Yerli ve Milli Tek Kullanımlık Solunum Cihazı Geliştiriliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Üniversitesi Target TTO ve Bebiller Medikal İşbirliğiyle, Yerli ve Milli Tek Kullanımlık Solunum Cihazı geliştiriliyor.

TÜBİTAK tarafından COVİD19 temalı çağrı kapsamında desteklenen taşınabilir tek kullanımlık hepa filtreli yerli solunum cihazı; tasarım, geliştirme ve prototip aşamaları Gaziantep Teknopark, Target TTO’nun bilimsel işbirliğiyle Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Bebiller Medikal tarafından geliştirilecek.

TÜBİTAK’ın Türkiye genelinde 440 proje arasında desteklemeye değer bulduğu 35 projeden birisi olan “Tek Kullanımlık Hepa Filtreli Yerli Solunum Cihazı Projesi hakkında bilgiler veren Bebiller Firması Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda KSÜ Tıp Fakültesinde ‘de Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi olan Dr. Mahmut Tokur, COVID19 pandemisinin ülkemize ulaşması ile birlikte devletin Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde birçok tedbir aldığını hatırlatarak, “Devletimiz krizin en hafif şekilde nasıl atlatılacağı ekseninde aksiyon ortaya koydu. Çin, İtalya, İspanya örnekleri çok ürkütücü oldu ve bunların yaşadığı sorunlar incelenerek önceden çözümler üretilmeye çalışıldı” dedi. Bu süreçte, İtalya ve İspanya da solunum cihazı eksikliği nedeniyle insanların öldüğünün görülmesi üzerine, Gaziantep Teknopark’ın bir firmasından elektromekanik solunum cihazı yapma talebi geldiğini vurgulayan Dr. Tokur, bundan sonraki süreci ise şöyle anlattı:

Yerli ve Milli Tek Kullanımlık Solunum Cihazı Geliştiriliyor

Yerli ve Milli Tek Kullanımlık Solunum Cihazı Geliştiriliyor

SALGINA YETİŞECEK PRATİK ÇÖZÜM

Elektromekanik solunum cihazını yapmanın çok zor olduğunu salgına yetişmeyeceği yolundaki görüşünü firma yetkilileri ile paylaştım. Birden solunum yetmezliği hastaları için hızlı ve farklı nasıl bir çözüm geliştirilebileceğim konusu zihnimde gelişti. Gaziantep Teknopark ile görüşmemden sonra birkaç gün içerisinde anladım ki; hastalığa yakalanmış solunum yetmezliği çeken bir hastayı yoğun bakımdaki solunum cihazına ulaşana dek hayatta tutacak daha ergonomik, kullanım pratiği kolay ve hastane öncesinde uygulanabilecek bir cihaza ihtiyaç var. Yani, asıl eksik burada, elektromekanik cihazda değil. Bu bakış açısı ile hızlı bir araştırma sürecinin ardından acil servislerde seyrek de olsa kullanılan plastik aksamdan yapılmış tek kullanımlık, elektrikli veya elektronik aksamları olmayan bu solunum cihazı aklıma geldi. Ankara da Acil Tıp Bölümünde görevli bir arkadaşım ile konuyu istişare ettiğimde o da aynı şeyleri söyledi. Bu cihazın etkin ancak ithal bir ürün olduğunu, Amerika’da alınan tedbirler doğrultusunda bu cihazın ithalatının yasaklandığını ve yerli üretiminin de olmadığını öğrendim. İşte bu anda bu ürünü geliştirmeye ve üretmeye karar verdim.”

YILDA EN AZ 300 BİN ÜRETİM

Daha sonra konuyu Gaziantep Teknopark Yönetimi ile istişare ederek, TÜBİTAK Proje başvurusunu yaptıklarını ifade eden Dr. Mahmut Tokur, tek kullanımlık solunum cihazının üretim safhasıyla ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Prototip geliştirme kısmında Gaziantep

Üniversitesinden TRİZ (Yenilikçi Yaratıcı Problem Çözme Tekniği) konusunda uzman Akademisyen Prof. Dr. Sadettin Kapucu ile Bilimsel Ar-Ge hizmeti iş birliğimizin de sözleşmesini imzaladık. Eş zamanlı olarak belgelendirme ve Tıbbi Cihaz Sertifikasyon için Gaziantep Teknopark’tan Farmagen Ar-Ge Klinik Araştırma Merkezi ile işbirliği halinde çalışıyoruz. Beş ay içinde tamamlamayı düşündüğümüz proje de şu anda birinci ayını tamamladık. İlk bir ayda endüstriyel tasarım ve kalıp çizimleri gerçekleştirildi. İki ay sonra ilk ürünümüz çıkmış olacaktır. Yıllık 300 bin adet üretim kapasitesine sahibiz, ihtiyaç halinde bu sayıyı çok daha fazla artırabiliriz.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yerli ve Milli Tek Kullanımlık Solunum Cihazı Geliştiriliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin