TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDATürk Ocaklarının 100.kuruluş yıldönümü Gaziantep Şahinbey Kültür Merkezinde yapılan etkinliklerle kutlandı.

Türk Ocaklarının Kuruluşunun 100.yıldönümü etkinlikleri kapsamında Şahinbey Kültür Merkezinde yapılan etkinliklere Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Türk Ocakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Dr. Mehmet Berk ile Yönetim Kurulu üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Özaslan, Yard.Doç.Dr.Yunus Emre Tansü, Ali Karakan, Mustafa Mete, Erdal Bay, Hakan Akgöz, Gaziantep Ülkü Ocakları Başkanı Murat Güzel ve çok sayıda izleyici katıldı. Etkinlikler kapsamında Gaziantep Üniversitesi Konservatuar bölümü öğrencileri, Yerel Sanatçı Büşra Yılmaz, Şahinbey Belediyesi Halk Oyunları ekibi ile Kurtlar Vadisine müzik yapan Ozan Ali Ateş sahne aldı.

TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDATörende konuşma yapan Türk Ocakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Dr.Mehmet Berk Türk Ocakları Derneğinin kuruluş amacının millî kültürün, ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi olduğunu, kısaca “Türk Milliyetçiliği” olarak da adlandırılabileceğini belirtti. Berk; “ Bugün Türk ocakları 100.yılını kutlamanın ve 78 şubesini açmanın sevinci ve gururunu yaşamaktadır. Gazi Şehrimiz  Üniversiteleri, İş adamları, Sanayicisi, kamu kurumları ile Türk Devletini ve Milletini yüceltmek için gayret göstermektedir.
Türk Ocağı’nın kurulması, Osmanlı Devleti’nin içeriden ve dışarıdan kuşatıldığı, dağılma sürecinin yaşandığı, milli varlığımızın ciddi tehditlerle karşı karşıya bulunduğu çok kritik bir döneme rastlar. Türk milliyetçiliğinin fikri bir tercih, edebiyat ve tarih konusu olmaktan çıkarak, siyaset ve toplum hayatını birinci derecede etkiler duruma gelmesi yaşanan şartların doğal sonucudur. Bu nedenle Türk Ocağı kuruluşundan itibaren milli şuur sahibi aydınlar ve gençler arasında büyük ilgi görmüştür. Türk Ocakları kurulduğu 1912 yılından başlayarak, İstanbul’u işgal eden İngilizler tarafından kapatıldığı 1920 yılına kadar siyasi, sosyal ve kültürel gelişmeleri önemli ölçüde etkileyip yönlendirmiştir.


TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ BİRLEŞTİRİCİ VE KUCAKLAYICIDIR

Türk Ocakları’nın kuruluş amacı ilk nizamnamesinde (tüzüğünde) açıkça belirtildiği gibi, milli kültürümüze hizmet etmek, milli şuur sahibi aydınların yetişmesine yardımcı olmak, tarihimizin anlatılıp öğretilmesini sağlamaktır. Bu açıdan Türk Ocakları’nın 100 yıldır temsil ettiği Türk milliyetçiliği fikri doğrudan kendi tarihi ve kültürel kaynaklarımızdan, toplumsal ve siyasal şartlarımızdan doğan yerli ve millî bir nitelik taşır. Birlikte yaşamaktan, ortak acıları, sevinçleri, gelecekle ilgili düşünceleri paylaşmaktan kaynaklanan tabii bir aidiyet duygusu olan Türk milliyetçiliği, Avrupa’nın Nazizim, Faşizim gibi hastalıklı, ırkçı, saldırgan milliyetçiliklerle benzerleştirilemez.
Bizim milliyetçiliğimiz ötekileştirici, itici, dışlayıcı değildir. Varlığımızı koruma ihtiyacından doğan, Anadolu mayasıyla, tevhit inancıyla yoğrulan, sevgiye, hoşgörüye dayanan birleştirici, kucaklayıcı bir millet anlayışının ürünüdür.

TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDA

BATILILAR TÜRKİYE’Yİ CİDDİ BİR RAKİP OLARAK GÖRÜYOR

Batılılar Türkiye’yi bu hüviyetiyle ciddi bir rakip olarak görüyor; Türk ve Müslüman kimliğimiz dolayısıyla kendi kültür ve medeniyetine tehdit sayarak endişe ediyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde tıkanma noktasına gelmesinin esas nedeni Batılılara egemen olan bu psikolojidir. Türkiye bu küresel rekabet ortamında varlığını korumak, ekonomik, politik ve kültürel alanlarda kendisine onurlu ve saygın bir yer bulabilmek için kültürel değerlerine gerekli önemi vermek, özen göstermek ve kurucu bir medeniyetin varisi olduğunun bilincini taşımak zorundadır. 13 yıl sonra millî devletimizin kuruluşunun 100. yılını kutlarken, sorunlarımızın büyük bölümünü halletmiş olarak, küresel arenada kendimize en üst düzeyde bir yer sağlayarak 100 yıla damgamızı vurmayı diliyor, Türk Ocakları Derneği Gaziantep Şubesi adına sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Şahinbey Kültür Merkezinde düzenlenen gecede sahne alan sanatçılar katılımcılar tarafından alkışlandı. Türküleri ile izleyenleri büyüleyen sanatçı Ali Ateş son albümünde yer alan “Karayılan” türküsü ile büyük ilgi gördü. Okunan şiirlerin ardından son bulan gecede coşkulu anlar yaşandı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TÜRK OCAKLARI 100 YAŞINDA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin