Yeminli Mali Müşavirler Maliye Bakanı Akbal ile bir araya geldi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maliye Bakanı  Naci Ağbal’ın da katıldığı Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında düzenlenen Maliye Politikası ve Reform Gündemi konulu toplantıda konuşan  Gaziantep Yeminli Mali Müşaviler Odası Başkanı Ali İhsan Kaya Maliye Bakanı  Naci Ağbal’a vergi yasaları ile ilgili uygulamalardaki aksaklıkları dile getirdi.

16 ildeki Yeminli Mali Müşavirleri temsil eden bir bölge odası olarak YMM’lerin en büyük probleminin, yaptıkları görevden doğan müteselsil sorumluluklarının bir kefalet sorumluluğu şeklinde uygulanmasından dolayı ağır ve orantısız bir sorumluluk oluştuğunu ifade eden Gaziantep Yeminli Mali Müşaviler Odası Başkanı Ali İhsan Kaya “ tabiiki rapor düzenleyen ve mühür kullanan YMM’in  sorumlu olması doğru ve doğaldır. ancak mevcut durumdaki bu sorumluluğun verilen yetki ve gerçeklerle ve hatta alınan ücretle de orantılı olması gerekmektedir. bu konuda sayın bakanlığımızın gerekli düzenlemeyi yapması mesleğimiz açısından da faydalı olacaktır.dedi.

Kaya konuşmasına şöyle devam etti:ikinci olarak, YMMve SMMM’lerin çalışmalarını düzenleyen 44 adet YMMve SMMM  tebliğlerinin birleştirilmesi ve güncellenmesi sonucu, biz YMM ve SMMM’odalarının da katkısıyla oluşturulan tek tebliğin artık yayınlanması gerektiği kanaatindeyiz.  Bu düzenleme ile meslek mensuplarının iş kapasitelerinin de sınırlandırılması da sağlanacağından, meslek mensuplarının hem daha verimli çalışmalarını hem de haksız rekabetin önlenmesinde önemli faydalar sağlayacaktır. Bu nedenle üzerinde 4-5 yıldır çalışılan tek tebliğin artık çıkarılmasını sayın bakanımızdan bekliyoruz.

Bunların dışında SMMM odaları ile birlikte ortak sorunumuz nisbi aidat uygulamasıdır. Danıştayın aidat yönetmeliğinin nisbi aidatla ilgili maddenin yürütmesini durdurması sonucu, aynı konuda düzenleme bulunan YMMve SMMM oda yönetmeliklerindeki nisbi aidat maddeleri yürürlükte olduğu halde aidat yönetmeliğindeki yürütmenin durdurulması bir karışıklık yaratmıştır.

Nisbi aidat olmadan odaların yaşamasının ve üyelerine hizmet vermesinin mümkün olamayacağı yanında adil de olmaması bakımından bu konuda gerekirse bir yasa düzenlemesiyle sorunun çözümü gerekmektedir.

Belirttiğimiz konularda detaylı taleplerimizi sayın bakanlığımıza Gaziantep gelir İdaresi başkanlığına 8 YMM odası olarak müştereken iletmiştik.

Bizlere her konuda yardımcı olan ve sorunlarımızı çözen  sayın bakanımızın bu konularda da bizlere yardımcı olacağına ve gerekli düzenlemeleri yapacağına yürekten inanıyoruz.

Son olarak DİİB. sahibi sanayicilerimizin ihracatçılara KDV.li satışlarındaki KDV. iadelerinde 7 nolu KDV tebliğindeki sorunlar, sayın bakanımızın duyarlılığı  sayesinde 11 nolu KDV tebliği ile çözülerek KDV iadeleri yapılmıştır.Bu nedenle sanayicilerimize ve ihracatçılarımız adına sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bu düzenleme ihracatın artışında da yararlı olacaktır kanısındayız.

Ancak, bu konuda incelemeye sevk edilen  bazı münferit uygulamalar henüz  çözülmemiş olup, bunlarında uygulama birliği sağlanarak çözülmesi gerektiği kanısındayız.

Son zamanlarda kaşıt incelemelerde e defter beratı istenmektedir. Ancak bu konuda bir tebliğ düzenlemesi yoktur. bunun düzenlenmesini bekliyoruz.

Sayın bakanımızın beyanlarında belirtmiş olduğu gibi KDV.nde ve KDV. iadelerinde karışıklıkların daha basit, anlaşılır ve kolay uygulanabilir şekilde olması gerektiği şeklindeki tespitlerine aynen katıldığımızı belirtmek isteriz. Örnek olarak hammaddesini yüzde 18 KDV.li olarak alıp satışları yüzde 8 olan sanayicilerde KDVlerinde sıkıntılar olmaktadır. bunun düzeltilmesi gerekir.” dedi.

AĞBAL: YENİ GELİR VERGİSİ KANUNUNDAN ÖNCE, 4. DÖNEM GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİNİ KALDIRACAĞIZ

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yeni yatırımcılara reform niteliğinde destek sağladıklarını ifade ederek  “ yeni yatırım yapacak yatırımcılardan 10 yıl boyunca kurumlar vergisi almayacaklarını gelir vergisi stopajlarından da,bütün işveren sigorta primlerinden de vazgeçtiklerini” açıkladı.

Ağbal konuşmasında  “yatırımcı gelip benim çok orijinal bir projem var dediğinde gücü yetmediğinde  yatırıma ortak oluyoruz.,devlet olarak ortak ol derse bizde devlet olarak yüzde 49 hisse oranına kadar ortak oluyoruz.Enerji maliyetlerinin yüzde 50 sini bu sistemde biz devlet olarak karşılayacağız.Çalıştırdığınız nitelikli personelin ücretlerini de devlet ödeyecek.Bedava arsa vereceğiz.Burada yok yok.Yeter ki burada yatırımcı Türkiye’yi yukarı çekebilecek yatırımlara girişsin.” dedi.

Ağbal Ağustos ayından itibaren ekonomiyi canlandırmak için birçok reform yaptıklarını ifade ederek  vergileri düşürdüklerini, Tüketicinin krediye erişimini kolaylaştırdıklarını söyleyerek “bugün büyümeyle kararlarımızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor” dedi.

Ağbal konuşmasını şöyle sürdürdü: Önümüzdeki dönemde de tüketim kaynaklı büyüme devam edecektir. Yatırım harcamaları yüzde 2 büyüdü bu çok önemlidir. Son çeyrekte sanayide yüzde beş oranında yıllık bazda büyüme var. Bütün coğrafi ve dış siyasi olumsuzluklara rağmen ekonomide tam bir güven içinde yolumuza devam ediyoruz. Ekonomimizin temelleri sağlamdır. Özellikle  sektöründe de yüzde 3.7’lik bir büyüme var. Bu da bizim için çok önemlidir. Bunlar herkesin Türkiye algısını olumlu bir şekilde daha da yukarı çekecek bir gelişmedir. Hep beraber milletçe bütün bu sorunların üstesinden geleceğiz. Türkiye ekonomisinin şoklara karşı kendini toparlayabilme kabiliyetine sahiptir. Birçok ülke bunu kaldıramazdı. Bunu girişimcilerimiz, firmalarımız sayesinde yapıyoruz. Son 14 yılda gelir idaresi baştan ürettik. Çok genç ve dinamik bir ekip oluşturduk. Mesleğini seven mükelleflerini seven bir ekibiz. Bünyemize 2 bin eleman katacağız. Ne kadar yoğun ve zor şartlar içinde çalıştığınızın farkındayız. Özellikle bayan muhasebeci arkadaşlarımızın doğum ya da başka durumlarda yeterli tatil yapamadıklarını söylüyor. Gereken düzenlemeleri yapacağız. Yeni gelir vergisi kanunundan önce, 4. dönem geçici vergi beyannamesini kaldıracağız. 2002 yılında ve ondan önceki yıllarda 100 liralık bütçe yapıyorsunuz burada en büyük kalem faiz 1000 liralık gelirin 43 lirasını faiz ödüyorsunuz. Bu hizmet bütçesini değil faiz bütçesi. Ekonomide mucizeler oluşturduk, bunu faizden alarak bütçeyi yatırıma dönüştürdük. Vergi politikasına büyüme odaklı devam edeceğiz. Büyümeye bütçeden destek vereceğiz. Vergi yükünü aşağıya çekilmesini istiyoruz. Vergi sistemi gerçek manada tabana yayılmalı ama herkes gelirine göre vergi ödemeli, vergi yükünü aşağıya çekmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili adımlar atacağımızı göreceksiniz. Bütün bu iyileştirmelere rağmen ‘ben vergimi ödemiyorum’ diyenlere de caydırıcı olacağız. Süper teşvik paketini hayata geçirerek sayısız kolaylığı sağladık. Türkiye için önemli bir yapısal bir reformdur. Ekonomik açıdan önemli bir reformdur. Bütün reformlara dayanak teşkil edecek bir reform olacak. Biz demokratik hayatı her bakımdan geliştirdik ama hala atılması gereken adımlar var” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yeminli Mali Müşavirler Maliye Bakanı Akbal ile bir araya geldi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin