AİLE ŞİRKETLERİNİN BAŞARISINDAKİ SIR!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AİLE ŞİRKETLERİNİN BAŞARISINDAKİ SIR!SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aile şirketlerinde görev değişiminin zamanında ve sağlıklı yapılması gerektiğini söyledi.

Konukoğlu, “Yerel Zincirler Buluşuyor” temasıyla, Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nca İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve yöneticiliğini Doç. Dr. İlhami Fındıkçı’nın yaptığı “Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim ve Liderlik” konulu toplantıda, deneyimlerini paylaştı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, aile şirketlerinde en önemli sorunlardan birisinin, görev değişiminin zamanında yapılmaması olduğunu kaydetti. Konukoğlu, kendisinin 15 yıl önce SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılacağını açıkladığını ve süreci buna göre yönettiklerine vurgu yaptı.

Aile şirketlerinin başarısı ve sürekliliğinde babaların ve büyük ağabeylerin rolünün çok önemli olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, “Babalar ve babaların rolünü üstlenen ağabeyler adil olmalı. Büyükler bunu sağlayamazlarsa sorunlar başlar” dedi. Babaların çocuklarını küçük yaşlardan itibaren işyerlerine götürmelerini isteyen Konukoğlu, “Tatil dönemlerinde bunu yapmadığınız ve çocukları işe alıştırmadığınız takdirde, gün olup o çocuklar eğitimlerini tamamlayıp işyerine geldiklerinde, bocalama süreci yaşarlar, bu da aile şirketlerinin sürekliliği için engeldir” diye konuştu.

Konukoğlu, ailelerin asıl servetinin çocuklar olduğunu, iyi yetiştirilmiş çocukların hem aileler hem de ülke için en önemli kazanç olarak görülmesi gerektiğini anımsattı.

AYNI ODADA OTURTMAYIN

Çocuklara, çocukluk çağından itibaren önce harçlık, büyüme sürecinde haftalık ve ardından maaş verilmesini öneren Konukoğlu, şöyle devam etti: “Kardeşler arasında kıdeme dayalı maaş farkı olmalı. Böyle yaparsanız çocuklar bütçe kavramı ile tanışırlar, harcadıklarında o paranın ceplerinden çıktığını bilerek harcama yaparlar. Çocuğunuz üniversiteyi bitirdiğinde kendi işyerinizde görev almadan önce 2 yıl başka bir işyerinde çalışsın ki emir almayı öğrensin. Bunu yaptığınızda da çocuğunuz işyerinizde işe başlayınca emir alırken yaşadıklarından ders çıkararak emir vermeyi öğrenir.
Ayrıca, 2 kardeşi sakın aynı odada oturtmayın. İşyeriniz büyükse farklı sektörlerde sorumluluk verin. Sizin işiniz gereği örnek vermek gerekirse, kardeşleri farklı marketlerinizden sorumlu tutun ki, rekabet olsun. İşyerinde yönetim toplantıları yaparken masada ortak anlayışı ile hareket edilmesini sağlayın, haraketli tartışmalar olsa dahi odadan çıkıldığında kardeş olunduğu unutulmasın. Yönetim toplantıları dışında büyük büyüklüğünü, küçük küçüklüğünü bilmeli.”


AİLE ŞİRKETLERİNİN BAŞARISINDAKİ SIR!KURUMSALLAŞMA KAÇINILMAZ

“Herkes tutturmuş profesyonelleşme diye. Tamam, anladık da 49 yıldır iş hayatının içerisindeyim, bizler profesyonel değil miyiz” diye soran ve konuşması sık sık alkışlarla kesilen Konukoğlu, profesyonelleşme ifadesinden ziyade kurumsallaşma kavramına odaklanılmasını istedi. Kurumsallaşmanın şirketlerin geleceğini kurtarma anlamına geldiğinin altını çizen Konukoğlu, kurumsallaşmanın gerekli ve kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

PAYLAŞMAYI ÖĞRETİN

Çocuklara mutlaka paylaşma bilincinin öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Paylaşmayı bilerek büyüyen çocuk, bulunduğu ortama katkı sunmayı da öğrenir. Çocuklarınıza mutlaka hayır yapma bilincini de veriniz. Çünkü bu bilince sahip olmayan nesil, cebinde akrep varmışçasına hareket ederek paylaşma duygusundan yoksun yetişiyor. Yani bulunduğu ortama katkı sunamıyor. Kazancını paylaşan ve zekatını verenin her zaman karşılığını bulacağına inanıyorum, çünkü yaşadım. Bu konuda her zaman dile getirdiğim EFT örneğini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilgisayardan bir tuşa basarak havale yapıyorsunuz. Parayı gördünüz mü, hayır. Ama o paranın gittiğini biliyorsunuz ve gittiğine inanıyorsunuz. Paylaşmayı bilmek, hayır işleri yapmak ve malınızın zekatını vermenin de bir anlamda ahirete EFT olduğuna ve karşılığının öbür dünyada alınacağına inanıyorum.

Şimdiye kadar 2’si fakülte binası olmak üzere 17 okul yaptırdık ve devlete teslim ettik. Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği binası yanına bir de makinaları ile birlikte uygulama merkezi kurduk. Tekstil öğrencileri, pamuğun iplik ve örmeye kadarki süreçlerini yaparak ve yaşayarak öğreniyorlar. Geçen hafta da yine Gaziantep Üniversitesi’ne yaptıracağımız İlahiyat Fakültesi binasının temelini attık.” Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile her yıl 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine burs verdiklerini, Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde ilköğretim ve liselerde öğrenim gören 10 bin öğrenciye “tepeden tırnağa” kıyafet, 10 bin öğrenciye okul çantası içerisinde bir yıllık ihtiyacına yetecek kırtasiye ve 65 bin aileye gıda yardımı yaptıklarını ve bunları yaparken rencide edici hiçbir görüntüye ve karmaşaya fırsat vermediklerini belirten Konukoğlu, bunları, övünmek için değil, durumu iyi olanlara teşvik amacıyla anlattığına işaret etti. “Ne zaman bir hayır işi yapsam, arkasından bol kazançlı bir dönem yaşadım” diyen Konukoğlu, işe odaklanırken ailenin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

MİRAS BÖLÜŞÜMÜ
Çocukların yetiştirilmesinde ve kendilerinin başarılarında eşlerin çok önemli görev üstlendiğini kaydeden Konukoğlu, eşler arasındaki anlayış ve uyumun önemini, “Hanıma itaat eden rahat eder, başarılı olur” esprisi ile dile getirdi. Babalar öldüğünde miras bölüşümünün adaletli bir şekilde yapılmasının önemine değinen Konukoğlu, kendisinin bunu örnek gösterilebilecek yöntemle uyguladığını ve kardeşler arasında mirasa dayalı en ufak bir sorun yaşanmadığını, sözlerine ekledi. Sunuculuğunu Kadir Çöpdemir’in yaptığı toplantı sonunda, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, “bir zenginlik” olarak tanımladığı deneyimlerini paylaştığından dolayı Konukoğlu’na plaket verdi. Bu arada, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde perakendecilerin açtığı stantları inceledi ve şirket temsilcileri ile görüştü.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
AİLE ŞİRKETLERİNİN BAŞARISINDAKİ SIR!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin