Gaziantep 28-29 Mayıs tarihlerinde Bulgur Festivali’ne ev sahipliği yapacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültürlerin beşiği olarak bilinen ve yakın zamanda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Şehri olarak yer almaya hak kazanan Gaziantep, 28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Bulgur Festivali’ne ev sahipliği yapacak.

Binlerce yıl önce Bereketli Hilal topraklarında doğan bulgur, iki günlük festivalle yerel sınırları aşarak tüm dünyaya tanıtılacak. Türkiye’nin bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren Gaziantep’te düzenlenecek olan Bulgur Festivali’yle ilgili detaylar 9 Mayıs’ta yapılacak basın toplantısında yerel ve ulusal basın temsilcileri ile paylaşılacak.

 İki gün sürecek Bulgur Festivali ile şöhreti bugüne kadar yerel ölçekte sınırlı kalmış bulgurun evrensel olarak da tanınması ve mutfakta geleneksellik ile yenilik motiflerinin buluşması amaçlanıyor.

“AMACIMIZ BULGURU EVRENSELE TAŞIMAK“

Festival ile ilgili açıklama yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi;

“Arkeolojik araştırmalara göre buğdayın ilk üretildiği yer olan Güneydoğu Anadolu’nun da içinde olduğu Bereketli Hilal bölgesi, aynı zamanda bulgurun da doğum yeri. Bu noktadan bakıldığında, burada bulgur temalı bir festivalin gerçekleştirilmesinin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu pek çok araştırmayla ortaya konan ve bu coğrafyanın sofralarına zenginlik katmış olan bulgur, tarihi boyunca sınırlarının ötesine geçip dünyada hak ettiği yeri alamadı. Sahip olduğu yüksek besin değerine rağmen, maalesef yıllar boyu bizim topraklarımıza ait bir ürün olarak kaldığından ülkemiz dışındaki yabancı mutfaklara, kültürlere tam manasıyla tanıtılamadı. Biz de bu gerçekten yola çıkarak düzenlediğimiz festivalle yerelden evrensele uzanan bir köprü oluşturmak istedik. Festivalde yöre halkı tarafından  ‘halle’ diye tabir edilen dev kazanlarda bulgur kaynatılacak. Öğütülme işlemi aslına uygun olarak yapılacak. Festivalimizin gastronomi kenti Gaziantep’imizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediyoruz” 

“DİĞER ŞEHİRLERİMİZLE DE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, MBTG ve Gaziantep Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek Bulgur Festivali’ne öncülük yapan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da Türkiye’nin bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin Gaziantep’te gerçekleştiğini belirterek “Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru, bu festivalle kendi topraklarında dünyaya tanıtma fırsatı bulmaktan dolayı onur duyuyoruz. Şu anda bu festivali biz Gaziantep’te yapıyoruz. Daha sonra diğer bulgur üreticisi şehirlerimizin benzer etkinliklerine destek olacağız ve bulgurun dünyaya tanıtılması adına gerekli işbirliklerini hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te gerçekleşecek olan Bulgur Festivali’nde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, gastronomi bölümü öğrencileri arasında inovatif bulgur yemekleri yarışması da düzenlenecek. Yöre kadınlarının geleneksel lezzetlerdeki hünerlerini göstereceği en özgün bulgur yemeği yarışması da festivale renk katacak bir diğer etkinlik. Festivalde, MSA’nin başarılı aşçıları, diyetisyen Dilara Koçak ve gazeteci Cem Seymen gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşecek panel, seminer ve workshopların yanı sıra kültürel etkinlikler, konserler, halk oyunları ve çocuklara yönelik eğlenceli aktiviteler de yer alacak. Kubat’ın da sahne alacağı Bulgur Festivali’ne ulusal ve uluslararası arenadan birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensubu, ünlü sanatçı, şef ve sektör temsilcisinin katılması bekleniyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep 28-29 Mayıs tarihlerinde Bulgur Festivali’ne ev sahipliği yapacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin