STARK, ABD KADIN SIĞINMA EVLERİNİ ANLATTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

STARK, ABD KADIN SIĞINMA EVLERİNİ ANLATTIGaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Adana Amerikan Konsolosluğu işbirliği ile Kadına Yönelik Şiddet ve ABD’de Kadın Sığınma Evleri konulu konferansta düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salon’undaki konferansa Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ABD Rutgers Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Dekanı Dr. Evan Stark, Kadına Yönelik Şiddet ve ABD’de Kadın Sığınma Evleri konularında çok önemli mesajlar verdi.

Kadın sığınma evlerinin şiddeti çözüme kavuşturan bir ortam olmadığını anlatan Stark, “Kadına yönelik şiddet, sadece göz morarmaları ve kol bacak kırılmaları ile sembolize edilemez. Kadına yönelik en büyük şiddet türü, psikolojik şiddet dediğimiz baskıya dayalı şiddettir. Umuyorum ki Türkiye’deki çalışmalar kişiler arası şiddet sonlandıracak niteliğe ulaşır” dedi.

STARK, ABD KADIN SIĞINMA EVLERİNİ ANLATTIDr. Evan Star, “Kişiler arası şiddet konusunda hukuk, siyaset ve sağlık alanında çalışmalar. 1980 yılında Amerika Connectıcut’ta ilk kadın sığınma evleri açtım ama şunu söylemeliyim ki kadın sığınma evleri kadına yönelik şiddeti önleye bir kuruluş değildir. Sadece, şiddette maruz kalan kadınların bir çare olarak alternatifleri arasında yer almaktadır. Şiddeti önleyecek asıl meseleler ise toplumsal ve siyasal çözümlerin üretilmesidir. Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin öncülüğünde bu yönlü çalışmalar yapılıyor. Fatma Şahin öncülüğünde çıkarılan yasalar, dünyada önem arz edecek yasalar. Çünkü olayın derinlemesine incelenerek belli analizler neticesinde çıkarılan yasalar her zaman çözüm getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Kadın sığınma evlerinin, şiddete maruz kalan kadınları sadece belli bir yaş grubu tarafından kullanabileceğini belirten Evan Stark, “Türkiye’deki kadınların yüzde 22’sinin bize de Türkiye’deki araştırmacılara da kocalarının evden çıkmalarına bile izin vermediğini anlatıyor. Bazı erkekler de eşini doktora götürüyor fakat doktora giderken şikayet etmemesi için birtakım baskılar, uyarıla yapıyor. Kadın sığınma evleri, sadece genç bayanlar tarafından kullanabiliyor. Çünkü genç bayanlar, burada birçok ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ve pek de bakıma muhtaç değillerdir. Ama şiddet gören kadın biraz daha yaşlıysa kadın sığınma evleri bunlar için bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü yaşlı insanlarda biliyorsunuz birtakım sağlık sorunları ve beraberinde bazı ihtiyaçlarını kendileri karşılayamama gibi durumlar ortaya çıkabiliyor” dedi.

“Bu nedenledir ki kadın sığınma evleri belli yaş grubu için makul çare olabilir ama yaşı ilerlemiş kadın için makul olmayabilir” diyen Stark, “Ayrıca kadına yönelik şiddet de sadece göz morluklarıyla sembolize edilemez, kol bacak kırılmaları da kadına yönelik şiddetin tek başına bir göstergesi olamaz. Çünkü kadın yönelik şiddet sadece fiziksel anlamda değil, psikolojik anlamda da uygulanıyor ve büyük çoğunluğu da psikolojik şiddettir. Belki bir erkekten bir tokat dahi yemeyen bir bayan hayatı boyunca bir baskı altındadır ki bu da şiddetin bir çeşidi zaten. Umuyorum ki Türkiye’deki çalışmalar kişiler arası şiddeti sonlandıracak niteliğe ulaşır” şeklide konuştu.

Konuşmasının sonunda dinleyiciler tarafından büyük alkış toplayan Evan Stark, Türkiye’de bulunmuş olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Program sonunda Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz tarafından Star’a günün anısına Gaziantep’e özgü çeşitli hediyeler verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
STARK, ABD KADIN SIĞINMA EVLERİNİ ANLATTI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin