TORBADAN ENGEL ÇIKTI!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TORBADAN ENGEL ÇIKTI!

Meclis Genel Kurulundan geçen Torba Yasayla birlikte Kamu binalarının engellilere uygun hale getirilme süresine 3 yıl daha erteleme geldi.

MHP, CHP ve AK Partinin oyları ile meclis genel kurulunda kabul edilen Torba yasayla Kamu binalarının engellilere uygun hale getirilmesini sağlayan yasaya erteleme geldi.

2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Özürlüler Yasası’nın geçici birinci ve ikinci maddeleri ile bütün kamu kurumları ve belediye binalarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için verilen süre 7 Temmuz 2012 tarihinde doluyordu. Bu süre daha öncede  7 yıl uzatılmış, aradan  15 yıl geçmesine rağmen engellilere yönelik kamu binalarında hiçbir çalışma yapılmamıştı.

Kamu binalarının engellilere uygun hale getirilmesine Meclis Genel Kurulunda partilerin oy birliği ile erteleme geldi. Kamu binalarının engellilere uyumlu hale getirilme süresini 7 Temmuz’dan itibaren 3 yıl daha uzatan yasa teklifinin kabul edilmesi üzerine Engelliler Konfederasyonu bir açıklama yaparak engellilerin erişimine uygun olmayan binalara ruhsat verilmemesine ilişkin yasanın uygulamasının uzatılmasını protesto etti.

Torba Yasanın Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi ile birlikte, Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor, sosyal ve kültürel alanlar, gerçek ve tüzel kişilerce yapılar, umuma açık hizmet veren her türlü yapıların, özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi için kanunla tanınan 7 yıllık süre, 8 yıla çıkarıldı. Belediye, kamu kurum ve kuruluşları, umuma açık hizmet veren yapı ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine, eksiklikleri tamamlamaları için 2 yıl daha ek süre verilebilme imkanı sağlandı.

Kanunun vermiş olduğu süre sonunda umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişiler, verilen sürenin sonunda yükümlülüklerini yerine getirmezse her bir tespit için bin liradan 5 bin liraya kadar; belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarına ise 5 bin liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası kesilebilecek.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, engellilerin erişimine uygun olmayan binalara ruhsat verilmemesine ilişkin yasanın uygulamasının uzatılması için çıkarılan yasanın kabul edilemez olduğunu belirterek, ”15 yıl geçmiş, şimdi 3 yıl daha uzatma yapılıyor. Yapılması gereken bu süreyi uzatmak değil, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kuruluşlara yaptırım uygulamaktır.

Bu  yasa büyükşehir belediyelerinin baskısıyla çıkarılmış bir yasadır. Engellilerin erişimine uygun binalar için mevcut yapılardan daha düşük maliyetli ve işlevselliği yüksek pratik çözümler getirilebilir. Ancak kullanışlı binalar yerine bina girişlerine kabartma, kroki gibi şartlar getirilerek bazı firmalara para kazandırmak amaçlanıyor. Kaldırımlar kazıklarla, mantarlarla, çukurlarla dolu. Engelliler olarak biz bu sürecin daha ne kadar uzayacağını merak ediyoruz ve bu konuda acil olarak çözüm istiyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TORBADAN ENGEL ÇIKTI!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin