Trombositopeni: Trombosit Miktarının Azalması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Öçal Trombositopeni hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Trombositlerin ( kan pulcukları) insan vücudundaki fonksiyonunun, pıhtılaşmanın gerçekleşmesini sağlayan kan hücreleri olduğunu sözlerine ekledi. Kan dolaşımındaki trombositlerin normalin altında olması diğer bir ifade ile kandaki trombosit miktarının azalmasına Trombositopeni ismi verildiğini sözlerine ekledi.

Hematoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Öçal, ‘’ Trombositler, vücutta kanama olan bölgede tıkaç görevini üstlenerek kanamayı durdururlar. Genel olarak sağlıklı bir kişide dolaşım esnasında mevcut olan trombosit sayısı 150 bin-450 bin/mm3 civarındadır. Trombositlerin 150 bin/mm3 altına düşmesi durumunda trombositopeniden bahsedilir. Trombositlerin (kan pulcukları) vücudumuzdaki fonksiyonu, pıhtılaşmayı sağlayan kan hücreleri olmalarıdır. Trombositopeni en sık görülen kanama sebebidir. Trombositopeninin ne kadar süreceği hastalığın altında yatan sebeplere göre değişebilmektedir. Trombositopeninin tedavisi de sebebine ve şiddetine bağlı olarak değişmektedir Trombositopeni hastaları burun kanaması, anormal adet kanaması, cilt altı kanaması ( vücudun çeşitli yerlerinde peteşi ( toplu iğne başı şeklinde 1-3mm), kırmızımsı mor renkte, basmakla solmayan deri döküntüsü olan purpura ( 3 mm -1 cm), ekimoz ( 1 cm den büyük) dediğimiz morarmalar, diş eti kanaması, idrardan ve büyük abdestten kan gelmesi, diş çekimi sonrası veya vücudumuzun herhangi bir yerinin kesilmesi sonrası kanamanın durmaması gibi semptomlarla başvururlar. Trombositopeninin genellikle % 70-80 oranındaki nedeni idyopatik dediğimiz nedenini ortaya koyamadığımız durumlardır. Diğer nedenler arasında ise ilaçlar, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanserler ve aşılar sayılabilir.’’ diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Trombositopeni: Trombosit Miktarının Azalması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin