİ (YRP)

Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücreti erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için ise beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak.
Türkiye İşçi Partisi
Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ise milletvekili adaylarından parti için herhangi bir maddi katkı istenmeyecek. Adaylık başvurusunda deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşlar için en az bir gıda ve bir hijyen kolisi hazırlanıp iletilmesi şartı konuldu.

Milletvekilli aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretleri belli olmayan partiler:

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nin milletvekilliği aday adaylığı başvurusu ücretleri ve başvuru tarihleri henüz belli olmadı.

MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI

– 18 yaşını doldurmuş olmak
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
– Kısıtlı olmamak, hür olmak
– Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak
– 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak
– Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak
– Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.
– İdeolojik gösterilere katılmamış olmak
– Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması
– Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
1
a_l_yorum
Ağlıyorum
3
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Siyasi Partilerin milletvekili aday adaylığı için belirlediği ücret ne kadar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin