Anne karnındaki bebeklere hayat kurtaran müdahale

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Perinatoloji ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Yüce, Gaziantep’te anne karnındaki yaklaşık 2 bin bebeğe ileri derecede cerrahi girişimde bulundu.

Gebeliklere bakıldığında bebeklerdeki ağır sıkıntılar yaklaşık yüzde 2-4 aralığında görülmektedir. Bu bebeklerin bir çoğunun sağlıklı olarak doğma şansı maalesef olmamaktadır. Riskli gebeliklerin tespitinde ve devamında müdahale yapılma şansı olan bebeklere uygun müdahalelerin yapılması, bebeklerin yaşama tutunmalarını sağlamaktadır.

ANNELER BAŞKA İLLERE GİTMEKTEN KURTULDU

Perinatoloji (Riskli Gebelik) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Yüce’nin Gaziantep’te göreve başlaması ile birlikte Güneydoğulu anneler riskli gebelikler için İstanbul ve Ankara’ya gitmekten kurtuldu. Doç. Dr. Tuncay Yüce, Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki iki yıllık görev süresinde yaklaşık 2 bin anne karnındaki bebeğe ileri cerrahi girişimsel işlem gerçekleştirdi.

Anne karnındaki bebeklere hayat kurtaran müdahale

ANNE KARNINDA EN FAZLA KAN NAKLİ YAPIYORUZ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki riskli gebeliklerin başında kan uyuşmazlığının geldiğini belirten Doç. Dr. Tuncay Yüce, kan uyuşmazlığı olan bebeklere anne karnında kan transfüzyonu yaptıklarını söyledi. İki yılda yaklaşık 35 bebeğe anne karnında toplam 140 kan transfüzyonu yaptıklarını belirten Doç. Dr. Yüce, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yanında, batıda ki büyük kentlerden de kliniklerine hasta geldiğini söyledi.

DOĞMAMIŞ BEBEĞE GÖĞÜS TÜPÜ

Doç. Dr. Yüce, kan uyuşmazlığının yanında, müdahale edilmediği zaman ölümle sonuçlanacak çok sayıda riski de anne karnındaki girişimlerle azalttıklarını belirterek, şöyle dedi:

“Bebek için riskli gebelikler, başlıca genetik ve yapısal anomalilerin yanı sıra beslenmesi ve büyümesi ile ilgili problemler sayılabilir. Bölgemizde en çok uğraştığımız konu kan uyuşmazlığı ve kan uyuşmazlığına bağlı olarak ciddi kansızlık. Bu bebeklere anne karnında seri şekilde kan nakli yaparak, hayata tutulmalarını sağlıyoruz. Ve tamamen sağlıklı bir şekilde doğmasına vesile oluyoruz. Bunun dışında anne karnında ciddi cerrahi müdahalelerimiz var. Mesela akciğerde sıvı toplama durumunda yapay kateterlerle biriken sıvıyı anne karnından tahliye ediyoruz. Yine idrar yolu tıkanmalarına anne karnında müdahale ediyoruz. Son iki haftada üç tane bebeğimize 26-28.haftalarda anne karnında göğüs tüpü takarak sağlıklı doğmalarını sağladık. Göğüs kafesindeki sıvı birikmesi akciğer gelişimini bozuyor. Doğum sonrası akciğer yetmezliği meydana geliyor. Bu bebeklere anne karnında kese içinde göğsüne bir kateter takarak sıvının tahliye edilmesini sağlıyoruz. Bundan dolayı da akciğer normal şekilde gelişiyor.”

“HER ŞEY GEBELİK ÖNCESİ BAŞLIYOR”

Anne adaylarının gebelik planladığı dönemde kontrollerini yaptırmalarını, eğer bir risk faktörü varsa bunlar için önlemlerin alınması gerektiğini  söyleyen Perinatoloji ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Yüce, “Bir çokşey gebelik öncesi başlıyor” dedi. Doç. Dr. Yüce, “Öncelikle riskin olup olmadığı belirlenmelidir. Çünkü ileri aylarda risk ortaya çıktığında bazen iş işten geçmiş olabilir. Gebelik öncesi taramaların, risk sınıflamalarının yapılması gerekiyor. Bu risklere göre takiplerin yapılması gerekiyor. Özellikle folik asit gibi vitamin takviyesinin yapılması, ayrıca annede obezite varsa uygun kiloda gebeliğin başlatılması daha uygun olmaktadır.

Gebelik döneminde ise özellikle 11-14.haftalarda ve 19-24.gebelik haftaları arasında uygulanan detaylı ultrasonlar ile bebekte herhangi bir risk olup olmadığı, yolunda gitmeyen bir durumun bulunup bulunmadığı erken haftalarda tespit edilmelidir. Özellikle 19-24.gebelik haftaları arasında yapılan detaylı taramada bebeğin organlarında sorun var mı, yaşamla bağdaşmayan bir anomalisi var mı ya da doğumda ciddi bir sıkıntı oluşturacak durum mevcut mu, gibi sorulara bu dönemde cevap buluruz” diye konuştu.

PERİNATOLOJİ YETERİNCE BİLİNMİYOR

Perinatolojinin ülkemizde henüz yeterince bilinmediğini ifade eden Doç. Dr. Tuncay Yüce, şunları söyledi: Perinatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığının ardından sınavla yerleştiğiniz klinikte 3 yıl eğitimi başarı ile bitirdikten sonra alınan bir ünvandır. Bende uzmanlığımı bitirdikten sonra Gaziantep’de yaklaşık 3 yıldır hizmet vermekteyim. İnsanların bu branşı daha iyi tanımlarını istiyorum. Bebekte ve annede oluşan birçok olumsuz durumda müdahale yapabiliyoruz. Anne karındaki müdahalelerle yaşam şansını çok üst düzeylere çıkartabiliyoruz. Bizim temel alanımız annede ve bebekteki riskleri tespit ederek, bunları azaltmaktır. Bunlar az bilinen şeyler. Bu sayede hayata tutunan Gaziantep’te yüzlerce bebeğimiz var.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Anne karnındaki bebeklere hayat kurtaran müdahale

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin