Abdullah Kiğılı, “Perakendenin en zor dönemine girdik”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Capital’e konuşan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl AVM’lerin yüzde 5’i kapanacak” diyerek perakendenin zor bir döneme girdiğini belirtti.

Hazır giyim ve mağazacılıkta 54’üncü yılını yaşayan, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, erkek giyimindeki markaların yarısının eleneceğinin altını çizerek çıkış yolunun Yurt dışında ve E-ticarette büyümek olduğunu söyledi.

Abdullah Kiğılı’nın Capital’e verdiği röportajdan bazı başlıklar şöyle:

“TÜRKİYE’DEN YENİ BİR MARKA ÇIKMAYACAK”

“Perakendenin en zor dönemine girdik. Sektörde 54’üncü yılımı yaşıyorum. Bundan daha büyük kriz görmedik. Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl AVM’lerin yüzde 5’i kapanacak. Verimlilik hedefi doğrultusunda sektörde mağaza kapatmalar, mağaza yenilemeler de devam ediyor. Eskiden ‘Kiğılı nasıl mağaza kapatır’ diye günlerce dertlere düşer hasta olurduk. Şimdi umurumuzda bile değil, zarara katlanacağıma kapatırım. Bu sektör bitiyor. Sektörün geleceği iki iş üzerine kurulu. Yurt dışı ve e-ticaret. Bu yıl yurt içinde toplam 2 yeni mağaza açtık. Rotamız tamamen yurt dışında mağazalaşmak.  Perakendenin en zor dönemine girdik. Bundan sonrası zor ve artık büyüme de yok. Yeni açılacak AVM’ler olmayacağı gibi yeni markaları da görmeyeceğiz. Avrupa’dan da yeni markalar gelmeyecek, Türkiye’den de yeni marka çıkmayacak.

“TÜRKİYE’NİN LÜKS MARKALARI KALDIRACAK GÜCÜ YOK”

Nasıl dünyada lüks markaların satışları ekonomik sebeplerle geri gidiyorsa, Türkiye’nin de lüks markaları kaldıracak hiç gücü yok. Gelenlerin de bir kısmı yakın bir gelecekte gidecek. Yabancı lüks markaların yarısı Türkiye’den çıkar. Bu pahalılıkla, bu fiyatlarla, dolar ve Euro’nun mevcut sistemiyle alışveriş yapmanın imkânı yok. Bugün mağazalarımızda yapılan alışverişin yüzde 82’si banka ve kredi kartlarıyla yapılıyor. Dolayısıyla sağlam bir dataya sahibiz. Alışveriş yapanların çoğu gençler. Bugün elinden geldiği kadar mevcut koleksiyonlarını rengiyle modeliyle gençlere göre yapan ve hızlı olabilenler başarıyor. Biz son 2 yıldır tamamen gençleştik. Bütün hedefimiz bu. Hızlı bir şekilde gençleşiyoruz ve çok da mutluyuz. E-ticaret satışımız hızlı büyüyor. Türkiye’nin geleceği belli. Yeni AVM açılmayacağına göre… Ben bunu 5 yıl önce bir panelde söylemiştim. ‘AVM denizi bitecek ve bittiği zaman bu AVM’ler ya şehir hastanesi olacak ya da Milli Eğitim’e bağlı okullar açılacak’ dedim. O zaman herkes güldü. Ve bugün dediğim çıktı. Önümüzdeki 5 yıl boyunca 450 AVM’nin her yıl yüzde 5’inin kapandığını göreceğiz. Doğu ve Güneydoğu’da gidecek 10 tane şehir var. Türkiye’nin 81 ilinin 71’inde AVM var. O 10 ile de zor AVM yapılır. Yapılsa bile o kadar küçük metrekareye yapılır ki içindeki mağaza sayısı taş çatlasa 25-30 tane olur. AVM işinde gelecek yok.

“KİMSE BURNUNDAN KIL ALDIRMIYOR”

Kiralar TL’ye döndü, tabii ki bunun da bir sıkıntısı var. Bu borçlar nasıl ödenecek? Birçoğu ödenemeyecek. Sıkıntılar başladı. İşin tuhafı kimse burnundan kıl da aldırmıyor. Kimse elini atıp, kiraları da indirmiyor. Bugün 500 AVM’nin 50 tanesini bir kenara ayırıyorum 450 tanesi sorun içinde. AVM’lerin sadece yüzde 10’u ciddi anlamda iş yapıyor. Onun nedeni de yurt dışından gelen müşterilerin cirolarında önemli paya sahip olması. Bugün İstanbul’da birkaç noktada çok ciddi oranda turistler alışveriş yapıyor. Bu mağazalarda ciromuzun yüzde 35’i turistlerden elde ediliyor. Örneğin Trabzon, Arapların tercih ettiği bir şehir. Trabzon’daki mağazalarımız çok iyi iş yapıyor. Yine Antalya mağazalarımız büyük ciro yapıyor. İstanbul mağazalarımız da iyi ama büyük şehirlerimizden Ankara ve İzmir’deki mağazalarımız için aynı şeyi söyleyemiyorum. Sıkıntılı 450 AVM’nin başını öne eğip hesabını kitabını iyi yapması gerekiyor. Çünkü bugün öyle bir sıkıntının içine girmiş durumdayız ki… Ayakkabı piyasası darmaduman oldu. Kaç tane ayakkabı markası kapandı. AVM’lerde ayakkabı marka sayısı iyice azaldı. Aynı durum şimdi erkek giyimine sıçradı.

“ROTAMIZ TAMAMEN YURT DIŞI”

Üç ana hammadde var. Birincisi yün, ikincisi pamuk, üçüncüsü polyester. Bunların üçünü de ithal ediyoruz. Üç ana hammadde de dövizle alakalı, enerji zaten öyle. Bu durum fiyat artışlarını kaçınılmaz kılıyor. Geçen yıl ağustos ayında maliyetleri yaparken 4,90 olan Euro’yu şimdi 6,50 ile çarpıyoruz. Aradaki fark böyle.  Zaten öyle bir rekabetin içine girdik ki şu anda dünyada hazır giyimin en ucuz olduğu yer Türkiye. Şimdi hızlı bir şekilde yurt dışında mağazalar açıyoruz, franchising ve bayilik veriyoruz. Çünkü, gelecek bu hususta o kadar parlak ki. .Bizim burada 10 dolara sattığımız gömleği yurt dışında açtığımız mağazalarda 20 dolara satıyoruz. Çok ciddi kâr var. Biz iç piyasayla neden uğraşalım?  Bu yıl yurt içinde toplam 2 yeni mağaza açtık. Evet, rotamız tamamen yurt dışında mağazalaşmak.

210’a yakını yurt içinde hepsi kendi mağazamız. Yurt dışında kendimize ait 5 mağazamız ve toplam 98 satış noktamız var. Bugün 20 ülkede 98 satış noktasındayız. Önümüzdeki yıl ihracatı yüzde 100’ün üzerinde artıracağız.Yurt dışında franchise veriyoruz. E-ticarette de yüzde 100’ün üzerinde büyüme planımız var.  Tüm bu olan bitene rağmen 2019’da ciromuzu yüzde 10-12 civarında artırmış olarak 100 milyon Euro’yla yılı kapatacağız. Bu büyümeyi yurt dışı satışlarımızın ve e-ticaretimizin hızlı büyümesine borçluyuz. E-ticarette herkes gibi bizde yeniyiz. 2-3 yıl oldu ama bu işi artık iyi biliyoruz. Ciromuzun şu anda yüzde 5’i e-ticaretten geliyor. 2020’de ciromuzun rahatlıkla yüzde 10’u e-ticaretten gelecek. Tüm ciromuzun yüzde 6’sı yurt dışından geliyor. 2020’de bu oranı yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz.

Kaynak: https://www.capital.com.tr/is-dunyasi/soylesiler/erkek-giyimin-yarisi-elenecek

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Abdullah Kiğılı, “Perakendenin en zor dönemine girdik”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin