TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI Gaziantep Türk Ocakları Şubesi 3 Mayıs Türkçülük gününde üyeleri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Gaziantep Türk Ocakları Şubesinin düzenlediği kahvaltıda bir araya gelen vatandaşlar ve üyeler kelle paça içerek 3 Mayıs Türkçülük gününü kutladılar.

Türk Ocağı Gaziantep Şube Başkanı Dr. Mehmet Berk , “ 3 Mayıs Türkçülük günü dolayısı ile bir araya geldik. Aynı zamanda Hızır ve İlyas’ın buluştuğu ve halk dilinde Hıdrellez olarak kutlanan günün arifesinde burada bulunan arkadaşlarımız,  Türk Milleti’nin Hıdrellez gününü ve Türkçülük Bayramını kutluyorum” dedi.

Berk bu iki güzel günde insanların huzur içinde ve barış içinde yaşamasının önemini vurgulayarak hıdrellez gibi önemli birçok bayramın kutlanması ve unutulmaması gerektiğini belirtti. Türk Ocakları Gaziantep Şubesinin organize ettiği kahvaltıya Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın’ın yanı sıra İbrahim Kaçıran ve Gaziantep Üniversitesi’nden çok sayıda Öğretim görevlisi katıldı.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Kahvaltının ardından Gaziantep’in vazgeçilmez katmeri yenilerek ağızlar tatlandırıldı ve sohbet edildi.

HIDRELLEZ NEDİR?

Tüm Türk ve İslam âleminin de Hızır ve İlyas (a.s)’ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan milâdi 6 Mayıs, Rumî 23 Nisan’a rastlayan güne verilen isimdir. Söz konusu günde Hızır ve İlyas (a.s)’ın buluşarak sohbet ederler ve bu günlerde vakitlerini Allah yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı. Hızır (a.s)’ın Allah’ın lütfü ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. İşte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas (a.s) ın geleneğini sürdürmek amacıyla özel anda ve dua günleri tertip eder olmuşlar. Ancak bu zamanla aslî hüviyetinden çıkarılarak günümüzde olan şekliyle Hıdrellez adını almıştır. Günümüzde kullanılan manası ise; İnsanların kıştan kurutuluşlarının bir işareti ve bahar güneşinden faydalanma, piknik yapma, stres atma, eğlenme, nişan, düğün, sünnet törenleri tertip etme, uğursuzlukları giderme, adak adama, dilekte bulunma gibi düşünceleri gerçekleştirme amacıyla gelenekselleşen “bahar bayramı” inancıdır ki tam bir bidat olarak ortaya çıkmıştır.

Hızır’da darda kalanlara yardımcı olma, bereket getirme ve gelecekte dilekleri gerçekleştirme vasıflarını görmek mümkündür. Geceden gül dallarına gümüş kuruşlar, çeyrekler, kırmızı bezler bağlanır, gül dibine genç kızlar yüzük atar, mani söyler, içki sofraları hazırlanır, davullar eşliğinde oyunlar oynanır, su kenarlarında, yeşilliklerde eğlenilir, ateşten atlanılırsa ev sahibi olacağına inanılır; öküzü arabaya koşmama… vb. gibi İslâm’la çelişen ve din ile ilgisi olmayan inançlara rastlanmaktadır. Aynı şekilde Hıristiyan inancına göre Saint Georges yortusu da bizim halk geleneklerimizle paralellik arzeder ve Hıdrellezle aynı günde kutlanmaktadır. Görüldüğü üzere İslâm’ın Tevhid bilinçliğinden uzak, sahte mitolojik dürtülerin ve şamanist kalıntılarını uzantılarını yansıtan günümüz Hıdrellez anlayışıyla, Hıristiyan Saint Yortusunun paralelliği de göstermektedir ki İslâm dışı her şeye yakınlık duyma ama İslâm’ın gerçek kimliğine karşı çıkma düşüncesinin neticelerini gözler önüne sermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin