“SICAK HAVALARDA ÖNLEMİNİ ALMADAN BETON DÖKMEYİN”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“SICAK HAVALARDA ÖNLEMİNİ ALMADAN BETON DÖKMEYİN”İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, sektörde faaliyet gösteren firmaları ve vatandaşları sıcak havalarda beton dökmemeleri konusunda uyararak, hava koşulları beton üretimi, nakli, yerine yerleştirilmesi, kür edilmesini gibi betonun tüm özelliklerini ve dayanımını olumsuz etkilediğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç yaptığı açıklamada şöyle dedi “ Yeni inşa edilen binalarda hazır beton kullanmaktadır. Hazır beton kullanımının yanında, bakımı bir başka deyişle betonun kürü, beton yerleştirildikten sonra oluşabilecek su kaybını engellemek, betonun dayanım ve dayanıklılığının sağlanmasında son derece önemlidir.

Betonun dayanım kazanması, günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu koşullar sağlanamadığı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık elde edilemez. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında artan hava sıcaklığından dolayı, betonun korunması için beton dökme işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. Sıcak hava koşulları beton üretimi, nakli, yerine yerleştirilmesi, kür edilmesini yani betonun tüm özelliklerini ve sonuçta dayanımını olumsuz etkilemektedir. Betonun karışım suyu ihtiyacının artması sonucu, dayanım azalması ve buharlaşmanın da etkisi ile rötre çatlakları, geçirimsizliğinin azalması ve ömrünün azalması gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Çok sıcak havalarda ve özellikle sıcaklığın hissedildiği gündüz saatlerinde beton dökümünden kaçınmak, betonun akşam veya gece saatlerde dökümünü sağlamak en doğru tercih olacaktır. Sıcak hava koşullarında beton dökümü için en uygun hava sıcaklığı 5 ile 30 derecedir. Ancak; zorunluluk halinde, üretilecek beton için alınması gereken önlemler mutlak suretle uygulanmalıdır.”

“HAVA TAHMİNLERİ DİKKATE ALINMALIDIR”

Aşırı sıcak havalarda beton dökümü yapılırken de dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Melih Meriç “Beton dökümü öncesinde hava tahminlerine bakılarak hareket edilmeli, çok riskli durumlarda, beton dökümü ertelenmeli veya döküm ertelenemiyorsa, uygun kimyasal katkılar kullanılmalı ve betonun bakımı, korunması da titizlikle yapılmalıdır. Çimento ve su olabildiğince soğuk tutulmalıdır. Erken priz alan çimento yerine, priz geciktirici, hidratasyon ısısı düşük veya katkılı çimentolar tercih edilmelidir. Beton dökümü öncesinde kalıplar ıslatılmalı ve bu sayede kalıp yüzeyinin ısısı düşürülmüş, betondaki suyun emilimi azaltılmış, beton ve yüzeyindeki nem miktarı artırılmış olur. İnşaat mahalline getirilen beton bekletilmeden yerleştirilmeli ve aşırı vibrasyon yapılmadan işlem tamamlanmalıdır. Gerekiyorsa priz geciktirici katkı kullanılmalıdır. Beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 3-4 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir.

Beton sulandıktan sonra buharlaşma ve su kaybına karşı beton veya kalıp yüzeyleri su geçirmez örtülerle örtülmelidir. Açıkta kalan beton yüzeyler ıslak çuval veya plastik örtüler ile kaplanabilir. Betona uygulanan kür düzenli ve periyodik aralıklarla yapılmalıdır. Düzensiz yapılan kür sonucunda ıslanma-kuruma sebebi ile betonda yüzeysel çatlaklar oluşarak betonun ömrünü azalabilir. Sektörde faaliyet gösteren firmalardan, meslektaşlarımızdan ve vatandaşlarımızdan konu hakkında hassasiyet göstermelerini diliyoruz”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“SICAK HAVALARDA ÖNLEMİNİ ALMADAN BETON DÖKMEYİN”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin