VAKIF ARAZİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VAKIF ARAZİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, vakıf arazilerinin işgal altında olduğunu belirterek, çözüm için ilgili kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, vakıf arazilerinin 30 yıldır ne istimlak edildiğini nede serbest bırakıldığını söyleyerek, arazilerin bazı kurumlar tarafından gasp ve işgal edildiğini belirtti.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, her yıl 5-11 Mayıs tarihlerinde kutlanan Vakıflar Haftasında çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirterek hedeflerinin 2015 yılında el atılmamış tarihi eserin kalmaması ve vakıflara ait gayrimenkullerin korunması olduğunu söyledi. Vakıflara ait birçok gayrimenkulün farklı amaçlarla kullanıldığını da belirten Güven, bu gayrimenkullerin istimlak edilmesini ya da sulh yoluyla çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. Güven; “ Kurum olarak Gaziantep’te bulunan tüm gayrimenkulleri amacı doğrultusunda değerlendirmeye çalışıyoruz. Her yıl 5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftasında Gaziantep’te de çeşitli etkinlikler yaparak vakfın ne olduğunu amacını vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz.

VAKIF ARAZİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!

HEDEF VAKIF BİLİNCİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMAK

Hedefimiz vakıf bilincinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Vakıflar haftası etkinleri kapsamında her yıl bir tema belirliyoruz, bu yılki temamız da “ Vakıf ve İktisat” olarak belirlendi. İktisat; toplumumuzun en eski ekonomik, sosyal, dini ve hukuki kurumları olan Vakıfların işleyişinin ana başlıklarından biri olagelmiştir. Vakıf literatüründe ‘hayrat’ ve ‘akar’ terimleriyle anılan bu işleyiş, ülkemiz iktisadının da köklü kaynaklarından birisidir. Her ne kadar tarihsel vakıflarımız oldukça geniş pencerede çeşitlilik gösterse de temel olarak medrese, cami, tekke, zaviye gibi bir ‘hayrat’ ile ona gelir olarak vakfedilen han, hamam, bedesten, dükkân, bağ, bahçe gibi ‘akar’ mülklerin birlikte tanımlandığı bir yapıdadır. Gaziantep’te bu yapının pek çok örneği bulunmaktadır. Gaziantep çarşısının canlı ticari bölgelerinden biri olan Arasta’nın ihtiva ettiği iş yerlerinin çoğu örneğin Tahmis Kahvesi, Buğday Hanı Gaziantep Mevlevihanesi’nin akarı olarak inşa edilip vakfedilmişlerdir. Vakıfların bir şehrin tarihine, kültürüne, mimarisine ve turizmine olduğu kadar ekonomisine de ne kadar katkı yaptığına Gaziantep çok iyi bir örnektir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde ekonomik canlılığı vakıflar sağlamıştır. Vakıflar geçmişte olduğu gibi bugün de insanlar arasında yardımlaşma karşılıklı sevgi saygı hislerinin gelişmesini ve ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına yaptıkları değerli hizmetleri en iyi şekilde devam ettirme çabası içindedir.

“VAKIF ARAZİLERİ İŞGAL ALTINDA”

Gaziantep’te Belediyelerin çok fazla miktarda vakıf arazilerini işgal ettiğini görüyoruz. Örneğin Kızılay Kan Merkezi bitişiği, Tapu Kadastronun yanında bulunun köprünün altındaki yerler vakıflara ait. Biz bu arazilerin takasla veya istimlak edilerek sulh yoluyla çözülmesini istiyoruz. Mesela biz Şahinbey Belediyesi ile bu sorunlarımızı çözdük. Şehitkamil bölgesinde bizim yerlerimizin çoğu yeşil alan gösterilmiş ya da çeşitli şekillerle kullanıma girmiş ve bugüne kadar vakıflara herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Örneğin, Şehitkamil Kaymakamlığının bitişiğinde 6 bin m2 kaymakamlık alanı adı altında imarda ayrılan yer vakıflara ait bir arazidir. Yıllardır bu araziler ne istimlak ediliyor ne de araziler bize veriliyor. Biz bu konuların çözümü için Şehitkamil ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile sürekli olarak görüşme içerisindeyiz. İnşallah en kısa zamanda bunları sulh yoluyla çözüme kavuşturacağız. Özellikle okul alanı konusunda bizim Milli Eğitim’e yardımcı olmadığımız gibi bir algı söz konusu. Bizim Milli Eğitim’e okul alanı için yer vermediğimiz söyleniyor. Bizim görev alanımız içerisinde bedelsiz Milli Eğitim’e yer vermek gibi bir durum söz konusu değildir. Ben Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz yer veremem. Ancak istimlak edilirse veya bize önerilerle gelinir ve takas teklifinde bulunulursa yardımcı olabilirim. Onun haricinde biz bedelsiz olarak vakıf arazilerini okul yeri olarak veremeyiz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
VAKIF ARAZİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin