YALÇIN, AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YALÇIN, AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI MHP Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın, Aile Hekimlerinin sorunlarına ilişkin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi verdi.

MHP Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın, son zamanlarda aile hekimlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek aile hekimliği yasasının çıkarılış amacını ve aile hekimlerinin sıkıntılarını meclise taşıdı.

MHP Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın’ın verdiği soru önergesinde şöyle denildi;

“Türkiye genelinde 13.12.2014 tarihinden itibaren sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık ocakları kapatılmış, yerine aile sağlık merkezleri kurulmuştur. Pratisyen hekimler kısa bir sertifikasyon eğitiminden sonra aile hekimi yapılmış ve birinci basamak temel sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilmeye başlanmıştır.

Aile hekimlerine ikinci basamak sağlık kuruluşlarında, acil sağlık hizmetlerinde nöbet tutturulmasına ilişkin düzenlemeler yasa hükmü haline getirilmiştir. Söz konusu yasa hükümleri üst normlarda bulunan sağlık hakkına, dinlenme hakkına ve çalışma hakkına aykırıdır. Ayrıca 112 acil sağlık hizmetleri de bütünüyle ayrı bir uzmanlık eğitimini gerektiren özelleşmiş hizmetlerdir.

Kanunun çıkış amacı entegre sağlık merkezlerinde görev yapan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet ücreti ödenmesi ise de hizmeti verirken elde edilen döner sermaye gelirinden kendisi dışında herkes faydalanacaktır. Başkaları için haksız kazanç olan bu durum aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları için emek değer kaybı olacaktır.

Bunun yanında kendi kurumu dışında görevlendirilirken meydana gelecek olan tıbbi malpraktis davalarında koruma dışında bırakılmaktadır. Mevcut olan ve aile hekimlerinin primlerinin tamamını kendisinin ödediği zorunlu mali sorumluluk sigortasının kapsamı sadece aile hekimliği görevini yaparken kapsadığından koruma altında değildir.

İcapcı olarak Adli Tabiplik ve belediyenin görevi iken,  Aile hekimlerine icapcı olarak tutturulan defin nöbeti Aile Hekimlerinin mesai saatine eklenmemektedir. Oysaki Avrupa Birliği mahkemeleri, icap nöbetinde geçirilen sürenin tamamının haftalık mesai saatleri süresine ekleneceği kararı almıştır.

Hal böyle iken,

1-Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının acil nöbet çizelgesi hangi kıstaslara göre hazırlanıyor? Medeni durumu göz önünde bulunduruluyor mu?

2-Nöbet saatleri ayarlanırken birincil işlerinin verimliliğini etkilemesi, ulaşım ve dinlenme süresine dikkat ediliyor mu?

3-Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarına ayrıca bir acil müdahale eğitimi veriliyor mu? Verilmiyor ise bu durum hizmet kalitesi ve doğabilecek riskler konusunda sorun teşkil etmez mi?

4-Görev anında olabilecek tıbbi malpraktis davalarında haklarının korunması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5-Ücretlendirme yapılırken döner sermayedeki hakları gözetilmiş midir? Değilse bu konuda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

6-Aile hekimleri dışında diğer hekimler için böyle bir görevlendirme var mıdır? Yoksa neden sadece Aile Hekimlerine yüklenmiştir bu sorumluluk?

7-Ülkemizde ne kadar Acil Tıp uzmanı bulunmaktadır? Bunların acil nöbetlerine tahsisi yetersiz midir?

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
YALÇIN, AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin