Borsadaki Asıl Tehlike Ne? 55 Milyar TL Bir Günde Fonlardan Çıktı

featured
Borsadaki Asıl Tehlike Ne? 55 Milyar TL Bir Günde Fonlardan Çıktı
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsadaki Asıl Tehlike Ne? 55 Milyar TL Bir Günde Fonlardan Çıktı

Borsa İstanbul’da sert satışların yaşandığı 16 Eylül’de dikkatler yatırım fonlarına çevrildi. Fintables verilerine dayandırılan Bloomberg haberine göre yatırım fonlarından bir günde yaklaşık 55 milyar TL net çıkış gerçekleşti. Peki yatırımcı neden fondan çıkıyor ve bu hareket Borsa İstanbul’u nasıl etkileyebilir?

BIST 100’de satışların sertleştiği ve devre kesicinin çalıştığı 16 Eylül’de, fon piyasasındaki para hareketleri gündemin öne çıkan başlıklarından biri oldu.

Bloomberg’in Fintables verilerine dayandırdığı habere göre yatırım fonlarından yaklaşık 55 milyar TL net çıkış gerçekleşti. Haberde bunun yaklaşık 32 milyar TL’sinin Tera Portföy, yaklaşık 9,6 milyar TL’sinin ise Pusula Portföy tarafından yönetilen fonlardan gerçekleştiği aktarıldı.

Reklam

NEDEN BU KADAR PARA ÇIKIYOR?

Fon piyasasındaki hareketlilik, Pusula Portföy’ün 15 Eylül’de KAP’a yaptığı açıklamanın ardından daha fazla dikkat çekmeye başladı.

Şirket, kurucusu olduğu bazı yatırım fonlarının katılma payı iade ödemelerinde temerrüt durumu oluştuğunu açıkladı. Açıklamada ilgili aracı kurumlarla mutabakatların ve likidite yönetim sürecinin devam ettiği, gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi.

Bu gelişmelerin ardından fonların likiditesine yönelik endişelerin yatırımcıların çıkış taleplerini artırmış olabileceğine ilişkin piyasa değerlendirmeleri gündeme geldi.

Ancak 55 milyar TL’lik çıkışın tamamını tek bir gelişmeye veya kuruma bağlamak mümkün değil. Fon performansları, piyasa koşulları, yatırımcı tercihleri ve risk algısındaki değişimler de fon hareketlerinde etkili olabilir.

FONDAN ÇIKAN PARA BORSAYI NASIL ETKİLİYOR?

Fonlardan yoğun çıkış gerçekleştiğinde yatırımcıların iade taleplerinin karşılanabilmesi için nakit ihtiyacı doğabiliyor.

Fonun elindeki nakit yeterli değilse portföyündeki bazı varlıkların satılması gerekebiliyor. Bu varlıklar arasında Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin bulunması halinde söz konusu satışlar piyasadaki satış baskısını artırabilecek unsurlardan biri haline gelebiliyor.

Bloomberg HT de 16 Eylül’deki sert düşüşte fon piyasasındaki gelişmelerin yanı sıra BIST 100’ün 14 bin seviyesinin altına inmesiyle devreye giren zarar-kes satışlarının etkili olduğunu aktardı.

KRİTİK SORU: ÇIKIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Bundan sonraki süreçte piyasaların yakından izleyeceği konulardan biri fonlardan para çıkışının devam edip etmeyeceği olacak.

Çıkışların yavaşlaması veya tersine dönmesi ile çıkışların devam ederek fonların likidite ihtiyacını artırması birbirinden farklı piyasa koşulları oluşturabilir.

Bu nedenle Borsa İstanbul’daki hareketlerin yalnızca endeks üzerinden değil, fonlardaki para giriş-çıkışları ve portföy yönetim şirketlerinden gelecek resmi açıklamalarla birlikte değerlendirilmesi önem taşıyor.

NARKOZ HABER – EKONOMİ

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber

Gaziantep Haber, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler

Haber Merkezi – NARKOZ HABER

Borsadaki Asıl Tehlike Ne? 55 Milyar TL Bir Günde Fonlardan Çıktı
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Mahmood Coffee
Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.