Tansü”Atatürk ve Cumhuriyeti”anlattı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tansü"Atatürk ve Cumhuriyeti"anlattı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. yılı nedeniyle düzenlenen “Cumhuriyet Şöleni” etkinlikleri çerçevesinde “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferans gerçekleştirildi.

GAÜN Fen – Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa, Gaziantep Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmacı olarak katıldı.

Cumhuriyetin çok eski tarihsel sürece dayalı gelişiminin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Tansü, ilk Cumhuriyetin Roma’da teşekkül ettiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Tansü, “28 Ekim akşamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çankaya Köşkünde topladığı haziruna yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz İsmet Paşa gel tasarıyı yaz dediğinde Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyet’tir diye başlayan yasa tasarısını İsmet Paşa ve 50 arkadaşı kaleme aldı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Cumhuriyetin ya da demokrasinin ilk esaresinin Senedi İttifak olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, II. Meşrutiyet ortamında özellikle 1905’den sonra Cumhuriyet fikrinin yoğun bir şekilde Türk aydınları tarafından tartışıldığını belirtti.

Tansü"Atatürk ve Cumhuriyeti"anlattıYrd. Doç. Dr. Tansü, “Alemdar Mustafa Paşa III. Selim’i tekrar tahta oturttuğunda, İstanbul’a ordusuyla yürüdüğünde merkezi otoritenin kurulmuş gücüne karşı II. Mahmut Senedi İttifak’ı imzalıyor. Ayanlar biz sana sadakat göstereceğiz, o da ben artık sizi öldürmeyeceğim, sizin isteklerinizi kabul edeceğim diyor. Senedi İttifak’ın mürekkebi kurumadan II. Mahmut bütün ayanları öldürtüyor ama belge olarak demokrasi tarihimizin en önemlileri arasındadır” diye konuştu.

Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığına her seçimde milletvekili olarak girdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Tansü, “29 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi çoğunlukla Cumhuriyeti ilan ettiğinde aslında pek çok şart yerine gelmiştir. Meclis milletvekili Mustafa Kemal Paşa’yı Cumhurbaşkanı seçmiştir. Bu konuda da Atatürk’ün eşsiz demokrasi anlayışından bahsetmek gerekiyor. Kimsenin kendisine hiçbir şey sormadığı dönemde meclisle çalışmayı tercih etmiştir” ifadesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tansü”Atatürk ve Cumhuriyeti”anlattı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin