Suriyeli çocukları gülümseten proje

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (International Blue Crescent Relief and Development Foundation -IBC), Gaziantep ve Şanlıurfa’da koruma altındaki Suriyelilerin ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili bilinçlenmeleri konusunda önemli çalışmalar yapıyor.

Kaosun egemen olduğu Irak ve Suriye başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki zor durumda kalmış insanlara yardım elini uzatan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Türkiye’de de özellikle sağlık ve eğitime yönelik çalışmaları ile dikkat çekiyor.

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Asuman Tongarlak, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, ülkelerindek iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri diş hijyeni ve sağlığında bilgilendirme ve farkındalık arttırılması konusunda bir projeye ihtiyaç olduğunun belirlenmesi üzerine  vakıf tarafından koruma altındaki Suriyeli çocuklar ve yetişkinlere yönelik proje hazırlandığını  bildirdi.

Tongarlak Gaziantep ve Şanlıurfa’da uygulamaya konulan proje kapsamında ağız ve diş sağlığı ve hijyeni konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldığını ve tedavi ihtiyacı olan çocuk ve yetişkinlerin ilgili devlet sağlık kurumlarına yönlendirildiğini söyledi.  Relief International ortaklığı ile uygulaması Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra bin 750 adet ağız ve diş sağlığı kiti dağıtımını sürdürdüklerini kaydeden Tongarlak, Suriyeli çocuk ve yetişkinlere verilen bilgilerle tedavi ihtiyacı belirmeden önleyici bir adım atılmış olduğuna dikkat çekti.

Suriyeli çocukları gülümseten proje

Projenin amacını Gaziantep ve Şanlıurfa’daki koruma altındaki Suriyelilerin ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili bilinçlenmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Tongarlak, “Yetişkinlere yönelik ağız ve diş hastalıkları, hijyen sağlama yöntemleri ve önemi bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Proje özellikle çocukların bilincini arttırmayı hedefliyor. Çocuklara yönelik oyun tabanlı aktiviteler ile ağız bakımı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Eğitim toplantılarının bitiminde ise diş sağlığı taraması yapılarak, gerekli vakalar kamu hastanelerine yönlendirilerek ve takibi yapılmaktadır. Ayrıca proje kapsamında diş fırçası, diş macunu ve diş ipi içeren diş hijyeni kiti dağıtımı yapıyoruz.  Suriyeli sığınmacılara yönelik bu projemiz Eylül ayının sonuna kadar sürecek” dedi.

IBC’NİN HEDEFİ: HAYATLARI İYİLEŞTİRMEK

Tongarlak, IBC tarafıından Gaziantep ve Şanlıurfa’da 10 bin kişiye ulaşacak olan ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili proje kapsamında iki ilde de Diş Hijyeni Bilgilendirme Ofisi kurulduğunu kaydederek, “Diş sağlığı saha çalışanlarının ofis olarak kullandıkları ofislerimizde, bilgilendirme materyalleri de hazırlıyoruz. Ayrıca ön muayene ve gerekli vakaların kamu hastanelerine yönlendirilmesi gerçekleştirilirken, bu vakaların takibi de sağlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı tedavileri yapılan Suriyeli çocukların mutluluğunu ve yüzlerindeki o gülümseyen ifadeyi görmek bizleri de çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Aynı hizmeti Bursa ve İstanbul’da da veren projeyi hayata geçiren Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), felaket ve sıkıntı yaşayan insanların, özellikle de dünya nüfusunun en dezavantajlı kesiminin hayatlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN-WFP) ile 1999 yılının Arnavutluk’ta gerçekleştirilen işbirliği kapsamında kurulan IBC’nin Kosova’da başlayan çalışmaları, daha sonra Türkiye’de deprem bölgelerinde ardından da savaş bölgelerinde devam etti. IBC’nin “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsü” de 2006 yılı Temmuz ayında onaylandı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suriyeli çocukları gülümseten proje

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin